2 entry daha
  • - etrafta dolaşan getir motor sayısında ciddi bir azalma var. ilaveten artık getir’in renklerinde bir çok ticari aracın üzerinde getir amblemi olmadan trafikte seyrettiğini görüyorum. muhtemelen kısa zaman önce getir ile yolları ayrılmış. yukarıdaki bilgilerden getir’in istanbul’da ciddi bir küçülmeye gittiğini varsayıyorum.

    - getir’in yemek işine girmesini kar etmek amaçlı yapmasından çok yemeksepeti’nin perakendeye girmesine cevap verme amaçlı olduğunu düşünüyorum. (lansman zamanı bu varsayımımı doğruluyor) getir içeriden bildiğim kadarıyla son bir yıl içinde kar etmeye başlamıştı. yeni yeni kar etmeye başlayan bir operasyonun, kendi karı ve kendi operasyonuyla ilgilenmesi gerekirken ego savaşına girerek yemek servis işine girmesi çok büyük bir hata bence.

    - perakende işi “low cost operation” işidir; düşük maliyetle gelir elde etme modeli. banabi sadece motor ile servis yaparken, getir kuzeyden su markası için doblo seviyesinde araçlar ile servis yapmak zorunda kalabiliyor. bu da diğer ürünlerinin maliyetine yansıyor ve banabi’ye göre ürünü aynı fiyata alıyor olsa bile ticari araç ile sevk etmek zorunda kaldığında maliyeti artıyor ve daha pahalıya satmak zorunda kalıyor.

    - perakende işi show business değildir. getir yemek’in lansmanını four seasons bosphorus’ta yapılması iddialı bir hareket gibi gözükse de getir’in böyle bir parası yok.

    - getir’in ofis binasında iki firma daha var. biri walt disney company, diğeri mastercard advisory. ikisi de dünyanın en büyük birkaç markasından biri ve etilerin göbeğinde ofis tutmak onlar için lüks değil, ama getir için bu ofis çok gereksiz maliyet. (perakende’nin düşük maliyet hedefine aykırı bir durum yine; örneğin koca metro cash and carry’nin genel müdürlüğü güneşli mağazası’nın üzerindedir ve metro cash and carry türkiye’de perakendeyi en karlı (yüksek marjlı) yürütebilen bir kaç firmadan biridir)

    - getir son zamanlarda birçok kalifiye personel işe aldı. personele yatırım yapmaları tabi ki güzel birşey, ama vodafone’dan bu insanları almadan önce neden düşünmüyorsunuz bu insanları neden metro veya carrefour veya migros işe almıyor diye? bu sorunun cevabı para değil, kültür farkı. telekom, özellikle vodafone, çok uluslu bir firmada tüm firmaya 2 hafta zorunlu tatil verseniz dahi mis gibi işleyen bir firmadır. getir ise bir aile firmasından farksız yönetilen hala kar etmeye çalışan bir start-up’tır.

    yukarıda yazdıklarımı özetleyecek olursam, getir’in zor zamanlar geçirdiğini düşünüyorum. getir’in acilen maliyet odaklı bir yönetime geçerek toparlanması gerekiyor, aksi takdirde toparlanmaları çok daha zor olacak. bir tüketici olarak getir’in ve banabi’nin rekabeti bizim işimize yarıyor ve umarım ikiside kar ederek ömürlerine devam ederler.

    not: istegelsin ve diğer oyuncuları analize dahil etmedim, çünkü şu an için banabi ve getir’e rakip sayılamazlar.
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap