101 entry daha
  • amigdalanin korku ile ilişkisinin açığa kavuşmasındaki en önemli mihenk taşlarından biri korkusuz kadın olarak bilinen sm-046 rumuzlu hastadır.
    amigdala hasarına yol açan genetik bir durum olan urbach-wiethe hastalığı nedeniyle gaz maskesi hariç hiçbir şeyden korkmayan korkusuz kadın sayesinde limbik sistem-amigdala-korku ilişkisi detaylı olarak tamımlanmıştır.
    korkusuz kadın sm-046 rumuzlu hasta yapılan testlerde hiç bir korku belirtisi sergilememiş; dahası deney amaçlı kendisine izletilen the blair witch project, the silence of the lambs gibi filmlerde ve korku tünelinde korku hissetmemiş, sadece ilgi, merak, heyecan deneyimlemiştir. bir başka deneyde tarantula, yılan gibi hayvanları korkmadan eline almış. yüzüne götürmüştür. sm-046 rumuzlu hasta boğazına bıçak dayandığında korkması gibi gerekirken, bunlara genellikle gülerek tepki vermiş; korku düzeyini ise 10 üzerinden 2 olarak puanlamıştır. korkusuz kadın gerçek hayatta da ıssız yerlerde ve geç saatlerde dışarda olmaktan çekinmediği için bir kaç kez kapkaç, taciz gibi tehlikeli durumlara maruz kalmıştır.
    neticede s.m. limbik sistem-amigdala-korku ilişkisini açıklama açısından literatürde bir mihenk taşı olmuştur.
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap