2837 entry daha
  • bence, deprem öncesi yapılması gerekenlerin sahip olması gereken en önemli özelliği kolay ve uygulanabilir ve olabildiği kadar ucuz olması. dilim döndüğü ve oluşturabildiğim kadarıyla kolay bir liste oluştarmaya çalışacagım ve madde madde yazacagım. ( sonradan bakınca çok kolay olmadığını gördüm ama siz yine de okuyun)

    - binanızın depreme dayanıklı olup olmadığını anlyabilmeniz için yapmanız gereken bazı şeyler var. eğer bunları paket halinde yaptırmaya kalkarsanız fiyatı şişirecekler ve fazla para ödemek zorunda kalacaksınız. o yüzden yapılması gerekleri tek tek kendiniz yapmalısınız. şimdi bunları sıralayacagım.

    - ilk olarak kendiniz en az üç tane laboratuvara gidip fiyat alacaksınız. en uygun fiyatlı olanı seçin .binanızın kritik katından karot almaları ve profometre ( beton röntgen cihazı) ile kolon, kiriş ve döşemedeki donatı dağılımını bulmaları gerekiyor. kritik kat genelde binanın en alt katıdır. onlar ısrar etsede siz en alt katından alınmasını istiyorum diyin. kolonlardan karot alacaklar. bu karotlar kırılacak ve kırım sonunda binanızın beton dayanımını bulacaksınız. aynı şekilde kolon, kiriş ve döşemelerdeki donatı dağılımı da profometre ile bulunacak.

    - daha sonra ilgili belediyeye gidin. imar müdürliğü kısmına. karot falan aldırdıgınızı söylemeyin. oturduğum binanın giriş katının kolon aplikasyon ve kalıp planını istediğinizi söyleyin, fotokopi olarak verirler.

    - beton sınıfını, donatı dağılımını , kolon aplikasyon ve kalıp planını aldıktan sonra geriye zemin değeri kalıyor. onu da ilgili belediyeden isteyin. sizin binanız veya sizin binanız olmasa bile aynı sokakta veya yakın çevrede yeni yapılan bir binanın zemin değerini istesenizde olur. üç aşagı beş yukarı aynı zemin değeri olacaktır sizin binanızla.

    - beton sınıfı, donatı dağılımı, zemin değeri ve aplikasyon ve kalıp planı alındıktan sonra. yakın çevrenizde bulunan proje ofislerine gidin. nerde olduğunu bilmiyorsanız. belediyenin imar müdürlüğündeki memurlara sorun bir kaç yer söylerler. yine en az üç büro adresi alın. büro adreslerini aldıktan sonra gidip tek tek hepsine diyin ki; elimde beton sınıfı, donatı dağılımı, kalıp planı ve zemin değeri var ben binama performans analizi yaptırmak istiyorum diyin. gitmeden binanızın kaç katlı olduğuna da balın. dükkan varsa girişte dükkanın olduğu kattan son kata kadar. performans analizi içinde fiyat alın ve en uygun fiyatlı olan yeri seçin.

    - performans analizine göre, binanızda hangi kolon, kiriş veya döşemelerde sıkıntı olacagını göreceksiniz.

    - en önemli kısım burdan sonra başlıyor. diyelim ki binanız sıkıntılı çıktı. performans analizi yaptıgınız bürodaki kişilerle konuşun ve güçlendirme yaptrmak istiyorum bunun projesi ne kadar tutar diye fiyat alın. ayrıca bu fiyatın içinde proje çıktıktan sonra uygulamaya geçtiğinizde size yardım etmeleri için destek isteyin. basit bir iş bu, projedeki inşaat çeliğinin doğru sayıda ve aralıkta yerleştirilmesi ve santralden uygun dayanımda beton söylenmesi işlerinde yardımcı olmaları yeterli. üç aşagı beş yukarı ne kadar beton ve inşaat çeliği gideceğini öğrenin. internet’de beton’un m3 fiyatın ile nakliye dahil çeliğin ton fiyatını öğrenin. ek olarak 10 bin tl’de beton pompası için fiyat ekleyin.

    - laboratuvar, performans analizi, beton, nakliye dahil çelik, beton pompası fiyatlarını ekleyin. artı olarak da komple işçiliğe verilecek para içinde 30 bin tl ekleyin. ( bu verdiğim fiyat 5 katlı ortalama büyüklükte bir bina için, binanız daha küçük veya daha büyükse ona göre bir orantı kurun)

    - söylediklerimin hepsini, bina sakinlerinin tamamı ile konuşup ben performans analizi ve gerekirse güçlendirme için fiyat alacagım daha sonra bu fiyat üzerinden tartışırız ve ne yapacagımıza karar veririz diyip, bina sakinlerinin onayını aldıktan sonra başlayacagınızı varsayarak söylüyorum. tahmin yürütüyorum eksik veya fazla olabilir. 5 katlı ortalama bir bina için, sadece kolon ve gerekli kirişleri güçlendirme işlemi için proje laboratuvar hepsi dahil yaklaşık 60 bin tl gibi bir fiyat çıkar. 5 katlı bina için toplamda 10 daireden, daire başı 6 bin tl.

    - eğer ki bina sakinleri bu fiyatı kabul etmezse yapacaklarınız şunlar. durumunuz varsa ve kiracıysanız 5-10 sene içerisinde yapılmış yeni bir binaya taşının. eğer ki kendi evinizse yine aynı şekilde 5-10 sene içerisinde yapılmış yeni bir binaya taşının ve oturduğunuz binayla ilgili en azından performans analizi yapmak için bina sakinlerini ikna edin çok tutacagını düşünmüyorum, fiyatını da bilmiyorum ama tahminim 4-5 bin lira kadar tutar toplamda. binanız sağlamsa zaten oturmaya devam edeceksiniz, eğer değilse o daireyi boş bırakın. başka birisine de kiralamayın.

    - bunların hiç birisini yapacak kadar durumu olmayanlar ise. aile içinde konuşup, deprem anında binanın göçtüğünü varsayalım, bu göçme durumunda yaşam üçgeni oluşacak yerleri belirleyecekler. yaşam üçgenin nerelerde ve nasıl oluştuğuyla ilgili internet’de bir çok yazı var. ailedeki her birey için binanın dış cephesine ve kendi içlerinde biribirlerine yakın şekilde oluşabilecek yaşam üçgenleri belirleyin. eğer bu şekilde yaşam üçgenleri oluşmuyorsa, eşyalarınızın yerini ona göre değiştirin ve program yapın. yani ailedeki herkesin yaşam üçgeni belli olsun. deprem olduğunda kimin hangi yaşam üçgeninde olacağı belli olsun. bu yaşam üçgenlerinde her birey için ayrı bir deprem çantası olacak. deprem çantasının içinde olacak malzemeleri internetten bulabilirsiniz. yani kısacası deprem olmaya başladığında, herkes panik yapmadan kendi yaşam üçgenin koşacak ve cenin pozisyonunu alarak yatacak.

    - son olarak herkes, ister güçlendirme yapılan veya sağlam binada oturan, ister sağlam olmadığını düşündüğü binasında kendi önlemlerini alan insan olsun, deprem sonrası yapılacakların, buluşulacak yerin ve buluşulduktan sonra nereye gidileceğinin planını yapmış olsun. ek olarak iletişim için telsiz alınabilir.

    - eğer paranız varsa. bu uğraşlara girmeden. paket halinde bir firmayla anlaşın ve binanızı güçlendirin veya performans analizi yaptırıp durumunu öğrenin.bina riskli ise, başka bir binaya taşının. ama o evi kiralamayın. veya kiralıyorsanız da riskli olduğunu kiralayacak kişiye söyleyin. kendi önlemlerinizi alacaksanız kalabilirsiniz diyin.
6101 entry daha
hesabın var mı? giriş yap