28 entry daha
  • insanın hayatına bir girdi mi bir daha çıkmayan bela adamlardır.

    1941 yılında üç hafta arayla doğmuş çocukluk arkadaşıdırlar. arthur garfunkel mahallenin en meşhur şarkıcısıdır çocukluklarında. paul simon ın şarkı yazma konusundaki yeteneği de kendini belli etmektedir. everly brothers grubunun yaptıkları müzik üzerinde büyük etkisi olmuştur. beraber takılırlar. 1957 de henüz 17 yaşındayken tom ve jerry adı altında yaptıkları ilk parça olan "hey schoolgirl" listelerde 49 numaraya kadar yükselir. ancak ertesi yıl çabaları başarısızlıkla sonuçlanır. ikili ayrılır. 1964 yılında paul simon folk tarzında yaptığı birkaç şarkıyı garfunkel a gösterir. o yıl ilk albümleri olan wednesday morning 3 a.m. columbia etiketiyle yayınlanır.

    albümden kısa süre sonra tekrar ayrılırlar. paul simon ingiltere ye gider hatta mayıs 1965 te the paul simon song book adlı bir albüm kaydeder ve bu albüm cbs etiketiyle yalnızca ingiltere de yayınlanır. bu arada 1965 yazında yapımcıları tom wilson ilk albümde de yer alan the sound of silence a elektro gitar, bas gitar ve davul ekleyerek single olarak piyasaya sürer. şarkı kısa sürede listelere girer. şarkının yayınlandığından bile haberi olmayan paul simon bir danimarka folk kulübünde sahneye çıkmaya giderken öğrenir listelerde olduklarını. şarkı aralık ayında listelerin tepesine oturur.

    paul simon 1966 başında haberi alır almaz geri döner ve ocak ayında sounds of silence albümünü çıkarırlar. albümden i am a rock 3, homeward bound 5 numaraya kadar yükselir.

    bu arada paul simon ın şarkı yazarı olarak şöhreti gitgide büyümektedir. the cyrkle isimli bir gruba verdiği red rubber ball sekizyüzbin in üzerinde satarken harper s bazaar isimli gruba verdiği "the 59th street bridge song(feeling groovy)" listelerde ilk ona kadar yükselir.
    aynı yıl ekim ayında parsley,sage,rosemary and thyme isimli albümlerini çıkarırlar.

    ertesi yıl paul simon, mike nichols un the graduate isimli filminin müzikleri için çalışmaya başlar ve albüm 1968 de yayınlanır. aynı yıl nisan ayında bookends isimli albümlerini yayınlarlar. 1969 mart ında mrs. robinson grammy ödülleri töreninde yılın plağı, paul simon ise en iyi orjinal fim müziği ödüllerini kazanır.

    ocak 1970 de yayınladıkları bridge over troubled water albümü ile aynı adı taşıyan enfes parça on hafta bir numarada kalır. albümden cecilia ve the boxer da liste başarıları yakalarlar. ayrıca albümde everly brothers ın bye bye love şarkısını iowa daki konserlerindeki kaydı da yer alır.
    mart 1971 deki grammy ödül törenlerinden 6 ödülle ayrılırlar. sonra da birbirlerinden...

    1972 de çıkan greatest hits isimli albümleri de ilk onda yer bulur listelerde. paul simon tek başına müziğe devam eder, art da aynı şeyi dener ama pek başarılı olamayıp bırakmak zorunda kalır.

    18 ekim 1975 tarihli saturday night live programında the boxer ve scarborough fair i söylerler beraber.

    sonra 19 eylül 1981 central park konseri için biraraya gelirler. bir rekor olan yaklaşık beşyüzbin seyircinin önünde. ertesi yıl avrupa ve japonya turlanır bir sonraki yıl da abd. think too much adını vermeyi planladıkları bir albüm için çalışmaya bile başlarlar ancak ipler yine kopar.

    1990 da rock and roll hall of fame e kabul törenleri için bir araya gelirler. 1993 de new york ta 23 konser verirler. aynı yıl hayır amaçlı bir kaç konser daha verirler.
    2002 de columbia live in new york city albümünü yayınlar. bu, 22 ocak 1967 tarihli konserlerinin kaydıdır.

    2003 şubatında ömür boyu başarı ödülünü aldıkları grammy töreninin açılışını the sound of silence ile yaparlar. ardından 16 ekim ile 21 aralık arasında old friends adını verdikleri turneye çıkarlar. turnenin sürprizi olarak everly brothers da onlarla beraberdir.

    ertesi yıl aynı turne avrupa da devam eder ve temmuzda roma da colloseum da verdikleri konser yaklaşık altıyüzbin seyirci ile yeni bir rekordur.

    adamın haytına girdiler mi çıkmaz bu haytalar. içine girer, yer ederler orda, önleyemezsin. çocukken ingilizce çeyrek-yamalakken çok anlamadan dinlersin, zaten anlasan ne olacak bilmezsin ki joe di maggio kimdir nedir, ne güzel müzik yapmış adamlar dersin sadece. ingilizceyi öğrenmeye başladığında daha da büyür sen farketmeden içine yerleşen tehlike. çevrendeki insanlarla işler istediğin gibi gitmeyince i am a rock olursun. yolda karşıdan karşıya geçmeye çabalayan bir ihtiyar gördükten birkaç dakika sonra old friends i mırıldanırken yakalarsın kendini. her yağmur yağışında kathy s song u dinlemek istersin. bir arkadaşının canı sıkkın ya da başı dertte olduğunda bridge over troubled water olman gerektiğini kazımıştır bu herifler beynine, tutar sen de başını derde sokarsın yerine göre. gidelim buralardan moduna girdiğinde, sevgiliyle bir yerlere gidip kafayı dinlemek istediğinde bil ki america dır sorumlusu. sessizliklerde sana bir mana aratan da bil ki the sound of silence dır. hey ulu manitu, birisinin yalan söylediğini anlayıp anlamazdan geldiğinde neden hep bookends çalmaya başlar içinde bir yerlerde insanın?

    time it was, and what a time it was, it was
    a time of innocence, a time of confidences

    daha başka başka tehlikeleri de vardır bunların, uzak durun.
    yakında paul simon un uyak takıntısı bana da bulaşırsa ne halt edeceğimi düşünmeliyim. hakkaten tehlikeli adamlar yahu!
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap