20 entry daha
  • az ekonomik bilgi ile kahinlik yapmamak gerek. dövizin yükselmesi her zaman kriz habercisi değildir. 2002 den bu yana reel kur endeksin göre tl'sı sürekli değer kazanmaktaydı. bunun ana nedeni de, uluslararası piyasalarda gelişmekte olan ülkelere sıcak para akını olmasıydı. bu süreç içersinde ülke içine giren sıcak para dövizin değer kaybetmesine yani tl'nin değer kazanmasına sebep olmuştu. aslında bu doğal bir denge değildi. unutmayın ki, tl'nin güçlü olması demek, yabancılar için türk mallarının pahalı olması demektir. aynı şekilde, bizim için de, yabancı malların olduğundan daha ucuz olması anlamına gelir. böyle bir denge de, yabancı malların sübvanse edilirken, yerli malların cezalandırılması gibi bir şeydir.

    bugün ise, amerika ve diğer gelişmiş ülkelerin faiz artırımı yapmaları sebebiyle, sıcak para gelişmekte olan ülkeleri yavaş yavaş (çok da istekli değil, çünkü amerika'nın da kendi içinde sorunları var) terk ediyor. fakat bu terk etme süreci biz de biraz daha hızlı yaşanması olası çünkü türkiye diğer gelişmekte olan ülkelere göre biraz daha riskli (yaklaşan seçim, cari açık ve amerika-iran zıtlaşması)

    aşağıda reel kur endeksinin grafiği var. endeksin değer kazanması tl'sının reel değer kazandığı (enflasyonlar arındırıldıktan sonra) anlamına geliyor. bu bakımdan ilk olarak bu endeksin 150 seviyesine gelmesini beklemek gerek.

    http://img297.imageshack.us/…php?image=rtufe3an.jpg

    öte yandan, bu durumu 2001 şubatı'na benzetmek, ekonomi bilgisi eksikliğini gösterir. türkiye'de döviz temelli kriz senaryosu yazmanın anlamı yok. artık döviz yükselince değil, son 3 senede olduğu gibi anormal düşük seviyelerde durduğunda korkmak gerek. sıcak paranın gazına gelip, üretmeden tüketenler düşünsün şimdi. biraz da, ihracatçının yüzü gülsün.

    ayrıca kimsenin de ağlamaya hakkı yok. madem yüklü döviz borcun vardı bilmem neydi, vob açılalı 1 sene oluyor. gideydin alaydın dolar ya da euro kontratı, dengeleyeydin riskini. ha buna kafan basmıyordu, o zaman dövizle ne işin var kardeşim ?

    edit:
    bu yazıyı sözlükten herhangi bir kimseye cevaben yazmadım. gazetelerde gördüğüm bir kaç yazı ve haber üzerine yazmıştım.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap