• az ekonomik bilgi ile kahinlik yapmamak gerek. dövizin yükselmesi her zaman kriz habercisi değildir. 2002 den bu yana reel kur endeksin göre tl'sı sürekli değer kazanmaktaydı. bunun ana nedeni de, uluslararası piyasalarda gelişmekte olan ülkelere sıcak para akını olmasıydı. bu süreç içersinde ülke içine giren sıcak para dövizin değer kaybetmesine yani tl'nin değer kazanmasına sebep olmuştu. aslında bu doğal bir denge değildi. unutmayın ki, tl'nin güçlü olması demek, yabancılar için türk mallarının pahalı olması demektir. aynı şekilde, bizim için de, yabancı malların olduğundan daha ucuz olması anlamına gelir. böyle bir denge de, yabancı malların sübvanse edilirken, yerli malların cezalandırılması gibi bir şeydir.

    bugün ise, amerika ve diğer gelişmiş ülkelerin faiz artırımı yapmaları sebebiyle, sıcak para gelişmekte olan ülkeleri yavaş yavaş (çok da istekli değil, çünkü amerika'nın da kendi içinde sorunları var) terk ediyor. fakat bu terk etme süreci biz de biraz daha hızlı yaşanması olası çünkü türkiye diğer gelişmekte olan ülkelere göre biraz daha riskli (yaklaşan seçim, cari açık ve amerika-iran zıtlaşması)

    aşağıda reel kur endeksinin grafiği var. endeksin değer kazanması tl'sının reel değer kazandığı (enflasyonlar arındırıldıktan sonra) anlamına geliyor. bu bakımdan ilk olarak bu endeksin 150 seviyesine gelmesini beklemek gerek.

    http://img297.imageshack.us/…php?image=rtufe3an.jpg

    öte yandan, bu durumu 2001 şubatı'na benzetmek, ekonomi bilgisi eksikliğini gösterir. türkiye'de döviz temelli kriz senaryosu yazmanın anlamı yok. artık döviz yükselince değil, son 3 senede olduğu gibi anormal düşük seviyelerde durduğunda korkmak gerek. sıcak paranın gazına gelip, üretmeden tüketenler düşünsün şimdi. biraz da, ihracatçının yüzü gülsün.

    ayrıca kimsenin de ağlamaya hakkı yok. madem yüklü döviz borcun vardı bilmem neydi, vob açılalı 1 sene oluyor. gideydin alaydın dolar ya da euro kontratı, dengeleyeydin riskini. ha buna kafan basmıyordu, o zaman dövizle ne işin var kardeşim ?

    edit:
    bu yazıyı sözlükten herhangi bir kimseye cevaben yazmadım. gazetelerde gördüğüm bir kaç yazı ve haber üzerine yazmıştım.
  • sözkonusu krize ahmet necdet sezer'in sebep olduğu çok doğru bir önermedir. zaten kendisi bu konuda sabıkalıdır. daha önce de başka bir başbakana anayasa kitapçığı fırlatıp başka bir krize sebep olmuştur. çıkardığı ekonomik krizlerle yetinmemiş, geçtiğimiz günlerde kendisi gibi düşünenlerle birlikte, danıştay üyelerinin saldırıya uğramasını kınayarak siyasi bir krize de sebep olmuştur. oysa ki bir cumhurbaşkanı bu tür işlerle uğraşmamalı, olası ekonomik krizlere yol açmamak için ne gerekiyorsa yapmalı, hükümetle tam bir uyum içinde çalışmalı, meclisten gelen tüm kanunları bir noter edasıyla vakit geçirmeden onaylamalıdır. boş vakitlerinde kavşak neyin açması da tercih sebebidir. umuyoruz yakında bu özelliklere sahip bir cumhurbaşkanımız olur.
  • "rezervlerimiz yüksek, bir bok olmaz" diyenlerin pazartesi akşamı haklı çıkmalarını istememe neden olan dalgalanma, daha doğrusu dalgalanma falan değil, düpedüz istem dışı devalüasyon... (bkz: o rezervleri sahalarda gormek isteriz)
  • çoktan beri beklenen, geç kalmış sallantıdır. bu daha hiçtir.

    ortada bu kadar emare varken, dönüp dolaşıp, oluşumunu cumhurbaşkanının mezarda emeklilik yasasını veto etmesine bağlayanlara kafa atasım gelen olaydır aynı zamanda. maksat bağcı dövmek olduktan sonra...

    "kara cuma" diye manşet atanlara acı acı gülümseyip, döviz kurlarının hala olmaları gerekenin hala çok altında olduğunu belirtip, bilvesile, aşağıdaki entry'leri kötüleyen, "sen ekonomiden ne anlarsın, gerizekalı?" benzeri mesajlar atan dost ve kardeş suserlere nanik yaparım.

    üşenmeyip, okuyacaksanız, entry'lerin girildiği tarihlere de bir göz atmanızı tavsiye ederim.

    (bkz: ekonomik kriz emareleri/#6796267)
    (bkz: ekonomik kriz emareleri/#6796725)
    (bkz: arsa alma doviz al/@gxl)
    (bkz: akp hakkinda basinin yazmadiklari/#9087225)
    (bkz: süreyya serdengeçti/@gxl)
    (bkz: ekonomi tikirinda/#7390737)
    (bkz: ekonomi tikirinda/#9443754)
    (bkz: cari acik/#8772143)
    (bkz: akp nin ekonomi politikasi/#9463314)
  • öyle bir sistem ki devalüasyon olması mümkün değil. dalgalı kurda devalüasyon olmaz, dalgalanma olur. bana devalüasyon oluyor dedirtemezsiniz!
    (bkz: dalga geçmek)
  • patlak verdiği tarihte ülkem insanı tüm benliğiyle şampiyonluk mücadelesine yönlendiğinden kimsenin çok da sallamadığı/sallayamadığı olay olmuştur. acaba tam yerine rast geldi de manzara mı koydular diye düşünmekten alamıyoruz kendimizi. şimdi yorumlarını almak üzere şen kardeşler kıraathanesi'ne, hüsamettin abi'ye bağlanıyoruz. evet hüsamettin abi söz sende.
  • öncelikle, şu anda türkiye'de uygulanmakta olan kur sistemi düşünüldüğünde türk lirası'nın devalüasyonu olarak değil türk lirasının değer kaybı* olarak anılması gereken bir doğa olayıdır.

    (bkz: devalüasyon/@ikeaman)

    sıcak paranın önünün kesilememesi (sıcak para ekonomimiz için iyi bir şey değildir, oooh sıcak sıcak halbuki kulağa hoş geliyor) (bkz: sıcak para/@ikeaman), büyüyen dış ticaret açığı, yükselen petrol fiyatlarının vb. etkisiyle nisan ayı enflasyon rakamlarının beklenenden çok daha yüksek çıkması gibi faktörler aynı kasım 2000 ve şubat 2001 krizlerinde olduğu gibi piyasaları tetikte beklemeye itmiş ve dövizde zamana yayılarak belki çoktan gerçekleşmesi gereken düzeltme hareketinin bir güne sıkışması ile sonuçlanmıştır.

    unutmamak gerekir ki ekonominiz sağlam temeller üzerine kurulmayıp, ekonomik büyüme büyük oranda artan ithalat ve kamu harcamaları ile sağlanıyorsa, döviz fiyatlarının düşük kalması uzun vadede ekonomi balonuna hava pompalayan bir faktörden başka bir şey değildir. serbest kur sisteminde gerçekleşen hareketler, ciddi dayanakları olan keskin dalgalanmalar şeklinde olmadıkça, ekonomideki dengeyi sağlayan unsurlardır. çoktan masaya yatırılması gerekenler, türkiye'nin bu ithalat oranını ne kadar sürdürebileceği ile özelleştirmeden gelen ciddi gelirin ve kamu harcamalarının kaç seçmene bir kilo mercimek iki kilo fasulye olarak gideceğidir. vatandaşımız ve ekonomistlerimiz bu ve olası diğer dalgalanmalar üzerine yumurta henüz kapıya dayanmamışken biraz etrafına bakıp durum değerlendirmesi yapar-hesap mı sorar, yoksa kendine dokunmadığını sandığı yılandan kaçarak dolara mı hücum eder çok çok büyük bir merakla bekliyoruz.

    konu ile ilgili en kestirme linkler:

    - ekonomik kriz için: (bkz: ben demiştim)

    - köşe yazılarımda her şeyi yazarım, kralını tanımam: (bkz: ben öyle demiştim ama böyle olunca şöyle oldu)
  • türk parasina cevrilse aylik cok yüksek faiz alacaklarini bildikleri halde cok az bir faizle döviz yatirimina devam edenlerin cok kazandiklari dalgalanma. babamla yeniden arkadas olmayi deneyecem
  • bu dalgalanma her mikrofon gördüğünde efe kesilen, "imf'ye borcu şrak die öderiz" onu yaparız bunu yaparız diyen bir kısım görevliye neyin ne olduğunu göstermiştir. çiftçi azarlamakla ekonomi yönetmek bir değil maalesef(?!).
  • akarsunun yatagina geri donmesine benzemektedir. zira belli bir suredir uzerindeki bazı oynamalarla dusuk tutulan dolar ve euro normal degerine donmektedir. tabii eger gene oynama yapilmazsa...
hesabın var mı? giriş yap