• kafası rahat feylosoflarımızdandır. “ölümden korkmak anlamsızdır, çünkü
    yaşadığımız sürece ölüm yoktur, ölüm geldiğinde ise artık biz yokuz” şeklinde bir ifadede bulunmuş. büyük ihtimalle tuborgunu yudumlamanın etkisinin verdiği rahatlıkla bunları söylüyordu. yok ama pedikür kardeşim, hayat bu kadar basit değil, ölüm bu kadar basit değil.

    ancak yaşasaydı, cepheli olurdu!

    "yürü bildiğin yolda, ölümden öte ne var" diye haykırırdı! mahir, hüseyin, epikür, ulaş; kurtuluşa kadar savaş!
  • varlığından bugün haberdar olduğum ve bugün epey sağlam bir tartışmada kendisi ve felsefesiyle ilgili epey şey öğrenmiş olsam da düşüncelerini en kısa zamanda tamamen anlamak istediğim antik yunanlı filozof. diğer filozoflar felsefe okullarına kadınları ve köleleri kabul etmezken epikür etmiştir. hıristiyanlığın ortaya çıkmasından sonraysa felsefe öğretilerinin üstü ısrarla kapatılmaya çalışmıştır, çünkü hiçlikle, kaderle, tanrıyla ve ölümle ilgili söyledikleri insanı ateizme yönlendirecek cinstendir.

    bir de zevklerle ilgili söyledikleri vardır. şöyle ki, epikür'e göre üç çeşit zevk vardır: doğal zevkler, maddi zevkler ve manevi zevkler. doğal zevkler doğal ihtiyaçlarınızın karşılanmasından gelen mutluluktur, karın tokluğu, uyku, barınma gibi. maddi zevkler ise (fiziksel, seksüel, maddesel vs) önce kısa bir süre için size çok büyük bir mutluluk verir fakat ilerleyen zamanlarda size verdiği bu mutluluğun kat kat daha fazlası miktarda mutsuzluk, baskı ve sorun getirir. bu nedenle manevi zevklerden mutluluk duymak gerçek mutluluğun anahtarıdır. örneğin, şu anki tüketim topluluğuna baktığımızda bunu destekleyen birçok örnek görebiliyoruz. iphone 4, yetmez, iphone4s, yetmez, iphone 5, aaa abi onun s'i çıktı, ipad, ipad air, retina display... fakat günün sonunda adam ekstreyi görünce yüzü düşüyor. veya iki gün sonra o ilk heves kalmıyor, elindekini almak için ne kadar uğraştığını unutuyor, gidiyor.

    epikür diyor ki, arkadaşım gerçekten mutlu yaşamak istiyorsan manevi zevkleri yaşa, maddesellikten uzaklaş. çünkü ancak böyle gerçekten mutlu olabilirsin. örneğin kırsal kesimlerde yaşayanların, fiziksel imkan olarak geride olmasına rağmen büyük şehirlerdeki insanlara göre daha mutlu olmasını, 7 saatlik uykuyla 20 yaşımdaki ben ceset gibi, bir bıkkınlık, usanmışlıkla uyanırken yaşlı başlı teyzelerin gözlerinin içi gülerek kalkıp ekmek pişirmesi, hayvanlarla ilgilenmesi maddi*** ve manevi**** zevklerin insan bünyesindeki farklı etkilerini gayet güzel açıklar.
  • "tanrı kötülüğü önlemek istiyor da gücü mü yetmiyor? öyleyse o güçsüzdür. yok gücü yetiyor da önlemek mi istemiyor? öyleyse o, kötü niyetlidir. hem güçlü hem de iyi ise kötülük nereden geliyor?"
    lafını etmiş olan adam... milattan önce 4. yüzyılda.

    (bkz: tanrı ve kötülük paradoksu)
  • "inandığın şey yanlış olabilir; inanmadığın şey doğru olabilir! bir şeylerden emin olma! şüphe duy! araştır! inancının mutlak bir gerçek olduğu konusundaki aptalca kibrini bırak! zihnini bütün olasılıklara aç!"

    epikür
  • yüzlerce eseri olmasına rağmen sadece 3 mektubu elimize ulaşan, yaklaşık 2300 yıl önce yaşamış düşünür. o mektuplar sayesinde felsefesini bize aktarabilmiş bilge insan.

    epikür'ün okulunda öğrenci olduğumu hayal ettiğim olmuştur ki; kadınların okullara alınmadığı bir dönemde hiçbir ayrımcılık yapmadan herkese kapısını açmıştır. epikür'ün bahçesinde yani okulunda, dostluğu ve paylaşmayı öğrenen insanlar, dinginliğe ulaşarak ve paylaşarak insanca yaşamanın sırlarını öğrenmişler.

    epikür'e göre acıyı arttıran şeyler kötü; zevki arttıran şeyler iyidir. ilk etapta çok basit anlaşılan bu çıkarım aslında yaşamımızın anlamını da ortaya koyar. ve ayrıca erdemli bir insan olmak için tanrılara ihtiyaç olmadığını da söyleyen epikür'dür. bizden yüzyıllar önce yaşamış bir düşünürle bugün benzer fikirleri dillendiriyoruz. bazı sözleri:

    “evrende her şey insan için haz objesidir. ancak erdemle gelen bilgi arttıkça haz da artar. bu nedenle yönelim hazza değil bilgiye olmalıdır.”

    “bilginin amacı; insanı bilgisizlik ve boş inançlardan tanrı ve ölüm korkusundan kurtarmaktır. ve bu olmadan mutlu olmaya imkan yoktur.”

    “özgürlük efendisizdir.”

    (bkz: epikür)
  • epikürcü felsefe dört başlık altında özetlenebilir:

    (1) duyular asla aldanmaz, dolayısıyla her görüngünün duyu ve algısı doğrudur. (2) duyuların ardından gelen görüşler duyulara eklenmiştir ve doğru da yanlış da olabilir. (3) ispat edilmiş ve duyuların karşı kanıt göstermediği her görüş doğrudur. (4) çelişen ve duyuların karşı kanıt gösterdiği görüşler yanlıştır.
  • insanların gerçekten çok özledikleri yaşam sanatını öğretiyordu. bahçeye gelenler, gerçek dostluğun olağanüstü sevinciyle mutluydular. epikuros onlara: ölümden neden korkuyorsunuz? diyordu, siz varken ölüm yoktur, ölüm varken de siz olmayacaksınız. hiçbir zaman onunla karşılaşmayacaksınız ki... ne etseniz birleşemeyeceğiniz bir şeyden korkmak budalalık değildir de nedir?

    "yaşamı erdemin tartısına vurursak ortada ne tanrı korkusu kalacak, ne ölüm."

    evreni tanrılar yaratmamıştır. çünkü; durup dururken niçin yaratsınlar? kendi kendilerine yeter oldukları halde evreni yaratmak işine neden girişsinler? en yüksek derecede mutlu bulunurlarken, evreni yönetmek gibi ağır bir yükün altına niçin girsinler? böylesine kötülüklerle dolu bir dünyayı neden yaratsınlar?
  • az önce eve giderken, bahçesini düşündüğüm filozof. adımlarım beni eve değil de oraya, 2300 yıl önceye çıkarsaydı ve aynı kıyafetlerle; deri ceket, kot pantolon ve bereyle bahçenin kapısını çalıp içeri girseydim...herkes şaşkın gözlerle kıyafetlerimin aptallığını düşünüyorken. bütün şiddetiyle sesimin konuşurdum:

    “doldurun şaraplarınızı ve derin bir nefes alın.
    anlatacaklarım var.”

    ...
  • kendisi günümüz şartları için bir miktar ütopik olsa da olusturduğu temel açışından çok önemli bir mutluluk tarifi vermiş, hem hristiyan düşüncesini hem komünizm gibi ideolojilerin oluşmasını derinden etkilemiş antik yunanlı baba bir filozoftur. buyrun mutlulukla ilgili söylediklerine.
    epikür abimize göre mutlu olmak için 3 şeye ihtiyacımız olduğunu düşünürüz :
    1-mutlu ilişkiler ve seks
    2-para
    3-lüks
    üstad bunların aslında farklı altyapıları olduğunu düşünmüştür: ilişki ve seks mutluluk sağlamaz çünkü özgürlüğümüzü kısıtlar. pek çok mutsuz çiftin olması bu nedenledir. insan için en iyi olan dostluktur. ilişkilerde kıskançlık, sahiplenme ve yalan vardır. dostluk ise hem dürüst hem de özgürdür. sahiplenme olayı yoktur. epikür dostluğu "insan doğasının en tatlı hali" diye tanımlamıştır.
    para tutkumuzun ise onun için feda ettiklerimizi görmemizi engellediğini ve para kazanmanın aslında çok büyük fedakarlık gerektirdiğini söyledi.(kıskançlık, dedikodu, uzun ve yorucu çalışma saatleri gibi) asıl ihtiyacımız olanın kendimizi değerli hissettiren ve dünyada bir seylere yardım yardım edebildiğimiz uğraşlar olduğunu düşündü. paradan çok fark yaratma duygusu bizim için tatmin edicidir ona göre.
    lüksün ise dinginliğe ulaşma amacımızla ilgili olduğunu söyler. lükse sahip olduğumuz zaman rahat bir yaşam geçireceğimizi, karmaşıklık ve tehlikeden uzak duracağımızı düşünürüz. epikür'e göre luks bunu sağlamaz. ancak kendimize zaman ayırıp zihmimizi beslersek bu dinginliğe ulaşabiliriz. bu da kimi zaman yalnız kalmak, felsefe incelemek, meditasyon yapmak gibi aktivitelerle mümkündür.
    epikür üstad kendi doneminde bu 3 özelliğin olduğu bir komün kurmuş ve orada yasamaya başlamıştır. kısa sürede içerideki dostlarında gözle görülür miktarda mutluluk artışı gözlediğini söyler. komunler ispanya'dan filisten'e kadar yayılır fakat ileriki yıllarda kilise bunları kapatmış ve buraları manastirlara çevirmistir. manastırların kökeni bu kömunlerdir yani. ayrica karl marx doktora tezini epikür üzerine yazmiştir ve komünizmin temelleri buradan sekillenmiştir. komunizm aslında epiküryenizm'in yetişkin, bozulmuş ve pek de başarılı olmayan türevidir. ("komünizm" kelimesi de zaten tahmin edebilceğiniz üzere "komün" kelimesinden türemiştir.)
    edit: imla
  • "yokluklarinda size aci verecek olan hazlar edinmeyin" demis helenistik
    donem feylesofu.
hesabın var mı? giriş yap