6 entry daha
  • güneşimiz, aslında güzel, genç bir yıldızdır. lakin, evrendeki yıldızlara göre büyük bir yıldız değildir. güneşimizi kütle olarak 5 kat daha ağır düşünün. (kütleçekimi hariç) devasa kütlesi sebebiyle de içe doğru çökmek ister. lakin, merkezinde meydana gelen füzyon tepkimeleri nedeniyle de genleşip uzaya doğru yayılmak ister. yani, iç ve dış kuvvetlerin dengesi sayesinde var olan bir güneşimiz ve dolayısıyla bir hayatımız var.

    çekirdekte meydana gelen nükleer füzyon, hidrojenin helyuma dönüşmesini sağlıyor. yani %75 hidrojene sahip güneş, bu hidrojeni kullanıp helyuma çevirdikçe bu dengeyi kurmaya devam edecek. lakin, güneşin çekirdeğinde yüksek ısı ve basınç ile gerçekleşen bu hadise, çekirdekteki radyasyonun yaydığı ısı nedeniyle, gaz katmanlarını ısıtarak genleştiriyor ve hidrojen çekirdeğe ulaşamıyor. bu da ömrünü azaltıyor. en fazla yaşadığı kadar yaşayacak bir güneişimiz var demektir.

    neyse, 5 kat daha ağır güneşimizin merkezindeki bu tepkimeler sonlanmaya başladığında, helyumlar tepkimeye girer. helyumlar da bir süre bu işe devam eder ve demire kadar füzyon sürer.

    ölmek üzere olan güneşin önünde 2 yol kalır. kütlesi en az 3 güneş kütlesinden büyükse, kara delik olmak üzere nötron yıldızına doğru gider. güneşten en fazla 1.44 kat daha ağırsa beyaz cüce olarak kalır. biz 5 kat dedik ve yolumuzu kara delik olarak belirledik. demir, füzyonla başka bir şeye dönüşemediği, en azından erişebilecek kadar büyük sıcaklığa henüz erişilemediği için, kütleçekimi sebebiyle içe doğru çöken yıldızda, atomları bu kez tepkimeye girmeye başlar. elektron ve protonlar tepkime ile nötron oluşmasına ve nötrino fırlamasına sebep olur. evet, süpernova oluştu.

    süpernova sonrasında, kütlemiz fazla olduğu için yıldızımızın hareketlenmesi bitmez. sürekli içe doğru çökmeye devam eder ve en sonunda kara delik meydana gelir. bu arkadaş da yıldızsal kara delik olarak sınıflandırılır.

    yani; büyüdü, genişledi, tepkimelerle nötron yıldızı oldu ve sonunda da kara delik.
    bizim güneşimiz ise, büyüyecek, kırmızı dev olacak. beyaz cüce olacak ve daha sonra da ömrü sonlanacak.

    bu kadar anlatırsanız, dinlenir misiniz bilmiyorum ama. ona kefil olamam.
45 entry daha
hesabın var mı? giriş yap