4 entry daha
  • seçim bölgesinde partilerin seçilecek aday sayısının iki katı kadar aday göstermesi, seçmenin oy verdiği partinin aday listesinde tercih ettiği isim varsa onada tercih mührünü vurduğu sistemdi.
    herhangi bir isimi tercih etmeye biliyordu.
    yazıldığı gibi 20 ekim 1991 seçimlerinde uygulanmıştır.
    istanbul, ankara , izmir gibi büyük illerde simdikinden farklı olarak az değil, birçok seçim bölgesi mevcuttu.
    tayyip, aday olduğu beyoğlu bölgesinde 1. sıradan milletvekili seçilmiş olsada 2. sıradaki mustafa baş'ın itirazıyla tercihli sistemle milletvekili seçilememiştir.
    tercihli oy sisteminde, seçim bölgesinde partinin almış olduğu oy oranının en az %15 i kadar tercih oyu aldığınızda listede son sırada olsanız da birinci sıraya geçip, eğer partimiz milletvekili çıkarıyorsa milletvekili oluyordunuz.
    mesela partinin aldığı oyun %14 ü oy aldığınızda liste sıralaması değişmiyordu.
    1991 seçimlerinde, partilerde ön seçimde olduğundan, önseçimde liste sıralamasında arkada kalsanızda seçmene ulaşıp tercihini alıp seçilebiliyordunuz.
    hem partilerde ön seçim olması, hemde tercihli sistemin olması yönüyle seçim tarihinin belki de en demokratik seçimi olmuştur.
    her seyin fazlası zarar misali, tayyip'in yolu, diğer partilerin oylarının bölünmesiyle, %25 civarı oy ile büyükşehir belediye başkanlığına evrilmiştir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap