762 entry daha
  • mesela bilet ücreti 5 lira diyelim. eğer 65+ yaş insanlar da ücretli binseydi buradan kazanılacak paralar olduğu için herkes için 4 liraya düşecekti. dolayısıyla bugünkü 5 lirayı (4 lira bilet ücreti+1 lira 65 yaş sonrası için sigorta primi) olarak görebiliriz. 65 yaşını geçince bu koşul sağlandığı için artık sigorta devreye giriyor ve bedava oluyor.

    böylece insanlar iyi çalışıp kazanabildikleri yıllarda sigorta primi öderken sonrasında bundan yararlanıyorlar. diyebilirsin ki, buna gerek yok, herkes sürekli 4 lira ödesin. bu da bir fikir, ama buradaki mantık tıpkı emeklilik maaşı gibi. fiilen bir yaştan sonra aynı performansla çalışmak ve kazanmak mümkün olmadığı için sistem böyle düzenlenebilir, ki böylece çalışıp iyi kazanabildikleri yıllarda performanslarını arttırsınlar, bunu yapamayacakları yıllar için sigorta primi yatırmış olsunlar ve sonra da emekli oldukları zaman çalışmadıkları halde emekli maaşı alıyor olabilsinler.

    sistem böyle çalışır. 3 gruba ayrılır insanlık, çalışma yaşı öncesi, çalışma yaşları ve çalışma yaşı sonrası. ilk grup, yani öğrenciler, çocuklar, bebekler vs de pek çok indirimden bedava devlet hizmetlerinden yararlanır, 3. grup da yararlanır, emeklilik maaşıdır, ücretsiz bilettir vs. bunları da ödeyen ortadaki gruptur. neden öderler, çünkü kendileri çocukken anne babaları ödemiştir, kendileri yaşlanınca çocukları ödeyecektir, o yüzden bu sistem içerisindeki rolleri şu an çocuklarına ve yaşlılarına bakmak, onlar için vergi vs ödemektir. 3 nesilin birarada yaşadığı ilkel bir toplumda değiliz, bu yüzden de bunu bilet fiyatları, pasolar sgk'lar üzerinden yapıyoruz.

    bu bir beleşçilik, bir karşılıksız para, avanta vs değil.

    ama şuna katılıyorum: isteyen bu sistemden çıkabilmeli. "65+ yaş indirimlerinden vs yararlanmak istemiyorum, bugün ucuz bilet ödemek istiyorum, dünkü yararlandığım ücretsiz devlet hizmetlerinin bedeli de aha budur, yatırdım ziraat bankasına, beni rahat bırakın" diyorsan amenna, elbette sistemden çıkabilmelisin.
820 entry daha
hesabın var mı? giriş yap