221 entry daha
  • bir kibrisli turk olarak soyluyorum ki bence tamamen bos bir aciklamadir. cumhurbaskani mevkisindeki bir adam olarak, yillarin politikacisi olarak bos yapmayi ve bos yaptigini belli etmeyi basarmis.

    aslinda aciklamanin (aciklamanin tumunden bahsediyorum, cimbizla alinan yerinden degil) basinda degindigi konudan belli ki zaten operasyon basladigindan beri sessiz ve bu konuda bir yorum yapmak istemiyor. bu da ayri bir elestiri konusu olabilir tabi ama bence bunun sebebi tepki almaktan kacinabilecegi yuvarlak bir aciklama yapamayacak olmasiydi. akinci, ozellikle rumlarla antlasma icin yaptigi gorusmelerden beridir, aslinda daha mantikli aciklamalar yapmaya, tepki almadan yuvarlak yorumlar yapmaya calisiyordu. cunku muhalefette atip tutarken muzakerelere birinci elden girince gordu ki konu bizim ekside de bircok kendini humanist zanneden insanin savundugu "en kotu baris en hakli savastan iyidir" gorusu kadar basit degil. ayni zamanda turkiye'nin kibris konusundaki rolu de "bizi somuruyorlar" diye kestirip atacak kadar basit degil. fakat, akinci bunlari gormus olmasina ragmen net konusamiyor, cunku kibris'da kendine oy veren solcu kesimin duymak istedigi seyler bunlar degil. kendine oy vermeyenler de zaten kendini coktan silmis. hal boyle olunca aslinda uzun suredir iki kesimden de tepki almamak icin yuvarlak konusuyor.

    baris pinari konusundaki aciklamasinda da mecbur kalinca aslinda yuvarlak konusmaya calismis ama becerememis. bakmayin bizim kibrisdaki solcularin aciklamalarini savunduguna, aslinda onlarin da begenmedigi sozler mevcut da diger taraftan cok tepki aldigi icin amacsizca savunuyorlar. aciklamalara dikkatlice bakarsaniz aslinda 1974'te fasist yunan cuntasina yapilan hakli bir baris harekati oldugunu ve bunda kendisinin da rol aldigini, savastigini soyluyor. bunun meali, turkiye'nin kibris'a isgal falan degil hakli bir mudahale yaptigi ve burada dogru bir rolu oynadigidir. bu cumle malesef bizdeki bazi barisci oldugunu zanneden tipleri kizdirabileceginden, yuvarlamaya calistigi nokta ise savasin rumlara karsi degil fasist yunan cuntasina karsi oldugunu soylemesi. buradan aciklamalarin devamina ilerledigimizde de zaten yine bu operasyon konusunda da, turkiye'nin sinirlarini korumasinin hakliligindan bahsediyor. fakat, yuvarlayim derken isi batirdigi nokta ise en sonundaki, cimbizla cekilen, operasyonlarin adinda baris kelimesi olsa da kan aktigi ve savaslarin olmamasi gerektigi, tipik baris savunuculugu yaparken romantik ama ici bos kelimeler kullanarak kendi oy kitleme de goz kirpayim taktigini uyguladigi yer.

    bu barisciyim diyenler kadar baris olgusuna zarar veren baska bir kitle yok zaten. o kadar alakasiz durumlarda, o kadar gercekcilikten uzak seyler soyluyorlar ki, samimiyetsizliklerinden dolayi guclu olmasi gereken "baris" gibi, "huzur" gibi, "sevgi" gibi kelimeleri manasizlastiriyor, icini bosaltiyorlar. bu cok tehlikeli bir durum. sen "savasa hayir" lafini sadece isine geldiginde, kendi kokusmus siyasetini yapmak icin kullanirsan, senin bu guclu olmasi gereken sloganini kimse sallamaz. ısin kotusu, bu laf gercekten soylenmesi gerektigi zaman da etkisiz kalir. anlasilmayan sey su; kimse savas istemez, herkes baris ister. fakat, savas ve baris kavramlari bu kadar basit degildir. ınsanlarin dahil oldugu hicbir konu bu kadar basit degil zaten. simdi sen ne olursa olsun savasa hayir diyorsan, buna saygi duyarim. ama mahallene dadanan hirsizi evinde yakalarsan da bu gecerli olur o zaman. savasa hayir diyorsan hirsiza mudahalede bulunamassin, cunku diger mudahalede bulunanlari kiniyorsun. baris ile pasifizm ayri seylerdir. kendini korumassan baris da elde edemezsin. ha pasifizm senin kisisel olarak hayat tarzin olabilir, ve devletlerin de bunu uygulamasini bekleyerek siyaset gozetmeden amerika ve rusya gibi ulkeler de suriye'ye girdiginde "savasa hayir" diyebilirsin. buna saygi duymaktan baska yapilabilecek bir sey yok. ama koca koca ulkeler, donemin agresifliginde pasif kalmayi goze alamazlar. koskoca turkiye devleti, hemen yani basinda donen olaylara tatli ilkokul ogretmeni gibi "aman yapmayin cocuklar" deme luksune sahip degil.

    keza, ustune operasyon duzenledigi grup da bazilarinin (mesela akinci) dedigi gibi oturup konusabilecegi bir grup da degil. yillardir duzenlemedigi saldiri kalmayan teror orgutu ile turkiye devletinin muzakere yapmasi beklenemez. zaten mustafa akinci'nin da tum aciklamasini bos konusma diye tanimladigim yer burasi. adina baris operasyonu demisler ama kan akmis. ee? ne alaka yani? 1974'te turk ucaklari rumlara bomba yerine gul atsaydi, rumlar ve o fasist yunanlilar "vay be biz ne hayvan adammisiz" deyip geri mi cekileceklerdi? bos laf hocam iste bu, bos laf. 1974'ten sonraki turkiye'nin kibris politikalarini elestirebilirsin, ki biliyorum burada sove saya kibris'i 82. il yapmaya calisanlar, hepimizi vatan haini ilan edenler, ingiliz pici falan diyenler yine bu elestirilerin niye oldugunu anlamayacak. ki bizim ingiltere ile munasebetimiz olmasini saglayan, o meshur adanin ingilizlere satisini da bu zihniyet yapmisti zaten. dusunun ada 1571'de aliniyor, icine benim gibi bircok turk dolusturuluyor, sonra yaklasik 300 yil sonra para karsiligi bir baska ulkeye kiralaniyor, ve 1. dunya savasi'nda turkiye almanya ile ayni safta yer alinca bu ulke adaya komple el koyuyor. bu arada adada ic savas ciktiginda, kibris cumhuriyeti kuruldugunda adanin turk nufusu yaklasik 25%. ne yunanistan'a baglanmak ile yanip tutusan o cogunluga karsi ustunluk kurabilecek kadar fazla, ne de gozardi edilebilecek kadar az. sonra bu satilan 25% kisim ingiliz pici oluyor. allah'tan ecevit sizin gibi dusunmemis ki baris harekati yapilabildi. ki baris harekati kanun onunde de hakli olmasina ragmen dunyadaki negatif bakis acisini goruyorsunuz. siz bir de diyorsunuz ki turkiye komple alsin. turk askerinin kibris'da olmasindan cogu kibrisli turk memnun zaten. ama komple baglanmak ayri bir sey, ve tum olanlarin ardindan kibris turk halkinin da kafa karisikligini anlamaya calisin. bu halk yillarca ortada birakilmis bir halktir. simdi ortada birakanlarin kendisi bizi kimliksizlikle sucluyor. avrupa ulkerinin ne mal oldugunu bizim de cogumuz biliyor merak etmeyin. bunu ambargolu bir cumhuriyete uyandigimiz her sabah goruyoruz. turkiye tarafindan kopek muamelesi gordugumuz zaman da, zamaninda nasil ortada birakildigimizi hatirliyoruz ama. turkiye'nin basinda da 1974'teki durumu bilip, anlayip, ona gore hareket eden insanlar yok sizin de bildiginiz gibi. yine ve bir kez daha donup dolasip ayni lafa geliyoruz: o is o kadar basit degil.

    konu cok derin oldugu icin sapti tabi. gel gelelim, mustafa akinci bence ciddiye alinip da tepki bile gosterilemeyecek kadar bos konusmus. dedigim gibi 74 sonrasi turkiye politikalarini elestirebilirsin, ama 74 oncesi olanlar meydanda, baris harekatinin neden yapildigi meydanda, bunu alip da sirf seneye yapilacak cumhurbaskanligi seciminde oy kaybetmemek icin, romantik ama ici bos laflar ile suslemeye calisirsan iste boyle yuvarlak konusayim derken eline yuzune bulastirirsin. baris harekatlarinda kanlar aktiysa, akiyorsa, oncesinde akitilan masum kanlar yuzunden akiyor. oncesinde yapilan zulumler yuzunden bu harekatlar yapiliyor. gorusme, konusma diyorlar da kiminle konuasacaksin? gozunu nefret burumus, fanatik, istedigini elde etmek icin bebekleri bile oldurmekten geri kalmayan insanlara ne diyeceksin, sayin cumhurbaskanim? yapmayin etmeyin mi diyeceksin? sen fasist yunan cuntasina karsi savasirken konustun mu, sayin cumhurbaskanim? hadi konusacak ortam yoktu, mevzilerde zaten cokmus bekliyordun; peki tetigi cekerken hic hedef aldin mi, sayin cumhurbaskanim? koyler basildiginda insanlar cikip da "yapmayin, etmeyin, oturalim konusalim" deyebildi mi?

    konusarak, goruserek anlasilabiliyorsaydi, bu modern avrupa ulkeleri neden 2 dunya savasi yapti? hitler'e neden kimse konusmadi? demek adamla bir aksam yemegi yeseler cozulecekti is ha?

    tarih bu kadar basit degil. ınsanlar bu kadar basit degil. politika bu kadar basit degil. baris da pasifizm degil. kendini koruyamayan devletler var olamaz. kendini koruyamayan bireyler de birey olamaz. dunya vahsi, sinirli, kiskanc, kotu insanlar ile dolu. bu insanlara karsi koymak fasizm degildir, saldirganlik degildir, savas tacirligi degildir. egitimle bu insanlari duzeltmek bir aractir, evet. ama herkes ayni egitimi vermez iste. cikarlar var. siz politikacisiniz benden iyi bilirsiniz. boyle sinirli, fanatik, gozu kor insanlar daha cok sizin isinize yararlar. demek ki egitim ile cozmek de o kadar basit degil. bu demek degil ki baris icin ugrasmamak lazim. ama baris icin ugras bile bazen savasmayi gerektiriyor. mesele saldirgan taraf olmamakta, mesele fasist olan taraf olmamakta. mesele saldiri ile savunmayi ayirt edebilmekte. ama iste o da, o kadar basit degil.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap