• önden not: okumaya vakti/durumu olmayanlar, yalnızca linklere tıklayabilir.

    dünden beri tartışılıyor, 21 nisan 2018 alanyaspor galatasaray maçında alanyaspor'un gerçekleştirdiği bir "nizami" atağın ve sonrasında gelen penaltının, ofsayt kararı verilerek engellendiği/iptal edildiği konuşuluyor.

    yalan olmasın, maç sonrası piero yorumlarına ben epey güvenirim. dolayısıyla aşağıdaki videoda ofsayt pozisyonu konuşulduğunda, bülent korkmaz'ın da tümer metin'in de pozisyonun nizami olduğunu söylemeleri beni neredeyse ikna etti. "neredeyse" diyorum çünkü neredeyse 45 derece öne eğilmiş bir şekilde hareket eden douglas'ın ayağına göre karar verilmesi biraz garibime gitti. onun da ötesinde, sanki piero çizgisi yanlış çizilmiş gibi geldi. piero'nun hikmetinden sual olmaz ve hatta "şüphesiz piero her şeyi bilendir" diye ayet var, biliyorum, ama içime sinmedi işte.

    o yüzden açtım photoshop'u. hop, durun, görüntü manipülasyonu için değil, perspektif hesabını yapabilmek için açtım. piero çizgisinin yerleştirildiği görüntüyü yapıştırdım ve sahanın çizgilerine göre perspektif hesabını yaptım.

    (ara not: "işsiz" yorumlarınızı heyecanla bekliyorum; ancak esprinizi yapmadan önce "barisunver" veya "barış ünver" adını araştırmanızı hiç önermiyorum; zira araştırdığınızda mesleğimi, sahibi olduğum işletmeyi vb. öğrenmeniz hevesinizi kaçırabilir.)

    hesabı yapınca ne gördüm biliyor musunuz? piero çizgisinin perspektifinin kesin olarak hatalı olduğunu gördüm:

    https://i.hizliresim.com/epkwqd.gif

    pembe çizgilerin kesiştiği noktada mavi çizginin (piero çizgisinin) de kesişmesi gerekiyor. ama kesişmiyor, piero çizgisinin orta saha çizgisiyle kesiştiği nokta arkada kalıyor. dolayısıyla denayer daha öndeymiş gibi gözüküyor. peki pembe çizgilerin kesişimiyle denayer'ın ayağı üzerinden bir çizgi çeksek ne oluyor? şu oluyor:

    https://i.hizliresim.com/1jqa31.gif

    douglas çizginin yine arkasında, ama omzunun çizgiyi geçtiğini iddia edebiliriz. belki ofsayt, belki değil.

    dün bu düşünceyle yattım uyudum. yalnız bugün kalktıktan sonra şu tweet'e rastladım ve pozisyonun farklı bir açıdan incelemesini gördüm:

    https://twitter.com/…sson/status/987824534496731137

    (bu arada görüntü, maç özetinin 4. dakikasının 39. saniyesinden alınmış.)

    bu görüntü beni, pozisyonun ofsayt olduğuna ikna etti zaten; ama burada da perspektif hesabı yapmak gerekiyor çünkü orta saha çizgisi burada dümdüzken denayer'ın mevkiine de dümdüz bir çizgi çekemeyiz. o yüzden buraya da perspektif çizgilerimi çektim, bu sefer çizgileri çekerken saha çimlerinin desenine de (artık ne deniyorsa) dikkat ettim, hatta o desen netleşsin diye görüntünün kontrastını arttırdım. sonuç, pozisyonun ofsayt olduğunu kesin bir şekilde gözler önüne seriyor:

    https://i.hizliresim.com/ronnyb.gif

    burada douglas kadrajda bile yok. pozisyonun nizami olması için, douglas'ın, en sağda kalan pembe çizginin tamamen gerisinde olması gerekiyor.

    diğer açıdan çekilen görüntüyle bu görüntüyü beraber incelersek:

    - denayer'ın arkada kalan ayağıyla douglas'ın arkada kalan ayağı neredeyse aynı hizada, douglas'ın arkada kalan ayağı çok az önde.
    - bu bilgiyi akılda tutarak ikinci görüntüye baktığımızda, douglas'ın arkada kalan ayağının denayer'ın arkada kalan ayağından çok az önde olduğunu düşünebiliriz. kaldı ki bağlantısını verdiğim tweet'te de, topun ayaktan çıkışından bir-iki kare sonra douglas da kadraja giriyor.
    - ilk görüntüde douglas'ın öne ne kadar eğildiği rahatlıkla görülüyor. ikinci görüntünün içinde aynı eğimle koşan douglas'ı hayal etmek çok zor değil.
    - bu bilgiler ışığında net bir biçimde şu anlaşılıyor: douglas'ın ayakları denayer'ın gerisinde, ama vücudu belki bir bütün olarak denayer'ın öndeki ayağının ilerisinde kalıyor.

    özetle, pozisyon kesinlikle ofsayt.

    şu noktada rakiplerimizin taraftarlarını kesinlikle anlayışla karşılıyorum. bu pozisyon gerçekten nizami olsa, ofsayt kararı haksız olsa; hem bir penaltı kararı hem de muslera'ya bir sarı kart verilecek (kırmızı değil) ve galatasaray 3 puan kaybedecek, ligin kaderi değişecek. pozisyonun nizami olduğuna inanan/inandırılan arkadaşların isyan etmesi bu açıdan bakıldığında çok normal, aynı haksızlığı ben hissetsem ben de ortalığı ayağa kaldırırdım.

    ama haksızlık yok arkadaşlar, pozisyon ofsayt. hakkaniyetli bir şekilde bu görüntüleri inceleyen herkes, ofsayt kararının doğru olduğunu görecektir. burada asıl hata, yan hakemin bu kararı 3-4 saniye sonra vermiş olması. eğer bu karar hemen verilmiş olsa pozisyon başlamadan bitecek.

    bir futbolcu klasiğiyle bitirelim: artık önümüzdeki maçlara bakacağız. süper lig tarihinin belki de en heyecanlı son 4 haftasına giriyoruz, çerezlerimizi, biralarımızı/ayranlarımızı alalım ve keyfini çıkaralım.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap