3 entry daha
  • ortaya koydugu inanilmaz sonuclarla insanin dogal secilime bir kez daha iman etmesini saglayan olgudur ayni zamanda.

    sadece bir kac bin senede elle sayilacak kadar kurttan 800den fazla kopek turu ureten insan eliyle saglanan yapay secilimdir. aslinda yapilan dogal secilimi taklit etmekten baska bir sey degildir. basarili bireyler genlerini gelecek nesillere aktarirlar, insan goruntusunu ya da davranisini begendigi kopeklere ureme sansi taniyarak dogal secilimin basarisizlari (cirkinleri, av icin uygun olmayanlari, cok buyukleri cok kucukleri artik nasil bir kopek isteniyorsa ona gore) eleme yontemini taklit etmistir. butun bu 800 tur sadece 2500 nesilde ayrismistir birbirinden.

    daha basarili ornekler icin yaban meyvelerini ve yabani tahillari bildigimiz urunlerle karsilastirmak yeter. bir kac bin senede kocaninda kaybolup giden ne udugu belirsiz misirlardan bir tanesi adam doyuran misirlara geldik ki bu gelisimin buyuk kismi hormon denen seyden habersizken gerceklesti. paril paril parlayan altin sarisi bugday basaklarinin atalarinin her birinde uc bes bugday tanesi olan ciliz nerdeyse yetistirmeye degmeyecek bugday turleri olduguna inanasi gelmez insanin.

    iste butun bu gelismeler yapay seleksiyonun sonucudur ve yapay seleksiyon (en azindan genetik mudahelelere baslayana kadar) dogal seleksiyonun taklidinden baska bir sey degildir. evrimin gunumuzdeki turlesmeye sebep olamayacagini savunan gafillere sen kac tane kopek turu gordun bir say demek gerekir. dogal seleksiyon insanin 10.000 senedir yaptigi seyi uc kusur milyar yildir yapiyor. sadece 2500 ya da daha az nesilde kurdu finodan saint bernarda, bulldogdan taziya kadar 800 ture donusturmeyi beceren seleksiyonun 1 milyar nesilde ne yapacagini dusunmek bile yeter de artar. kopek turleri o kadar farklilasmistir ki artik birbirlerinden embriyonik gelisme sureclerinin farkligi yuzunden kimi turler ciftleserek dollenmis bir yumurta meydana getirse bile canli dogacak yavru meydana getiremeyecek haldedirler. saint bernard spermi ile chihuahua yumurtasini dolleyin ve disi chihuahua'nin rahmine yerlestirin bakin bakalim dogum yapabilecek mi? yuksek ihtimal odur ki bir kac yuzyil sonra kopek turleri birbiriyle ciftlesemeyecek kadar ayrissinlar. kaldi ki su anda bile morfolojik farklar yuzunden kimi turler genetik olarak mumkun olsa bile dogal kendi hallerine birakilinca ciftlesemiyorlar. unutmayin ki bazi radikal biyologlar az bir mudahele ile insan sempanze melezinin (allah korusun) mumkun olabilecegini soyluyorlar. simdi bu onbin yillik (ki asil hizli turlesmenin aslinda duzenli oalrak 10000 yil surmedigini en buyuk yapay seleksiyonun son bin ikibin seneden gerceklestigini soylemek de mumkun ama argumana ekstradan faydasi yok, 10.000 sene ile 4 milyar sene yeterince farkli zaten) gelisimin bir uc bucuk milyar yil daha devam ettigini dusunun bakalim...

    kisacasi yapay seleksiyon evrim teorisinin kanitlarindan sadece birisidir ancak en guzellerindendir.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap