• (bkz: cumhuriyet gazetesi)'nin sahibi olan cumhuriyet vakfı, mahkeme tarafından iptal edilen 2013 yılındaki eski yönetim kurulu üyeleriyle bugün saat 14:00’te toplandı. sona eren toplantı sonucunda (bkz: alev coşkun) yeniden cumhuriyet vakfı başkanlığı'na seçildi. gazetenin yeni genel yayın yönetmeni ise (bkz: aykut küçükkaya) oldu.

    vakfın yeni yönetim kurulu şöyle oldu:
    alev coşkun - başkan,
    ali sirmen - başkan vekili,
    ışık kansu - genel sekreter,
    irfan hüseyin yıldız - sayman,
    şükran soner,
    inan kıraç,
    şevket tokuş,
    mustafa balbay,
    ibrahim yıldız,
    prof. tayfun akgüner,
    turan karakaş.

    buna göre eski yönetim kurulunda yer alan (bkz: orhan erinç), akın atalay, (bkz: hikmet çetinkaya) ve önder çelik, yeni yönetimde yer almadı.

    toplantıda oluşan yeni yönetim kurulu daha sonra yeni yayın kurulu’nu belirledi. yayın kurulu da şu isimlerden oluştu: alev coşkun (başkan), ali sirmen (başkan yardımcısı), aykut küçükkaya, prof. dr. emre kongar, şükran soner, kemal ışık kansu, orhan bursalı, mine kırıkkanat, miyase ilknur.

    *******
    ne olmuştu?

    yargıtay 8. hukuk dairesi, cumhuriyet vakfı'na yeni yönetim kurulu üyeleri seçiminin yapıldığı 2 nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısının geçersiz olduğuna karar verdi. bunun üzerine cumhuriyet vakfı yönetim kurulu'nun, 2013’teki üyeleri ile bugün tekrar toplanması gündeme geldi.

    cumhuriyet vakfı'nın eski yönetim kurulu üyeleri alev coşkun ve şevket tokuş ile eski denetleme kurulu üyesi mustafa pamukoğlu'nun açtıkları, siyasete girdikten sonra gazetedeki yazılarına son verilen mustafa balbay'ın da davacıların yanında "müdahil" olduğu dava, istanbul 1. hukuk mahkemesi'nde görülmüştü.

    "cumhuriyet vakfı'na yeni yönetim kurulu üyeleri seçiminin yapıldığı 2 nisan 2013 tarihli yönetim kurulu toplantısının vakıflar genel müdürlüğü'nce geçersiz sayılması nedeniyle 7 ekim 2013 tarihli toplantının da geçersiz olduğu, izleyen toplantının vakıf tüzüğünde aranan çoğunlukla yapılmadığı ve vekâleten oy kullanılamayacağı" iddialarını yerinde gören istanbul 1. hukuk mahkemesi kararına karşı cumhuriyet vakfı, istinaf mahkemesi'ne başvurmuştu.

    istinaf mahkemesi, 28 şubat 2018'de yazdığı gerekçede 1. hukuk mahkemesi'nin kararını "usul ve yasaya uygun" bularak, yargıtay'da temyiz yolu açık olarak onadı.

    istinaf mahkemesi kararını yargıtay'a taşıyan cumhuriyet vakfı'nın dava sürecinde temyiz aşamasında da karar değişmedi. yargıtay 8. hukuk dairesi, kararı onadı.

    yargıtay'ın kesin olan kararı uyarınca, cumhuriyet gazetesinin yönetimini de tayin eden cumhuriyet vakfı yönetim kurulu seçimlerinin yenilenmesi gündeme geldi.

    *****
    ayrıca icra kurulu başkanı (bkz: akın atalay), yaklaşık 2 yıl önce getirildiği cumhuriyet gazetesi genel yayın yönetmenliği döneminin yaklaşık 17 ayını cezaevinde geçiren (bkz: murat sabuncu), gazete yöneticileri ve yazarlarıyla birlikte yargılanan yazar (bkz: aydın engin) ile yazı işleri müdürleri (bkz: bülent özdoğan) ve (bkz: faruk eren) gazeteyle yolları ayrıldı.

    hayrılı olsun...
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap