217 entry daha
  • kendilerini madene (aslında bir tür mezardır orası) kilitleyen maden işçileri ne istiyor? sanırım ilk sormamız gereken soru bu. maalesef haber kaynağımız çok yeterli değil ama anladığımız şu ki; çalışma şartlarının iyileştirilmesi değil, tatil hakkı değil, zam değil. peki ne? torba yasa ile önü açılan özelleştirilmenin yapılmamasını istiyorlar. mevcut işlerini, maaşlarını, çalışma şartlarını koruyarak devam etmek istiyorlar.
    çünkü biliyoruz ki yapılan özelleştirmeler, patronlar dışında kimseye fayda getirmedi. 2010'daki tekel işçilerinin yaşadıklarını hatırlayın. devletin mağdur ettiği binlerce insan ne oldu acaba?

    evet bölgenin hükümet partisine verdiği oylar ortada, muhtelem dünya görüşlerini de biliyoruz. peki ne yapalım? birileri işleri için, emekleri için mücadele ederken "oh olsun" mu diyelim? ben diyemem. gün gelir yine farklı fikirleri savunurum ama işi üzerinden mücadele etmek zorunda kalmış işçinin direnişini görmezden gelemem.
    bu zihniyetteki insanların tek başlarına, en büyük korkularına karşı mücadele kararı alması hiç kolay değildir, demek ki ortada büyük bir sorun, bir tehdit var.

    hepimiz daralan bir çemberin içindeyiz, ülkeye dair umutlarımız bitti, haklı olarak kendi bireysel konforumuzun derdindeyiz ama onların derdi seni, beni de etkiler. hadi maneviyatı geçtim, maddi olarak etkiler.
    aileleriyle birlikte zarar görecek on bin kişi için hiçbir şey yapamıyorsam devlete hesap sorarım?

    *daha önce yaptığın özelleştirmelerden devletin kasasına ne girdi? para neye harcandı veya nerede?
    *zamanında belli şartlarla devlete aldığın işçilerin hakları özelleştirme sırasında korundu mu, mağduriyetleri giderildi mi?
    *işten çıkardığın işçilerin haklarını verdin mi? verdiysen neyle verdin, ben mi ödedim, yoksa ihale şartlarıyla bunu özelleştirmeyi yaptığın firmaya mı ödettin?
    *işletme neden özelleştiriliyor? kar etmiyorsa neden ve ne zamandan beri etmiyor? şartları düzeltmeyi denedin mi? planın, programın ne?

    gözünde canlandırmaya çalış, adamlar kendilerini yerin dibine hapsediyor, öleceklerse ölecekler. bundan ötesi var mı?
31 entry daha
hesabın var mı? giriş yap