aynı isimde "yumurta (film)" başlığı da var
57 entry daha
  • protein kalitesi en yüksek besindir:

    protein:
    yapılan çalışmalar, yumurta proteinlerinin % 100 oranında vücut proteinlerine dönüştüğünü göstermiştir. bu nedenle yumurta proteinleri örnek protein olarak değerlendirilmektedir.

    yağlar:
    yumurta yağının % 33 ’ü doymuş,
    % 16’ı kadarı çoklu doymamış,
    kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur.
    yağ, sarısında yoğunlaşmıştır. yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine rağmen doymamış yağ asitleri yüksek olduğundan ve lesitin içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi yağlı et ve süt ürünlerinden daha düşüktür.

    mineral ve vitaminler:
    yumurtanın sarısı demir, a vitamini ve b vitaminlerinden zengindir.

    saklama koşullari:
    yumurta kabuğu üzerinde por adı verilen gözle görülmeyen küçük delikler vardır. taze ve yıkanmamış yumurtada bu delikler ince bir müsin tabakası ile kaplıdır. eğer yumurta yıkanırsa bu tabaka ortadan kalkar ve delikler açılır, dışarıdan mikroorganizmalar kolayca deliklerden yumurtanın içine girebilir. deliklerin açılması aynı zamanda yumurtanın içinden su kaybına neden olur. her iki olay da yumurtanın kalitesinin bozulmasını hızlandırır. yumurtada bulunan hava boşluğu, tavuk yumurtladıktan sonra oluşmaya başlar. hava boşluğunun küçüklüğü yumurtanın tazeliğini gösterir.
    yumurta bayatladıkça hava yeri büyüdüğü için daha hafifleşir. tuzlu suda yüzen yumurtalar bayat, dibe çökenler taze demektir.

    - protein kalitesi yüksek olduğu için bebek ve çocuklar tarafından her gün bir adet tüketilmesi yararlıdır.
    - diyette protein miktarının kısıtlandığı böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi hastalıklarda yumurta örnek protein içeriği nedeni ile önemli bir protein kaynağıdır.
    - yumurtaya kabuklarından kolaylıkla mikroorganizmalar geçtiği için pişmemiş (çiğ) yumurta tüketilmemelidir.özellikle akının iyi pişirilerek tüketilmesi gerekir.
    - kalp-damar hastaları haftada 1-2 kez yumurta yiyebilirler.
    - et yemeyenler et seçeneği olarak yumurta yiyebilirler. bir adet yumurta, besin değeri açısından kendi büyüklüğündeki ete eşittir.
    - yumurta sebzelerle ve tahıllarla birlikte yenirse, kan kolesterolüne olumsuz etkisi olmaz.
    - yumurtanın içindeki lesitin beyin işlevlerinin düzenli olmasında yardımcı olur.

    http://www.bdb.hacettepe.edu.tr/tobrehberi.pdf
744 entry daha
hesabın var mı? giriş yap