105 entry daha
  • bugüne dek birçok bilim kurgu filmi izledim fakat; andy wachowski ve larry wachowski kardeşlerin yazıp yönettiği bu eser kadar beni sorgulamaya iten bir film olmadı. stanley kubrick'in 2001 a space odyssey filmini çok daha ayrı bir yerde tutuyor olsam da uzun süre akıllardan çıkmayan replikleri, insanı düşündüren ve filmde de değinildiği gibi sırt üstü uzanırken tavşan deliğinin derinlerine inme dürtüsü uyandıran bir yapım izlemedim. filmdeki en sakin, duru, derin ve en sevdiğim ikili diyalog:

    morpheus: eminim şu an kendini tavşan deliğinden düşen alice gibi hissediyorsundur.
    neo: öyle denilebilir.
    morpheus: gözlerinden belli. sende gördüklerini kabullenen birinin gözleri var, uyanmayı beklediğin için. tuhaf ama bunlar gerçekten pek uzak değil. kadere inanır mısın neo?
    neo: hayır.
    morpheus: neden?
    neo: hayatımı kontrol edemiyor olma düşüncesini sevmem.
    morpheus: ne demek istediğini çok iyi anlıyorum. neden burada olduğunu anlatayım: bir şey bildiğin için buradasın. bildiğini açıklayamıyorsun. ama hissediyorsun. hayatın boyunca hissettin. dünyada ters giden bir şeyler var ne olduğunu bilmiyorsun ama orada. beyninde kıymık gibi seni çıldırtan bir şey. seni bana getiren şey bu duyguydu. neden söz ettiğimi biliyor musun?
    neo: matrix mi?
    morpheus: ne olduğunu öğrenmek ister misin? matrix her yerde. etrafımızda. şu anda, bu odada. pencereden dışarı baktığında görürsün ya da televizyonu açtığında. işe gittiğinde hissedersin ya da kiliseye. vergi öderken. gerçeği görmemen için dünya, bir perde gibi önüne çekilmiş sanki.
    neo: ne gerçeği?
    morpheus: köle olduğun gerçeği. herkes gibi bir kalıba doğdun. tadını alamadığın, dokunamadığın, koklayamadığın bir hapise. aklın için bir hapis. ne yazık ki, kimseye matrix'in ne olduğu anlatılamaz. kendin görmelisin. bu, son fırsatın. buradan sonra dönüş yok. mavi hapı alırsan hikaye biter. yatağında uyanır ve istediğin şeye inanırsın. kırmızı hapı alırsan mucize ülkesi'nde kalırsın ve sana tavşan deliğinin ne kadar derin olduğunu gösteririm. unutma sana gerçeği öneriyorum o kadar.
97 entry daha
hesabın var mı? giriş yap