3 entry daha
  • insan yaşadıklarından, okuduklarından, ürettiklerinden ve hayatına bir şekilde dokunmuş insanlardan öğrenir, kendini geliştirir, koşullarını değerlendirir ve hayattaki seçimlerini ona göre yapar. hayatın yalnızca senin tercihlerinden oluşmaz, koşullar değişken ve seçenekler koşullara göre sınırlı olabilir, tercihler de ancak bu seçenekler arasından olur, sonsuz değildir. amacına ulaşmak için başaracağına inanmalı, emek harcamalı, fedakarlıklar yapmalı elbette ancak hayatın size sürprizleri her zaman olacaktır. insanın sınırsız gücü olmadığı gibi, sınırsız kapasitesi de yoktur ve hatta kendini eğitmezse oldukça yetersiz ve vahşi bir türdür.
    'yani sen elmayı seviyorsun diye elmanın da seni sevmesi şart mı ?' istediğin kadar tercih yap o seni tercih etmedikten sonra olay bitmiştir. gerçekçi olmak her zaman daha iyidir, yeterliliklerini bilmek, özelliklerini bilmek, üstün olan yanlarını zayıf olan yönlerini bilmek hayattaki seçimler için önemlidir. son zamanların bireysel gelişim adı altında 'istersek her şeyi yapabiliriz'inancı tam bir umut tacirliğidir, fazlası değil.
    savaş, deprem, hastalıklar, doğduğun ülke, ırkın, ekonomik koşullar, cinsiyet ayrımı vs kişisel tercih değildir, içinde bulunduğun koşullardır ve insan zekasıyla ve iradesiyle tercihler yapar ancak sosyal bir varlıktır ve koşulları tek başına belirleyemez, kararları kendi veriyormuş gibi görünse de aslında seçenekler bellidir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap