16 entry daha
  • gidis gelis de dahil olmak uzere en az 6 saat ayirin. zaten otobus terminaline gitmek icin (oteliniz taksi ayarlasin sizin icin) bi 30 40 dk harcanacak. sonra orada butun gringolar (yani turistler) nerede kuyruga giriyorsa oradan bilet alin. zaten teotihuacan filan diye boru gibi yaziyor. gidis donus bilet alin, donuste ugrasmayin para isiyle. istediginiz tarifeyle donebiliyorsunuz, sorun olmuyor.

    otobus yolculugu en az 1 saat suruyor trafik yuzunden. giderken otobus turistlerle, donerkense otobus yerel halkla dolu oluyor. benim sansima gidiste otobuse mariachi muzisyenleri bindi ve bi 15 20 dakika canli muzik caldilar. size de denk gelirse cimri olmayin, duzgun bi bahsis verin.

    piramitlerin girisini bulmak kolay. gunesli havada mutlaka bir sapka ve gunes gozlugu takin, krem surun. nisan ayi mesela baya gunesliydi. giriste sapka satan dukkanlar var, alin bir fotör ya da sombrero (orada komik kacmaz ama sehirde sapkayi takarsaniz gulerler).

    biletler pahali degil. giriste ve yuruyus boyunca size jaguar sesi cikaran dudukler ve piramit heykelleri satan saticilar yanasacak. ılk gordugunuzde hemen almayin, yuk olur. surekli sansiniz olacak bunlar icin. ısterseniz pazarlik da yapin, bazen fiyatlar fahis olabiliyor (ufak bi heykele 10 dolar bence cok).

    ılk piramite varana kadar en az 15 20 dakika yuruyeceksiniz. rahat bir ayakkabi giyin. terlik giymeyin. yol tas ve cakil kapli. suyunuz hazir olsun. golgelik tek bir agac yok hicbir yerde. gebermeyin, hazirlikli olun, tekrar diyorum.

    ıki buyuk piramit var. en yuksegi ve populeri gunes piramiti, tepesine kadar cikabilirsiniz. ıdmanli degilseniz, yuksek rakimda yasamiyorsaniz tikanacaksiniz, basiniz donecek. biliyorum da soyluyorum. mola vererek cikin. zaten basamaklar cok dar ve acele ederseniz dusup kafanizi patlatmaniz oldukca olasi. bu kadar tehlike olmasina ragmen trabzan filan da yok, yaslisi cocugu korlemesine inip cikiyor, onlar adina ben korktum cogu zaman.

    gunes piramitinin tepesine cikmaya deger. o kadar kasamiyorsaniz orta kati da guzel bir manzara sunuyor. diger piramit olan ay piramiti tasarim olarak daha farkli, onu da gunes piramitinden izlemek ayri bir guzel, ama o piramite ben cikmadim. sanirim zaten orta katina kadar tirmanmaya izin veriyorlar.

    bundan baska gorecek bazi baska kalintilar da var ama piramitlere (aslinda birine) ciktiktan sonra ben doydum dedim. buradan cikisa kadar gitmek yine bir 15 20 dakika suruyor. cikisin aksi yonundeyse (gunes piramitinin arkasi olmali) magara icinde bir restoram varmis. ben gormedim ama ambiyans olarak guzelmis ve vakti olanlar gitsin yemek yesin diyorlar.

    cikista yine hediyelik esya satan dukkanlar var. birden fazla cikis kapisi oldugu icin otobus duragini bulmak biraz sorunlu. ınsanlar aha surasi diyip diyip isaret ediyorlardi ama ne bir tabela var ne de bir otobus duragi. bir iki otobusu kacirdiktan sonra duragin yeri meydana cikiyor. zaten dolmus gibi el edip biniyorsunuz. bundan baska taksiler de var ama 50 dolar filan istiyorlar sehre kadar. pazarlik da etmediler. sktiret deyip otobuse bindim.

    cikista baya yoruldugum icin mango saticilarindan eksili acili bir mango aldim, iyi geldi (meksikaya gidip de mangoya lime ve chili dokturmeden donmeyin).

    otobusle yine 1 kusur saat yol tepip otogara donuyorsunuz. soylemeyi unuttum piramitlerin oldugu kasabaya girip cikarken, polis, otobusu durdurup kamerayla otobuse biniyor ve herkesi cekiyor. herhalde aksam videolari izlerken de gun icinde kacirilan var mi diye bakiyorlar (sapkayla gezen tiplere de guluyorlardir bence).

    donuste otogardan taksiye binmek icin giseden bilet alip siraya giriyorsunuz degnekci elemana nereye gideceginizi soyluyorsunuz.

    son olarak, ayaginiz sakatsa, yasli veya hamileyseniz, hastaysaniz, cocukluysaniz piramitleri gormeye gitmeyin, rezil olursunuz. bundan gayri kesinlikle gormeye deger bir yer.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap