60 entry daha
  • sokakta yavru ve savunmasız bir şekilde bulduğum kuş türüdür. kuşlardan pek anlamayan biri olarak sokakta bir serçe yavrusu sanıp aldım. bulduğumda tüyleri çıkmış, kısa kısa acemi uçuşları yapabilen bir kuştu. büyük ihtimalle uçma antremanları yaparken yuvadan düştü.

    ilk gün hiçbir şey yediremedim. bisküviyi sulandırıp enjektörle yedirmeye çalıştım. imkanı yok gagasını açmıyordu. hiçbir şey yemediği için elimde ölmesinden korktum ve ikinci günün sabahına veteriner yollarına düştüm. 3 veteriner gezdim ama hepsi de kuşlardan anlamadıklarını söylediler. saka kuşu olduğunu son veterinerde öğrendim. onun tavsiyesi üzerine kuş üretimi yapıp satan bir dükkana gittim. oradaki adam yem yemeyi bilmediği için kuşun öleceğini söyledi. bulduğun yere götür en azından annesini bulma ihtimali olabilir dedi. adamın sunduğu fikir elimde ölmesinden çok daha mantıklıydı. bulduğum yere götürdüm. ve saldım.

    1

    bu fotoğrafı salmak için çıkardığımda çekmiştim. bir müddet öylece bakıştık. ben de bir anı kalsın diye fotoğraf çektim.

    bir ağacın tepesine kondu. ben de evime döndüm. akşama doğru merak ettim ve saldığım yere bakmaya gittim. bıraktığım ağaçta yoktu. geri dönecektim ama sesini duydum. oralarda bir yerlerdeydi. ve yuvasını bulamamıştı. mecbur geri yakaladım ve eve getirdim. o akşam da hiçbir şey yemedi.

    3.günün sabahında tekrar tekrar yemesi için enjektörle denedim. ve sonunda gagasını açmaya başladı. enjektörle mamasını yedirip çay kaşığıyla su içirdim. git gide bana alıştı. artık kapıdan beni görür görmez ötüp kanatlarını çırpmaya başlıyordu. bu sırada mamanın içeriğini zenginleştirdim. dengeli bir öğün oluşturabilmek adına biraz bisküvi, ayçekirdeği ve kabak çekirdeğini ezdim. 2-3 günde bir bu karışıma iyi pişmis yumurta sarısı ekledim. neredeyse saat başı besledim:

    2

    her ne kadar dengeli beslemeye çalışsam da kendi doğal beslenmesi kadar olamayacağı için hangi tohumları yediklerini araştırdım. nijer, aspur, kenevir tohumları aldım. ilk zamanlar ilgisini bile çekmedi. daha sonra gagası ile birkaç kez yoklamaya çalıştı. ama tohumlara 20 kez vuruyorsa 18i ıskalıyordu kalan 2si de yere düşüyordu. bu sırada enjektörle besledim. gün geçtikçe gagası büyüdü ve gelişti. ve tohumların kabuklarını kırıp azar azar kendi beslenmeye başladı. hala mama istiyordu ama eskisi kadar çok yemiyordu.

    bulduğum günden bugüne 25 gün geçti. 2 aylık olduğu tahmin ediliyor. artık kendi başına yem yiyebiliyor. ve su içebiliyor. tüyleri hala değişmedi. yavru tüyleri var. şu sıralar ötme denemeleri yapıyor ufaktan. son hali:

    3

    edit: artık yetişkin oldu. ve bir muhabbet kuşu kadar evcil. omzumdan ayrılmıyor.

    https://eksiup.com/p/2a320264k9b7

    https://eksiup.com/p/b8320266yj6g

    görsel

    sakalar ile ilgili hiçbir şey bilmezken bunları deneyimledim ve hala deneyim ediliyorum. sizlere neler öğrendiklerimi özet geçeyim:

    1) sakalar evcil kuş türlerinden değildir. doğaya aittirler. yakalanması yasaktır. yakalanan kuşların çoğu stresten ölür. eğer siz de bakıma muhtaç bir yavru bulmuşsanız ancak o zaman bakmalısınız.

    2) yavru bulmuşsanız yapacağınız ilk iş, etrafta yuvasını aramak olmalı. yuvasını bulursanız lütfen yuvasına bırakın.

    3) eğer bakıma muhtaç bir yavru bulmuş ve yuvasını bulamamışsanız önce bilen bir veterinere götürün. yaralı olabilir. en uygun tavsiyeleri ben değil elbette veteriner verecektir.

    4) yavruyu ürkütmeyin. güven ortamı sağlayın. sıcak tutmaya özen gösterin. elinizle okşayıp mıncıklamayın hayvanı.

    5) tohumları yiyemeyecekleri için enjektörle beslemeye çalışın. kritik noktalardan biri bu. her kuş benimki gibi ağzını açar mı bilmiyorum ama sürekli deneyin. su vermeyi unutmayın. yiyip yemediğini dışkı miktarından kontrol edin.

    6) ilk haftayı geçirirseniz büyük ihtimalle kuş artık sizi ebeveyni olarak görecektir. acıktığını size illaki belli eder. çok sık acıkırlar.acıktıkça besleyin. biyolojik ritmini bozmayın. (güneş ışığıyla uyanıp acıkırlar, güneş batınca uyurlar)

    7) önünden tohumları eksik etmeyin. kendi kendilerine öğreniyorlar bir şekilde. bir süre sonra onları kırmak için uğraştığını göreceksiniz. tohum yediğinden eminseniz yavaş yavaş mamayı kesin. arada biraz yeşillik meyve vermeyi unutmayın.

    8) kuşlar yediklerini mekanik olarak taşla kumla sindirir. ayrıca mineral alır. kafesinde bir yem kutusuna kuş kumu koyun. eksik etmeyin.

    9) kafesin temizliğine özen gösterin. yıkadıktan sonra kurulayın.
18 entry daha
hesabın var mı? giriş yap