8 entry daha
  • merhaba arkadaşlar, entry'me hoş geldiniz.

    öncelikle sinan hakkında yazdığım şu entry'ye bakın: (bkz: #67047524)
    çünkü sinan'ın bir sinema-tv mezunu olarak çoktan okul sıralarında yeterince deneyip sonra da bırakması gereken "ben buradayım" tavrının danla'nın videolarını nasıl mahvettiğini açıklamaya çalışmıştım. neyse, o işin "teknik" tarafıydı.

    danla'yla olan iş birliğini olaylı bir şekilde bitirmesinin ardından onca zaman sessiz kalmasını ve hukuki açıdan hakkını aramasını takdir etmiştim, ta ki bu videoya kadar.
    ve yine, ve ne yazık ki bir kez daha, türkiye'deki iş sektörünün ne kadar "unprofessional" olduğunu anladım.

    anlıyoruz ki danla'yla (veya ajansla) aranda bir gizlilik sözleşmesi (nda) yokmuş ki "maliyeti 8 lira olanın" gibi, ticari açıdan gizli/sır olarak kalması gereken şeyleri bile ortalığa saçabiliyorsun.
    danla'nın bu işten ne kadar para kazandığı, rujları ne kadara mal ettiği değil önemli olan, serbest piyasadır, alan alır, almayan almaz. bu, senin yorum yapabileceğin bir konu değil.
    bir şirketin finansal bilgileri sebebi ne olursa olsun öyle ulu orta paylaşılmaz. çok çirkin.

    bakınız şu videoda metallica'nın ...and justice for all albümünü mix'leyen steve thompson albümdeki basların duyulamaması hakkında konuşuyor. peki bunu neden binyıllar sonra yapıyor dersiniz? çünkü, belli ki albüm sürecinde imzaladığı anlaşma ona yıllar boyunca konuşma yasağı getirmişti de ondan.
    ki yine de "metallica o albümü 10 liraya mal etti" gibi bir cümle kuramazdı, çünkü çoğu zaman bu tür bilgiler sözleşme bitse bile x yıl kadar dahi açıklanamaz durumda olurdu.

    kısaca, danla seninle gizlilik sözleşmesi yapmadığı için şanslısın. yoksa başta "maliyeti 8 lira..." cümlesi olmak üzere o videodaki "gizli" hiçbir şeyi ifşa edemezdin.

    yarım saatlik videodan anladığım kadarıyla sinan, "yeterince" para kazanamadığı için istifa etmiş.
    çünkü baktı ki danla'nın popülerliği, kazandığı paralar artıyor, ancak kendisi her ay sabit x lira kazandığı için istifa ediyor. açıkçası ben bunu anladım. yoksa niye "kamera arkasındaki kişiler de önemli." desin?
    sinancım bence senin sorunun, taa işin başında kendini "kameraman" olarak konumlaman. ışığı, kurguyu, yönetmeliği ("görsel iletişim", ahah) tek başına kendin yaptın ve anladığım kadarıyla bundan şikayetçi değildin. daha sonra ne oluyorsa ne oluyor, ve istifa ediyorsun.
    o mesajlardan sonra 2 ay daha birlikte çalışmışsınız.
    yine aynı noktaya geliyoruz: danla için sorun bu değilmiş, belli ki senin için de sorun değilmiş. sonra ne oldu?
    işte o yarım saatlik videoda bunun "net" bir cevabını alamıyoruz beybisi.
    "benim egom yok, hesaplarım kapanmış, para kazanamamışım umurumda değil" demene rağmen, asıl sorunların tam da bunlar olduğunu düşünüyorum.

    son bir not: çektiğin bu video, kısa vadede youtube kariyerine katkıda bulunabilir ve sana çok para da kazandırabilir, ancak profesyonel olarak nasıl bir karaktere sahip olduğunu faş ettiğin şu video sana uzun vadede zarardan başka bir şey getirmez diye düşünüyorum, naçiz.
    çünkü profesyonelliğin p'si yok: söylediklerinin büyük bölümü çok çirkin. ve iş etiğiyle hiçbir şekilde bağdaşmıyor.
    ama kaçırdığın nokta şu ki, danla'nın bu kadar başarılı olmasının sebebi ne sensin ne de arda. evet, katkın oldu, ancak "asıl" sebebin danla olduğu gerçeğini ısrarla görmezden geliyorsun.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap