• edit: öncelikle yardımcı olan, merak eden, arayan, soran herkese çok ama çok teşekkür ediyorum. dave’in mr’ı çekildi ve çok şükür korkacağımız, hayati tehlikesi olan bir problem görünmüyor. sadece görme kaybı olan gözde, doğuştan olduğunuz tahmin ettiğimiz bir sıkıntı mevcut, onun için de bir ilaca başlandı. bacağındaki problemin giderilebilmesi için ise kemik gelişiminin tamamlanmasını beklememiz gerekiyor. çok düşük de olsa kendi kendine düzelme ihtimali de varmış. ancak düzelmezse 1 yaşından sonra bacağından bir ameliyat olması gerekecek.
    şimdi ise yavrucağı sahiplendirmeye çalışıyoruz. tekrar sokaklara dönmesi kesinlikle söz konusu değil. ona iyi bakacak bir yuva bulana kadar, aylık belirli bir ücret karşılığında ona bakacak, güvenilir bir yer bulduk, orada kalacak. herkese tekrar tekrar çok teşekkürler:)
    not: aşağıda dave’in mr’a girerkenki fotoğraflarını paylaştım. veteriner hekim mr sonucunu raporlaştırdığında onu da ekleyeceğim.

    dave mr
    dave mr2dave mr3dave mr’dan sonra
    arkadaşlar selam
    normalde bu tür yardımlar istemeyi pek sevmem, beceremem de. genelde elimden geldiğince, kendi imkanlarım dahilinde çevremdeki yardıma muhtaç sokak canlılarına yardım etmeye çalışıyorum. geçtiğimiz cuma günü ise her sabah kendi köpeğimi gezdirdiğim parkta daha önce hiç görmediğim, oldukça hırpalanmış, topallayan bir köpekle karşılaştım. onu öyle bırakmaya gönlüm el vermediği için veteriner hekimimi aradım ve sağ olsunlar gelip aldılar. ben ilk gördüğümde ,insanlar ya da diğer sokak köpekleri tarafından hırpalandığını ve sakatlandığını düşündüm. ancak çekilen rontgen ve yapılan bazı tahliller durumun pek de öyle olmadığını gösterdi.
    veteriner hekim, parkta bulduğum bu yavrucağın kemik gelişimi ve sinir sistemiyle alakalı birtakım sıkıntılar olduğunu söyledi. muhtemelen doğuştan gelen bir sıkıntı. özellikle ön bacaklarından biri ve kafatasının ön kemiği (frontal) normalden daha çok gelişmiş ve bu da özellikle beynine bası yapmakta. hatta bu nedenden dolayı tek bir gözünde de büyük ölçüde görme kaybı mevcut. tabi tam olarak teşhis konabilmesi için bir an önce mr çekilmesi gerekiyor. mr sonucuna göre de bir tedavi uygulanacak. fakat, ne yazık ki benim bu işlemlerin ücretlerini tek başıma karşılayabilecek maddi imkanım yok ama bu çocuğu hasta bir halde sokağa bırakmam da söz konusu olamaz. bu nedenle, utanarak sizlerin desteğini istiyorum. eğer bana ve özellikle de bu çocuğa yardımcı olursanız size minnettar olacağız. şimdiden sesimizi duyan ve yardım eden herkese çok çok çok teşekkür ediyorum. iyi ki varsınız:)
    not: bu arada söylemeyi unuttuğum birkaç noktaya daha değinmek istiyorum. çocuk oldukça uysal, birçok komutu biliyor ve tasmaya alışkın. bu da daha önceden bir sahibi olduğu ihtimalini oldukça yükseltiyor. muhtemelen akbaş ya da labrador yavrusu sanarak aldıkları köpeğin engelli ve kırma olduğunu farkedip sokağa attılar. bu nedenle başlığı terk edilen engelli köpek olarak açtım.

    ek1
    foto2tedavisini üstlendiğim köpeciğe ait( bu arada adını dave koyduk:) ) bacak filmlerini aşağıdaki linklere tıklayarak görebilirsiniz. ayrıca kafatasındaki ve gözündeki problemin de daha net anlaşılabilmesi için yakından birkaç fotoğraf çekmeye çalıştık.
    röntgen1röntgen2röntgen3gözlerdeki problem ve kafatasındaki anomalifoto1

    ek2

    bazı eksiklerimi farkedip ekleme yapmak isterim. yavrucağın tedavisinin nasıl başlayıp nerede biteceği çekilecek mr sonucuna bağlı. çünkü ilk entry’de de bahsettiğim gibi kafatasındaki anormal büyümenin beynine baskı yapıyor olma ihtimali var. yine, aynı şekilde beyinde oluşmuş bir anomali de vücudun gelişim sistemini olumsuz etkiliyor olabilir. özetle şu aşamada net bir şey söylemek ne yazık ki çok zor. bu nedenle, bir an önce mr çekilip, tedaviye başlanması gerekiyor.
    mr çekilmesinin bir diğer nedeni ise var olan rahatsızlığın derecesini belirlemek. yani, rahatsızlık hangi evrede, tedavi edilebilir mi? ya da tedavi edilmezse hayvancağızın yaşam kalitesi ve süresi üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu vs. gibi soruların cevaplarını alabilmemi açısından önemli
    yavrucağın fotoğraflarını da aşağıdaki linkler üzerinden görebilirsiniz.
    foto1foto2foto3foto4foto5foto6
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap