218 entry daha
  • bunu elbette hicbirimiz tam olarak bilemeyiz fakat fizik yasalari ve elimizdeki veriler bazi fikirler edinmemize yardimci oluyor.

    buyuk patlama eger zamanin baslangici ise; buyuk patlama oncesi zaman yoktu.

    zaman nedir peki?
    zaman aslinda entropinin artmasi olayidir. zamanin surekli gelecege dogru aktigi hissi entropinin bir sonucudur. evrende kaos arttikca entropi de artar, artan entropi de zamanin akmasi olarak algilanir.

    buna binaen buyuk patlama oncesinde kaos ve karmasa yoktu diyebiliriz. o kadar tekduze, duzenli ve kompakt bir yapi olmali ki 4 temel kuvvet bile ayri degildir tekillikte. hatta o kadar duzenlidir ki entropi hic artmaz ve hic duzensizlesmez bu tekillik boylece tekillikte zaman kavramindan da soz edemeyiz.

    gunumuzde buyuk patlama oncesini bir cok bilim adami coklu evrenlere, membran teorisine veya evrenimizin bir karadeligin icinde olusmasina bagliyor. hatta tum bu teorilerin kombinasyonu olan teoriler de mevcut ve bir cogu aslinda tutarli ve mantikli geliyor.

    ornegin evrenimiz bir karadeligin icindeki uzay ortami ise eldeki veriler oldukca tutarli hale geliyor.

    evrenimiz basta yok, olmayan bir uzay boyutu. sonrasinda bir yildiz karadelige donusuyor, bu noktada isiktan bile daha hizli bir genisleme sayesinde evrenimiz soz konusu karadeligin icinde olusmus oluyor.

    karadeligin icinde bulundugu "ust uzay" karadelik tarafindan yutulmaya devam ettikce bizim uzayimiz da genisliyor.

    eger sisme teorisinde yer cekiminin tersi bir kuvvetle evrenin sismis olabilecegi ongoruluyorsa, bir antimadde ve simetrik bir evren dusunuluyorsa ki bu konuda ciddi calismalar var, o halde aslinda bizim evrenimiz bir karadeligin icinde genislemis ve olusmus olabilir. bu fikre gore var olan tum karadeliklerin icinde baska bir alt evren de var oluyor olabilir.
606 entry daha
hesabın var mı? giriş yap