• birinci dunya sava$inda topcu subayi olarak 1914-16 yillari arasinda bati cephesinde gorev yapmi$tir. burada iki kez yaralandiktan sonra doguya, ucuncu reich'da gayet taninan bir cok subay gibi osmanli imparatorlugu topraklarinda carpi$maya gonderilmi$tir. sava$ bittikten sonraysareichswehr'e katilmi$tir.

    jodl, 1939 agustos'tan 7 mayis 1945'e kadar okw'de wilhelm keitel'in yardimcisi olarak tum duzenlenen alman operasyonlarinda anahtar sayilabilecek bir rol oynami$tir. sava$ sona erene kadar hitler'e, hem teknik hem de materyaller acisindan onemli tavsiyelerde bulunmu$tur. 7 mayis 1945 tarihinde reims'de kayitsiz $artsiz teslim teslimiyeti de kendisi imzalami$tir. nuremberg mahkemeleri sonucunda da her ne kadaridam mangasi tarafindan oldurulmek istegini dile getirmi$sede, asilarak idam edilmi$tir (16 ekim 1946).

    ancak ne kadar gec ve kotudur ki 1953 yilinda tek yaptiginin "sadece emirlere uymak" olduguna karar verilmi$ ve kendisine zamaninda yapilmi$ ve idamina sebep olmu$ tum suclamalar geri cekilmi$tir.

    ayrica jodl, 4-21 kasim 1934 tarihlerinde turkiye'ye yarbay rohde ile birlikte askeri bir ziyaret duzenlemi$tir. bu onun birinci dunya sava$indan sonra sava$tigi topraklara ilk donu$udur. ayrica ziyaret icin, hariciye vekili tevfik ru$tu (ayni zamanda jodl ve rohde'yi de o kabul etmi$tir) alman subaylarin diger ulkelerin aksine turkiye'ye her zaman daha sempatik ve sicak yakla$tiklarini belirtmi$ ve bu iddialar alman taraflarinca da onaylanmi$tir.

    jodl ve rohde ziyaretleri boyunca fevzi pa$a, asim pa$a ve ismet inonu'nun bir temsilcisi ile goru$mu$, ankara garnizonu, polatli topcu garnizonu ve eski$ehir askeri havaalani'ni ziyaret etmi$tir. son ziyaretleri de ayrilmalarina yakin bir sure kala istanbul yildiz harp akademisine olmu$tur.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap