1 entry daha
  • bu konu hakkında bir broşür hazırlamıştım içindeki bilgileri paylaşmak istiyorum.

    çocuk istismarı fiziksel, duygusal ve cinsel olarak, çocuk ihmali ise fiziksel ve duygusal olarak sınıflandırılmaktadır.
    çocuk istismarı, çocuktan sorumlu kişi, yabancılar ya da kurumlar tarafından gerçekleştirilen, çocuğun gelişimini olumsuz olarak etkileyen fiziksel, cinsel ve duygusal davranışlardır.
    ihmal, anne babanın ya da bakıcının çocuğu fiziksel tehlikeden korumak için ona uygun yiyecek, barınma ya da giysi sunmakta başarısız olması ya da gerekli tıbbi ilgiden ya da tedaviden mahrum etmesi şeklinde ortaya çıkabilir.

    çocuk istismarının engellenmesi konusunda atılabilecek en önemli adımlardan birisi de çocukları bilgilendirmektir. özellikle iç çamaşırı kuralı ve iyi-kötü dokunuşların ayrımına varılması çok önemlidir. cinsellikle ilgili konular konuşulurken ya da bir soruyla karşılaştığınızda asla utanmayın ve sorularına açık bir şekilde cevap verin.

    okul öncesinde temel cinsel eğitim verilmesi çocuğun kendini tanıması, cinsiyetinin farkında olması, iyi-kötü dokunuşları ayırt etmesi, gerektiği zaman kötü dokunuş durumlarında “hayır” diyebilecek güveni kazanması, sonuç olarak çocuğun cinsel eğitiminin sağlanması, dolayısıyla cinsel istismarın engellenmesi açısından önemlidir. çocuklarınızın güvenini kazanmanız, olası durumların sizinle paylaşılması açısından önemlidir. “istemediğin bir durumla karşılaştığında benimle paylaş, hep yanındayım ve sana güveniyorum.” gibi mesajlar vermek çocuklarınızın size güven duymasını sağlar. güven telkininde bir başka konu da, “şöyle bir durumda karşılaşsan” çalışmalarıdır. “böyle bir durum yaşasan ne yaparsın?” gibi sorular olası durumlara karşı çocuğu hazırlar ve herhangi bir istismar durumuyla karşılaştığında kendisini suçlayıp, durumu gizleme eğilimine girmesini engeller.

    en önemlisi de anne babanın bilinçli olması ve bu durumla karşılaştığında da atacağı adımları cesurca atmasıdır. sorumluluklarını bilmesidir kısaca:

    çocuk istimarı konusunda bilgilen,
    çocuğunu bu konu hakkında bilgilendir,
    aileni bilgilendir,
    bu durum ile karşılaştığında ne yapacağından emin ol.
    cesur ve güçlü ol.

    sessiz kalmayın üzerini örtmeyin görmezlikten gelmeyin bu durumlarla karşılaştığınızda. bu tür olayların da yakınlarınızdan gelebileceğini unutmayın.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap