38 entry daha
  • bence yanlış okumadır. zira bu güzel üçleme aslında başlı başına bir evlilik eleştirisidir. ve boşanma sürecindeki bir adamı anlatır. yaşlı kurt tolkien metaforlarla öyle güzel bir hikaye anlatmıştır ki hem hanımına durumu çaktırmamış hem de evlilik tuzağına henüz düşmemiş gençlere çok güzel bir ikaz yapmıştır. şimdi film okumamıza geçelim.
    güzel bir köy neşeli insanlar mutlu mesut bekar bir genç frodo. shire kasabası bekarlığı temsil eder. adeta bekarlık sultanlıktır demektedir. ne zaman ki frodo yüzüğü takar yani evlenir, hayatı kabusa döner. bi anda ortadan yok olur. o artık görünmez bir adamdır varlığı ile yokluğu aynıdır. evlilik onu bu hale getiren şeydir. hani şu çok popüler insanların bile evlendikten sonra arkadaş çevrelerinde pek gözükmemesini çok güzel anlatmıştır. yüzüğü taktıktan sonra her zaman gözü üzerinde olan souron yani karısı sürekli eve çağırır onu.
    buradan sonra hikayeye yüzük takmış yedi kral girer. nazgulları ile hep beraber gezerler. bunlar frodo’nun bacanaklarıdır. hep beraber gezerler çünkü başka arkadaşları yoktur. hanımları sadece evlilerle gezmesine izin verdiği için beraberdirler. ancak burada dikkat edilmesi gereken şey bunların bir yüzü yoktur. bir karakteri yoktur. yüzük yani evlilik onları ele geçirmiştir. nazgullara da dikkat ederseniz geniş çok kişi kapasiteli, pikniğe filan giderken rahat edebileceğiniz ferah bir aile canavarıdır. orta dünyanın doblosu diyebiliriz. frodo’yu ayrık vadiye kadar kovaladıkları kısımda suya giremezler. façaları yemez. üstleri başları kirlenirse evde hanımdan zılgıt yiyeceklerini bilirler. “sanki elinde mi yıkıyorsun makine var makine yıkıyor!” demeye yüreği kalmamış bu adamları at üstünde heybetli çizmesi ne ironiktir. aynı sivas cirit festivalindeki kamil amcam canlanır gözümde. zavallı adam üstü kirlenir diye gerilip cirit oynamaktan vazgeçmişti. “kirlenmek güzeldir” sloganını bulan adam ya hiç evlenmedi ya da hiç dayak yemedi diyebiliriz.
    buradan sonra hikaye bir boşanma mücadelesine dönüşüyor. hüküm dağı anladığınız üzere bir mahkeme. fakat boşanma sürecinde dirayetli kalması için bekar arkadaşları frodo’ya destek oluyorlar. onu ortamlara sokuyorlar. gerçi malı arogorn götürüyor ama olsun. film mutlu sonla bitiyor. tabi daha bir çok metafor var onları da vaktim olunca yazarım.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap