226 entry daha
  • hepimizin bir realite olarak bildiğimiz *, beynimizin bir köşesinde bulundurduğumuz, ama itiraf edelim ki, live 8 olmasa, g8 zirvesi haberlerini okuduğumuzda *, ya da edinburgh protestocularıyla ilgili haberleri izlediğimizde * bile bu derece etkileyici bir şekilde kafamıza dank etmeyecek bir hadiseyi, gayet estetik bir şekilde gözümüze sokmuş, son derece başarılı bir organizasyondur.

    gayet tabii suistimale son derece müsait bir konudur, ama böylesine bir çabaya bu kadar eleştirel yaklaşmak ne kadar doğrudur, tartışılır kanaatindeyim. 20 yıl önceki live aid'i ve daha sonra kazanılan parayla yapılanları hatırlayanlar, belki , paranın nasıl harcandığı ortaya çıktıktan sonra bob geldof'a "kendi menfaatine çalışıyor" suçlamalarını yöneltenlerin ne duruma düştüklerini de hatırlayacaklardır. kaldı ki bu kez organizasyonun amacının gelir elde etmek değil, dikkat çekmek, bilinç uyandırmak, düşündürmek ve baskı yaratmak olduğu defalarca, ısrarla vurgulanmıştır. bu organizasyonda yer almış olmayı fırsat bilip, hadiseyi kendi popülaritesini cilalamak olarak gören bir kısım "beyaz" * insan olmuştur, her daim olur, bunu da onların kendi sorunu olarak görmek gerekir.

    ayrıca, hadisenin yarattığı etkiye, afrika'da olan biten konusunda, halihazırda "daha batı"ya nazaran bir miktar daha hassasiyetle ve vicdanla yaklaşmakta olan türkiye penceresinden değil, afrika'nın varlığını haritaya baktığında bile farketmeyen, ya da koskoca kıtayı sadece çöp kutusu olarak gören bazı batılıların penceresinden bakılırsa, hedefin türkiye değil de duyarlılığını kaybedebilecek derecede yüksek refah düzeyinde yaşayan toplumlar olduğu düşünülürse, etkilerinin bizim sandığımızdan, gördüğümüzden, tecrübe ettiğimizden daha fazla olacağı, dümdüz bir protesto gösterisinden daha fazla amacına ulaşacağı da tahmin edilebilir. hatt-ı zatında konser gününe kadar bir halttan haberdar olmayıp, idolünü izlemeye geldiği organizasyonda dev perdeden açlıktan ölen insanları görüp de feleğini şaşırmış insan sayısı hiç de azımsanacak gibi değildir.

    sadece pink floyd'u* biraraya getirmiş olması bile takdire şayan bir organizasyon yapar bunu, ama amaçları bundan çok daha ulvidir tabii. konserin düzenlenme amaçları konusunda en ufak bir şüphesi olan herkese bob geldof'un is that it? adlı kitabını okumasını, inandırıcı bulmazsa, çeşitli kaynaklardan, örneğin rahibe teresa'nın beyanatlarından, biraz araştırma yapmasını öneriririm.

    live aid organizasyonu, 20 yıl önce, bob geldof'un zaten pek de matah olmayan özel hayatının, meslek hayatının, arkadaşlık ilişkilerinin ve sağlığının dümenini çok fena kaydırmış, elini verip kolunu alamadığından o zaman bu zamandır da iflah olmamıştır kendisi.

    karşılıklı oturup dertleşesim var...
41 entry daha
hesabın var mı? giriş yap