• çok zorlu bir iş olduğuna kanaat getirdiğim olaydır. aşkabat ticaret başmüşavirinden aldığım bilgi amaçlı aldığım maili sizlerle paylaşıyorum. belki birinin işine yarar.

    türkmenistan’a yapılacak ihracatlarda
    dikkat edilecek hususlar

    2016 yılı başından itibaren türkmenistan ekonomisindeki sıkıntılar ve buna bağlı döviz gelirlerindeki azalmalar sonucu, özellikle türkmenistan’a ithal edilen ürünlerin bedellerinin transferinde zorluklar yaşanmakta, bankalar haftalık olarak %2 (yüzde 2) oranında transfer yapabilmekte ve son zamanlarda bu ödemelerde de gecikmeler ortaya çıkmaktadır.

    diğer taraftan, ihracat bedellerinin ödenmesinde yaşanan sıkıntıların hukuki olarak çözümlenmesi için türkmenistan’da dava açılması mümkün olmakla birlikte, dava açacak firmanın alacak bedelinin % 10’unu mahkeme harç olarak ödemesi, avukatların dava bedelinin en az % 10’u kadar bir bedel talep etmesi ve yaklaşık %5’lik diğer giderlerin oluşması ile birlikte, toplam masraflar alacak bedelinin % 25’ini kapsamaktadır. bu masrafların çokluğu ve davanın nasıl sonuçlanacağının belirsizliği nedeniyle, pek çok firma hukuki yola başvurmaktan kaçınmaktadır.

    ayrıca, türkiye’deki ihracatçılarımızın müşavirliğimize müracaat etmeleri durumda, türkmen firmalar ile görüşmeler yapılmakta ve ödemenin gecikmesinin nedeni sorulmaktadır. türkmen ithalatçılar genel olarak para transferindeki zorluklardan bahsetmekte olup, aldığımız cevabı ilettiğimiz ihracatçılarımız ise bu durumdan pek memnun olmamaktadır.

    bununla birlikte, alacak sorunlarını, büyükelçiliğimiz vasıtasıyla, nota’lar ile ilettiğimiz türkmen makamlarından dönüş yapılmamakta, türkmenistan sanayiciler ve girişimciler birliği ise konunun hukuken çözümlenmesi yönünde cevaplar vermektedir.

    bu nedenle, türkmenistan’a yapacağınız ihracat öncesinde, muhakkak bir sözleşme yapılması ve türkmen ithalatçılar ile ödeme konusunun netleştirilmesi çok önemlidir.

    sözleşme şartları

    genel şartlar:
    1-türkmenistan’da 1 milyon dolara kadar olan sözleşmelerin borsada tescil edilmesi şart olmasa bile, borsanın önemli işlevi olmasından dolayı ihracat sözleşmelerinin borsada tescil edilmesi tavsiye edilebilir.
    2-sözleşmenin borsada tescili için, öncelikle, şirketinizin türkmenistan borsasında tescilini yapmanız önemlidir.
    3-sözleşmelerin bir dili türkmence olması zorunluyken, diğer dili türkçe olması sözleşmeyi tam olarak anlamak ve içeriğini müzakere etmek için önemlidir.
    4-sözleşme yaparken, ithalatçının tüm resmi tescil belgesi, pasaport kopyası, irtibat bilgileri ve resmi adresinin birer örneğinin alınması çok önemlidir.
    sözleşme içeriğine ilişkin şartlar:
    1-sözleşmede ödeme şartlarının çok açık ve net olması gerekmektedir.
    2-sözleşmede teslim şartlarının açık ve net olması gerekmektedir.
    3-vergi, banka masrafları gibi giderlerin kimin üzerinde olduğu sözleşmede netleştirilmelidir.
    4-mallar teslim edilirken, teslim-tesellüm belgesinin imzalanması çok önemlidir.
    5-mallar türkmenistan’a girdikten sonra, alıcıdan türkmenistan gümrük deklarasyonunun birer örneğinin alınması önemlidir.
    6-“uygunluk sertifikasının” birer örneğinin alınması önemlidir.
    7-belirli periyotlarla “karşılaştırma tutanağının” imzalanması önemlidir.
    8-sözleşmeden dolayı anlaşmazlık çıkarsa, uyuşmazlık türkmenistan hukukuna göre çözüleceği için, sözleşmenin türkmenistan hukukuna göre hazırlanması çok önemlidir.
hesabın var mı? giriş yap