1 entry daha
  • henry purcell'in üç perdelik operası.. sıkı bir virgiliussever olan henry beyin isteğiyle nahum tate'in librettosunu yazdığı bu eser, ilk defa 1680 ila 1689 yılları arasında chelsea'de yatılı bir kız mektebinde oynanmıştır.. ilk ingiliz operalarından biri olması hasebiyle de ayrı bir ehemmiyet arzetmiştir zamanında -halen de ediyordur zaar.. içindekileri sayarsak:

    * dido: kartaca kraliçesi (mezzo-soprano),
    * belinda: cariye (soprano),
    * büyücü (soprano),
    * æneas: dido'nun sevdiceği (tenor)..

    birinci perdenin ilk sahnesi haşmetli kartaca sarayında geçer.. kraliçe dido, dostu, sırdaşı belinda hanıma, æneas'a olan aşkını itiraf eder; nitekim æneas da tam bu esnada damlar ve o da dido'ya olan aşkından dem vurur.. koromuz devreye girek tabii akabinde; aşk meşk attırır bir süre..

    ikinci perdeye geldiğimizde, büyücü ve madrabazların aşıklara tuzak kurduğunu görürüz.. küçük bir ormandayız efendim.. dido ve æneas avdan dönmektedirler; lakin o anda muazzam bir fırtına kopar ve bizim zelil hokkabaz æneas'a mercury suretinde görünür.. ona, jüpiter beyin kendisine derhal harap truva şehrini imar etmesini emrettiğini bildirir (truva'ya kaymakam olarak atanır yani bizimki); eh yiğitliğe kazurat sürdürmeyen æneas beyimiz de çaresiz kabul eder..

    son perdede, truva limanında gemiciler æneas'ı beklerken çekilmiş bir siyah-beyaz fotoğraf gözümüzün önünden geçer.. önce dido, ardından æneas görünür (yuvarlak dünya gereğince tabii); aşkını vazifesine feda etmiştir yağız oğlanımız.. dido gücenir tabii, n'apsındır kızcağız; böylece eleminden sekiz olan æneas da jüpiter'e meydan okur ve gitmemeye karar verir.. fakat gücenik kraliçe hiddetlenmiştir bir kere, kovar bizimkini kapıdan; eh æneas da, böynü bükük, truva'ya doğru yola çıkar kös kös..

    dido, bu operanın en latif bölümü olan "veda şarkısı"nı söyledikten sonra kederinden ölür valhasıl.. ilklerden biri olmasına rağmen nazarımda pek fevkaladedir efendim bu opera, o yani..
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap