80 entry daha
  • gıda mühendisleri odasının çağrısına kulak veriniz. ilkses gazetesi'nde tmmob gıda mühendisleri odası izmir şube başkanı ibrahim uğur toprak'ın açıklaması için buraya, gıda mühendisleri odası'nın basın açıklaması için buraya lütfen.

    özetlersek:

    - nişasta bazlı şeker, mısır nişastasından kimyasal yollarla elde edilir. genelde sıvı olarak pazarlanır. bu da şeker pancarından yapılan üretime göre ton başına 250-300 dolar ucuzluk demek.

    - sıvı halde kullanımı çok daha kolay. dolayısıyla gıda sektöründe kullanımı yaygın.

    - amma velakin ocak 2018'de yayınlanan sağlık bakanlığı bilim kurulu raporu'na göre nbş'nin, insülin hormonu salgılatmadığı için tokluk hissi yaratmadığı, karaciğerde yağlanmaya neden olduğu, aşırı yemeye neden olarak yeme bozuklukları oluşturduğu, obeziteye kapı araladığı ve kolon-meme kanserleri başta olmak üzere kanser oluşumu üzerinde böylece dolaylı yoldan etkili olduğu belirtilmiştir.

    - nbş için ab ülkelerinde kota ortalama %4 iken, türkiye'de %10'dan 15'e çıkartıldı.

    - nbş'yi destekleyen bu politikalar, şeker pancarı üretiminden geçimini sağlayan yaklaşık 10 milyon vatandaşımızı etkilemektedir. (alt ve bağlantılı sektörlerle birlikte bu rakam verilmiş). pancardan üretilen şekerin 3 milyon ton azaltılması, yaklaşık 100 bin kişinin işsiz kalması demek.

    - pancar küspesi ve melas hayvancılıkta kullanıldığından, şeker fabrikalarının kapatılması ya da üretimin düşürülmesi, hayvancılığa da darbe vurulacağı anlamına geliyor.

    çokuluslu firmalara ekonomimizi, vatandaşımızı, sağlığımızı feda ediyoruz. negzel lan!..
113 entry daha
hesabın var mı? giriş yap