8 entry daha
  • fransız sinemasına ait ve aşırı çarpıcı bir hikayeye sahip françois ozon filmi.

    çok ağır bir filmdi. anladığım kadarı ile gerçeklerden esinlenmiş. filmin konusuna geçmeden önce şunu söylemek istiyorum: fransızca’nın muhteşem tınısını film boyunca duymak çok güzel bir şey. filmde çok fazla konuşma var ama bir dakika bile sıkmıyor bu durum. filmden hiç kopmadan ve hiçbir altyazıyı kaçırmadan pür dikkat izledim. yönetmen çok gerçekçi çekmiş. başarılı.

    --- spoiler ---

    filmi izlerken pedofili hakkında hiçbir şey bilmediğimi fark ettim. hastalık mı değil mi bilmiyorum. ben direkt pedofili olan kişiye sapık diyip küfür ederdim. pedofili üzerine bir bakış açısı getirmiyor film. fakat bir yerde eşcinselliğin normal olduğunu kabul edip pedofilinin suç olduğunu yine kilise üzerinden ince bir mesajla verdi yönetmen. çok hoşuma gitti bu detay.

    çok cesur bir film. bu tarz bir konuyu ele alan bir filmin türkiye’de çekilebileceğine inanmıyorum. düşünsenize beyaz perdede pedofili imamlar görüyoruz. ensar vakfının bile üzeri bir şekilde kapanmışken bizim ülkemizde böyle bir şeyin açığa çıkması ve filminin çekilmesi imkansız olurdu sanırım. ben şahsen böyle vakaların her dinde olduğunu düşünüyorum. iğrenç insanlar maalesef din kisvesi altında saklanıyorlar.

    filme geçmek gerekirse; beni çok etkiledi konu. türkçe’ye ismini yüzleşme olarak çevirmişler ki bence çok kaliteli bir çeviri olmuş. cesaret, korku, travma her şey vardı filmde. üç erkek ana karakter üzerinden ilerliyor film ve üçü de pedofili bir papazın kurbanı. üçünün de yaşadığı dehşeti açık açık perdede izliyoruz. başta da dediğim gibi çok cesur bir film ama yine de işin siyasi boyutuna çok girmeyi tercih etmemiş yönetmen. bir iki küçük gönderme ve mesaj var tabii ki ama daha ağır olabilirdi. filmin sonunda maalesef ki pedofili rahibin bir şekilde serbest kaldığını öğreniyoruz. 2019 veya 2018 yılında kardinal yargılanmaya başlamış hatta dava sanırım devam ediyor ama yönetmen pek girmek istememiş bu kısımlara. yine de çok başarılı bir film.

    --- spoiler ---
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap