118 entry daha
  • ben de gidiyorum yakında, yaşım 41 ama gidiyorum. kızımın ameliyatı bitsin maalesef gidiyorum.
    senelerce gidenleri gördükçe gitmeme konusunda direndim. dedim ki kendime “memleket bizim memleket”. biz memleket ve vatan dedikçe, perver oldukça ezildik. işim gereği teknolojiye değiniyorum. diğer konuların muhatabı o sektörün insanlarıdır.

    hayvanat bahçesi müdürünün geldiği noktaları gördük. hayatını bilim ve teknolojiye adayan isimlerin nasıl itibarsızlaştırma kampanyalarına maruz kaldığını gördük. bilim ve teknoloji ile alakası dahi olmayan isimleri en üst noktalara atadınız. kim bizim idolümüz? kimden feyz alacağız, bizi tetikleyecek unsur nedir?

    dedik ki yapmayın, yerli arama motoru gereksiz bir çaba. bunu 10-12 sene evvel yapmalıydık. siz kalktınız milyonları verdiniz, karşılığında 15$ değerinde google api aldınız. toplam masrafı ve değeri senelik 2500-3000$ etmeyecek projeye milyonları hibe ettiniz. 5-10 kişi ile binlerce çalışanı olan firmayı ezebileceğinizi düşündürttüler size. siz eğer teknoloji ve bilimi tanısanız rasyonel olarak bunun mantıksız olduğunu ilk toplantıda görürdünüz. yine üst kadro manipüle edildi, işin özü budur.

    yerli facebook yapacağız dediniz, anormal rakamları verdiniz. 1 sene sonra proje ne durumda diye denetime gittiğiniz zaman başınızdan aşağı kaynar sular döküldü. ortada daha arayüz bile yoktu. çalışan 1 modül bile yoktu. amerika’yı yeniden keşfetme fikrini size sunan kişi ve kişiler ceplerini doldurdu, olan yine size oldu. yazık değil mi?

    siz belki iyi niyetle, girişimle, sevgiyle bunları yapmaya çalıştınız fakat mesul kişiler öyle mi davrandı sizce? siz bu sektörü ve işi bilmiyor olabilirsiniz, bari alt kadronuz işi bilen ve liyakatin ne olduğunu bilen isimlerden olsaydı nasıl olurdu? yaşanır mıydı bu hezimetler ve israflar?

    geçen sene dedik ki “bakın e-ticaret için şöyle bir proje hazırladık. tamamı bedava, 1 kuruş talebimiz yok bunu yapalım”.
    sonuç: teşekkürler, şu an düşünmüyoruz.
    1 sene sonra projemizin hayata geçtiğini gördük. ilgili birim kendi içerisinde mi yaptı, yoksa bir firmaya mı verildi bilmiyoruz. firmaya ödeme karşılığı verildiyse biz bedavaya yapıyorduk, ne gerek vardı?
    sunum yaptıklarımız işin mesul devlet dairesi ama e-ticaret hakkında yetersizlikler var. bilgileri çok alt düzeyde.
    neyse dedik sağlık olsun, biz en azından güzel birşeye vesile olduk. zaten para kazanmayacaktık, amacımız işlerin daha düzenli olmasını sağlamaktı. ama o amaca bu şekilde ulaştığımızı söylemem zor, zira şu an ağır eksiklikler söz konusu. umarım yakında bunu da çözebilirler.

    teknokent ve parklarda güzel firmalar var fakat bunlar %50 üstüne çıkmaz. oranın hakkını veren kitle çok düşük. ar-ge zayıf kalıyor, firmalar sırf faturadan ve sgk avantajından dolayı oralara gidiyor dedik. duyuramadık. oraları kuluçka merkezi yapmıştınız, 8-10 senedir hala kuluçkada olanlar var. bu nasıl kuluçka dönemidir? kimden kaç yumurta çıktı açıklar mısınız?
    global başarı yakalayamamış ama türkiye’de harika işler yapan finans sektörünün ne işi var kuluçka merkezinde? ya hu bunlar isterse 100 tane bina yapar, niye bu firmalar orada hala duruyor? bu ve benzer şirketler çıkartılıp gençlere yer açılsa adım gibi eminim her sene en az 20-30 muhteşem projeye imza atarlar. ama bu imkan yok. devlet gencin elinden tutmuyor.

    çok gurur duyduğumuz aselsan ve silah sanayi. vay be. memleket silah üretiyor, gerçekten güzel bir başarı. abd de üretiyor ve senelik hacmi kaç para? 500milyar dolar var mı?
    sürekli dedik ki “teknolojik yatırım yapın. abd silah sanayisi evet 500 milyar usd ama bir apple tek başına 1 trilyon usd olmak üzere -ki oldu-. google, twitter, amazon, ebay, instagram, whatsapp ve daha niceleri toplam kaç trilyon usd ediyor bilmiyoruz”. siz silah üretmeyi seçtiniz. oysa dünya teknolojiye döndü, sıcak paraya, günlük paraya döndü. e-ticaret alanında ve teknoloji alanında global rekabette kaç firmamız var? yok!

    booking’i kapattınız, her toplantıda korkmadan “çok yanlış bir karar” dedik. neden mi? biz aciz miyiz? niye profesyonel bir ekiple çok daha ergonomik ve kaliteli bir site hazırlayıp küresel rekabete dahil olmadık?
    mehmet ersoy bey, bu proje ellerinizden öper. yaparsanız siz yaparsınız. ekip güçlü, deneyimli. lütfen şunu hayata geçirin! bunun için geç değil. hala bunu başarabileceğimize inanıyorum. yaparsanız siz yaparsınız, başka kimse yapamaz.

    teknolojik ve bilim yarışmalarında ilk 3’e giren 10-17 yaş arası evlatlarımızla neler yaptınız mesela? nedir o yarışmaya katılıp son 10-15’e kalan gençlerin akibeti? hiç üstlerine titrediniz mi, sorup soruşturdunuz mu?
    projeleri red edilen dahi beyinli evlatlarımıza yurtdışından teklifler yağarken ve bu gençlerimiz giderken kalbiniz sızlamadı mı? biz neden onlara yetemiyoruz, koskoca bir devlet dahi beyinli evlatlarının elinden tutup profesyonellerle projelerini geliştirmesini sağlayamaz. gerçekten bu ayıp bize yeter...

    amerika google, facebook gibi devleri kendisi üretmedi evet. bunların başlangıcı basit şirketlerdi, doğru. fakat amerika ne yapıyor? tüm teknoloji şirketlerini (eski veya yeni) yakın markajda tutuyor. projesiyle biraz kendisini göstermeye başlayanı güçlendirme faaliyetlerine start veriyor. yani bir şans veriyor, görmezden gelmiyor. büyük projelerde arkanızda devlet olmazsa bir noktaya kadar gidersiniz, sonrasında da yerinizde sayarsınız ve zamanla tükenme ihtimaliniz yükselmekten çok daha yüksektir.
    mesela yazık değil mi trendyol satışına? yemeksepeti? peak games? özellikle peak games sektörü gereği büyük umutlar veriyordu, gerçekten yazık. amerika’yı sevmem ama teknolojik vizyon örnek alınmalı. nsa amerika’da 1952 senesinde kuruldu ve ilk misyonu 1980 senesinde 2 milyon telefon dinlemekti. gelinen noktadaysa adamlar tüm dünyayı dinliyor, vizyondan kastım ve teknolojik yatırımlardan kastım budur. umuyorum bunu anlatabilmişimdir.

    şimdi diyorsunuz ki gençler gidiyor. beyefendi sadece gençler değil, orta yaşta olan deneyimli ve tecrübeli isimlerde gidiyor artık. bence sebepler şu şekilde;

    1- fırsat verilmiyor.
    2- imkan tanınmıyor.
    3- cezbedici bir organizasyon yok.

    inanın tüm sebep bu. insanların ve özellikle gençlerin hevesleri kursaklarında kaldı. azmedip “olmuyor” demeye başladılar. buna etrafında olanlarda dahil oldu. google ve facebook firmalarında kaç türk çalışıyor biliyor musunuz? lütfen araştırın. işlerini de araştırın, konumlarınıda.

    zamanında google dublin ofisten iş teklifim vardı, türkiye üstünde söz sahibi olacaktım. harika bir teklifti ama ben ne yaptım “vatan gibisi olmaz” dedim. pişman mıyım, evet biraz ama sadece biraz. ben vatana aşığım, ben vatanperverim!

    üzgünüm ama şu gelinen noktaya üzgünüm. beyni üretmek, bilim, teknoloji ve farkındalıklarla yoğurulan beyinlerin ülkeden göçüp gitmesine üzgünüm.
    gençler kendilerini ezdirmiyor, gençler kendilerini ispatlamak için savaş vermek istiyor. mevcutta gençler savaş veremez çünkü ellerini kollarını bağladınız, tabi ki ilk fırsatta iplerinden kurtulup kaçıyor.
    bu hızla devam ederse 5-6 sene sonra memlekette vasıflı adam kalmayacak.

    yapmayın, etmeyin şu gençlere bir şans verin. bir dinleyin projelerini, azimlerine şahit olun, gözlerinde ki ışıltıyı kendiniz görün.
    bırakın kendilerini kendi lisanlarıyla ifade etsinler. hitaplara takılmayın, hayata bakışını sorgulamayın, bürokrasi konusunda destek sağlayın, evrak işleriyle uğraştırmayın, torpilsiz olmaz düşüncesinden arındırın.
    bu gençlerin başına işi bilenleri koyun. 4-5 sene sonra çok şeyin değiştiğini göreceksiniz. aksi durumda 4-5 sene sonra bu oran çok daha yüksek şekilde karşımıza çıkacak ve maalesef o zaman işler çok zorlayıcı olacak.

    sırf şunları yüreklilikle yazdım diye başıma birşey gelecekse gelsin. gençler ekleyeceğiniz varsa mesaj atın onlarıda eklerim, sorun bilinsin ve bu konuda önlem alınsın. memleket hepimizin, yetkililere belki böylece sesimizi duyurmuş oluruz.
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap