10 entry daha
  • kraliyet fırkateyni medusa, fransa limanından 17 temmuz 1816’da, senegal’de saint-lois’e gitmek üzere yola çıkmıştır. medusa’nın görevi, bir süre önce ingilizlerin fransızlara terk ettiği senegal kolonisindeki batı afrika’yı ele geçirmektir. gemide, yeni atanan senegal valisi, ailesi, sivil hizmetçiler ve bir deniz taburu da vardır. görevleri bu ülkeyi tanımak ve coğrafi haritasını çıkarmaktı.
    medusa seyahate diğer gemilerden ayrılarak tek başına başlar. yeni yönetimin, filonun başına torpille getirdiği kaptan, de chaumereys, elli üç yaşında, hayatında değil filo, bir gemi dahi yönetmemiş bir adamdır. kraliyet taraftarı olması ve aristokrat gururu subayların öğütlerine kulak vermesini önlemiştir. ve birtakım denizcilik hataları ile firkateyn kanarya adaları civarında karaya oturur ve kayalıklara çarpar. geminin yetersiz ve basiretsiz kaptanı, hemen kendi ailesini, krallık görevlileri ile onların ailelerini, bazı üst düzey gemi görevlileri ile tüccar soylular başta olmak üzere yaklaşık 200 kişiyi var olan filikalara bindirip medusa’yı kendi kaderiyle baş başa bırakarak gemiyi terk eder. geriye kalan gemi mürettebatı ile bazı yolcular ise kendilerini kurtarmak amacıyla parçalanan geminin kerestelerini söküp bulabildikleri halatlarla birbirine bağlayıp kendilerine geride kalan herkesi alacak (uzunluğu 20, genişliği 7 metre kadar) büyüklükte bir sal yaparlar.
    başlıktaki “medusa’nın salı” işte o trajik sal felaketinin dönemin genç ressamlarından theodora gericault’nun hemen felaketin ardından aynı yılda yaptığı ünlü resminin adı ve gerçekte “sal” üzerinde günlerce hayatta kalmak için insanların birbiriyle harp ettikleri, birbirinin etleriyle beslenmeye çalıştıkları bir ölüm kalım “salı”dır aynı zamanda. çünkü o kargaşa ve kaosta daha salın yapımında gösterilen acemilikler, özensizlikler, sala bineceklerin sayıları, onlar için öngörülen yiyecek içeceklerin yanı sıra, bencillik, kuralsızlık, kargaşa, kaos vb. benzer hesapsızlıklar ile salı yönetmesi istenen bir subayın bunun bir felaket olacağı uyarısını yaparak sala binmeyi bile reddetmesiyle birlikte ikinci facia gelecektir. bu yüzden kurtuluş için tasarlanmış medusa’nın salı’ndan birkaç kişi dışında kurtulan olmaz doğal olarak...
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap