58 entry daha
  • bir silahtir.

    veya söyle söyleyelim: bir silah olarak da suistimal edilebiliyor. almancada söyle bir kelime bulunyor: sprachbarrieren. dil bariyeri, dil bariyerleri. bariyer nedir? engeldir. yani? "dilden ötürü engellenmek".

    var böyle bir sey evet. yurt disinda sikca karsilasirsiniz. tatile gittiginizde, bir iki hafta kaldiginizda degil tabi ki; bunlari gecelim. orda yasiyorsaniz eger ve "yabanci" iseniz karsilasirsiniz. sprachbarrieren'lerle ve ayrica dilin ne sekilde silah olarak kullanildigini: dili bilmediginiz icin ayrimciliga ugrayabiliyorsunuz*. haklariniz verilmiyor, insan yerine koyulmuyorsunuz, dalga geciliyor sizle.

    zeki bir arkadasim söyle dedi: "hayatta, şu ya da bu engeller-korkular yüzünden, kavga edemediği zaman insanlar, kavgalarını ‘semboller’ üzerinden ediyorlar". onun kast ettigi konu farkliydi aslinda, ama buraya da gayet uyuyor. medeni bir toplumda yasiyoruz. en azindan "avrupalilar" kendi ülkelerinde böyle bir medeniyet oldugunu öne sürüyorlar. yani gündelik hayatta insanlar anlasamayinca birbirlerine yumrukla girismemeli, ama sözlerle savasabilirler. sartlar esit ise amenna ve hay hay, ne güzel, ne hos. ama degiller ise?

    ki olmuyorlar. ha keske olsalar, bence yurt disinda yasayan bir insanin oranin dilini mümkün oldugunca iyi bir sekilde ögrenmesi sart. ama ya o insan yeni gelmisse oralara? ya zamani, imkani olmamissa? bu, ona karsi dil ile savas acmaya hak verir mi?

    savasiliyor, silahlar ile. dalga geciliyor, insan yerine koyulmuyor, haklar yeniyor. neden? dil yüzünden. dilsizlik yüzünden. irkcilik (rasizm) pis kötü, herkes biliyor bunu. bu yüzden acikca yasamamaya calisiyorlar, ama dilleri ile belli ediyorlar. veya söyle diyelim: belli etmeme cabalari bosa gidiyor.

    toparlayamadim, farkindayim. isin özü söyle ki, ben yasadigim ülkenin dilinine hakimim. hatta vasatin cok üzerinde bir sekilde kullanabiliyorum, cünkü cok sansli bir insanim. ama kullanamayanlar var ve haksizliklara ugruyorlar sirf bu yüzden. avusturya'da yabanci cocuklar sadece dil bilmedikleri icin sonderschule'lere gönderiliyor mesela. deli oluyorum ben de öyle olunca. bu kadar koydugu icin, düsündükce ellerim titredigi icin, merhametsiz olsam da, haksizliga dayanamadigim icin de konuyu toparlamak cok zor, isin icine duygular giriyor cünkü, dagitiyorlar düsünceleri:

    dil bir silahtir. "integration" kelimesi bir küfür gibi geliyor artik. yok böyle bise.
341 entry daha
hesabın var mı? giriş yap