• şu an için yapılabilecek iyi bir hamle gibi görünendir.

    oturduğunuz muhite göre değişen ev fiyatlarından ziyade ortalama fiyatlardan gidersek. 400 bin tl'lik bir evi satıp parayı bankaya aylık faize koyduğumuzda. en yüksek faizi veren banka 8 bin tl veriyor.

    bu paranın 1.500 tl'si ile kiraya çıkarsanız geriye kalan para gene bankadaki paranızın üzerine ekleyip tekrar faize yatırırsınız. hadi ihtiyaç oldu ayda 2.500 tl'sini harcadınız, geriye gene de 5.500 tl gibi bir rakam kalıyor. böyle böyle bir yıl içerisinde 400 bin tl'niz 465 bin civarı bir getiriye sebebiyet veriyor. tabi ülkede bir yıl sonunda neler olur bilemiyoruz.

    buna nazaran şunu diyenler de mevcut, '' 400 bin tl'ye sattığın ev 1 yıl sonunda 500 bin olacaktır ve zarara gireceksin '' işte burada bir çıkmaz oluşuyor. emlak fiyatları bir yıl sonunda artar mı, azalır mı yoksa aynı mı kalır ?

    emlak dediğimiz balon elbet patlayacak diyenlerden olduğum için evi satıp bir yıl kirada kalıp akabinde 400 bin tl'yi bankada işletmek daha makul gibi geliyor.

    çevrenizde muhakkak duyuyorsunuzdur '' evi arabayı satıp dolara yatır olm '' ya da '' sat malı mülkü faize yatır haspam '' *

    bilemiyorum altan bana makul geliyor bazı hedeler... paradoks yaşıyorum... hatta bu sebepten eşimle kavga bile ettim az önce. *

    edit: evin normal değeri şu an 500 bin civarında ancak ben farzı misal konuştum. bazıları yazıyor değerinde ev mi alınır müteahhitler batıyor diye.
  • 3 -5 ay once veya 1 sene once yapilsa mantikli hareketti.
    su anda evinizi ancak isediginiz fiyatin cok altina satabileceginiz gibi bir gercek var.
    sizden evi alacak aptal, bankadan %25 alacagini ve sizin evinizin seneye %25 primlenmeyecegini biliyordur.
    bunu da fiyata dahil ederek iskontolu almak ister.

    2 sene once 675bin tl ye aldigi evi gecen ay 500 bin tl ye satan tanidigim var. mutlu. cunku seneye %25fazla parasi olacak.

    ayni sitede 600 a ev satmaya calisanlar var .( 600 e aldik ayni fiyata verelim zarar etmeyelim) 500 e ancak verebilecekleri gercegiyle yuzlesmediler henuz.
    600 den satsam %25 alsam hayali guzel tabi. oysa 500e veren faizi almaya basladi bile. seneye 625 i olacak. o hala 600 den satmaya calisacak.
  • mantıklı gelen.
  • bu aralar düşündüğüm ancak mantıklı olup olmadığına karar veremediğim eylem. çankaya'da 50 yıllık binada içini sıfırdan dekore ettiğim güzel bi evimiz var. şu an ben oturuyorum. 4 yıl önce tadilat ile birlikte 320 bine mal olmuştu. şu an 500 eder mi bilemiyorum ancak 450-500 bine satabilirsem(ki bu piyasada çok zor) , hadi 400 diyelim. parayı faize yatırıp yıllık faizin yarısıyla geçinip diğer yarısını bankada bırakma gibi bi düşünce ne kadar mantıklı, bu konuda tecrübeli yazarların yorumlarını beklemekteyim.

    edit : şu an aylık harcamam kira olmadığı durumda 2000-2500 tl civarı. 1000 liralık ev bulursam 3000-3500 liraya geçinebiliyorum.

    edit 2 : gelen mesajların bir kısmı mantıksız olduğu , bunun ancak ikinci bir evin olması durumunda yapılabilecek birşey olduğu yönünde. bir kısmı çok mantıklı buluyor ve hatta kendileri de aynı şekilde planlar yapıyor çünkü ev fiyatlarının düşeceğini, birkaç yıl sonra aynı ayarda bir evin şu anki satış bedeli + faiz getirisi toplamından daha ucuza alınabileceğini söylüyor, diğer bir kısmı da evi satıp dövize yatırım yapmayı öneriyor.. bu konuda da herkes bölünmüş durumda anlaşılan. o kadar çok mesaj geldi ki mesaj atan, fikrini söyleyen herkese teşekkür ederim. dönemediklerimden özür dilerim, çok mesaj olunca bazılarına yetişemiyorum. araştırmalarım ve fikir alışverişi hala devam ediyor.

    edit 3 : belirtmeyi unutmuşum. söz konusu daire ayrancı'da. binalar 50-60 yaşında. bölgede müteahhitler ev sahipleriyle anlaşıp belli bir ücret karşılığında yeni apartman yapıp daire veriyorlar. bölgede bu şekilde yenilenen çok apartman oldu ancak son 1-2 yıldır krizden dolayı bu olay da durmuş durumda. eğer ekonomi tepetaklak olmasa , dairemin karşılığında verilecek yeni daire 800 bin civarı olurdu tahminen. ileride ekonomi toparlanırsa böyle bir ihtimal de söz konusu olabilir. toparlanacağını pek zannetmemekle birlikte.
  • satarsan yerine yenisini alamazsın.
  • 5 bilemedin 10 yıl sonra o 400 bin liranın değeri 40 bin lira olacağı için bana mantıklı gelmeyen eylem .

    ha dolares alıp koyacaksan olabilitesi mevcut ama onun faiz geliri de geçindirmez paranın değeri korunur ancak .
  • tl cinsinden faize yatırmak saçma gözüküyor çünkü çok yüksek bir enflasyon ve dengesiz, çalkantılı bir para değerimiz var. 400.000 gibi bir para elinizde varsa bununla dolar cinsinden tahvil alın dolarla birlikte değeri artar ve o günden sonraki tl enflasyon değişimlerinden minimum seviyede etkilenirsiniz.

    olayın ana fikri şu: devlet enflasyonu önleyecek hiçbir şey yapamıyor aksine merkez bankasından akçe isteyerek para basmayla aynı sonuıcu doğuracak olan enflasyonu daha da büyütecek işler yapıyor. bu durumda bir kaynağı tl yönünden bir paraya dönüştürdüğünüzde bu enflasyon karşısında inanılmaz değer kaybetmesi kaçınılmaz. elde kaynak tl varsa bile hemen dövize çevirmek çok daha mantıklı.

    bunun yanında ev fiyatlarının artması için pek bir sebep ve gelecekte de böyle ışık yok. hali hazırda 1 milyon tl ve üstü ortalama vatandaşa hitab etmeyen çok fazla stok var ve bunlar satılamıyor. bunun yanında orta ve alt kesime hitab edecek olan 1+1, 2+1, 3+1 evler ister istemez kullanılıyor çünkü insanlar evlenmeye devam ediyor ve bu anlamdaki konut ihtiyacı pek düşük değil. en fazla mütahit kendi kiraya verir birine satmasa bile her ne kadar bununla uğraşmak istemese de bu açıdan bu tür orta ve alt kesime hitab edecek evlerde satış azalsa dahi çok büyük düşüş olmasını beklemiyorum.
  • oturmak için bir evin daha varsa koşarak sat, hatta satarak koş dediğim hüzünçsüz hadise.
  • şöyle yapılacak ise olur ;

    * ev satılır ve abartı olmayan bir yerde kirada oturulur.

    * satılan evin kredi getirisi göz önüne alınarak topraktan daire bakılır. peşinatı verilip satın alınır.
  • tl cinsinden faizle paran hiç olur diyenlerin ekonomiyle en ufak alakası yok ama fikirleri var. tl’den faize koysan şu an faiz oranlarıyla asla paran ölmez, yıllık yüzde 20 faiz alınan bir ortamda paran nasıl ölecek? evin değeri bir yılda ne kadar artabilir? yada artabilir mi? tabiki artmayacak. dönem nakit para dönemidir elimde nakdi olan bu dönem köşeyi döner.
hesabın var mı? giriş yap