• (bkz: tales teoremi)
    (bkz: pisagor teoremi)
    (bkz: öklid teoremi)
    (bkz: sayılar teoremi)
    .
    .
    .
    en az ilköğretim mezunu olan her insan matematikte hiç kanun olmadığını bilir.

    aksi belli koşullarda ıspatlanamayacak şeye teori denir.
    matematikle ilgili her teori, bilinen matematik kümesinde sorunsuz çalışıyor ama henüz bulunamamış bir kümede çalışmayabilir, kim bilir ? o yüzden teori denir.

    evrim; evrim teorisiyle çok net açıklanabiliniyor. çelişki yok, karşıt ıspat yok.
    ama uzayda veya başka gezegende evrim teorisi geçerlimidir ? daha denenmediği için evrim şimdilik teori kalacak.

    kanunun teoriden farkı, aksini ıspatlama şansının olmamasıdır .
    ufacık bir deney bile kalmışsa, teori kanunlaştırılmaz.

    bonus:
    evrim kanundur. evrim mekanizmasının kurallarının nasıl çalıştığını açıklamaya yarayan bilimsel çalışmaların tümüne "evrim teorisi" denir.

    edit: anlatım bozuklukları giderildi.
  • “ gnothi seauton” delphi tapınağının girişinde yazar ''kendini bil'' demektir...
    3000 yıl önce yazmış insanoğlu bunu!

    kendini bil ki ezbere üç-beş kavram, fill özne bulup bir araya getirince cümle kuramadığının farkına varasın! cehaletini kabul edip bir şeyler öğrenmek için arayışa sorgulamaya başlayasın!
    edit: düzeltme..
  • buralar hep misconception koktu dedirten başlık.
  • cevabı "evrim bir doğa yasasıdır (kanun/ilke). bu doğa yasasının neden ve nasıl çalıştığını açıklayan bilgiler bütününe evrim teorisi adı verilir.halk arasında yaygın olarak kullanılanın aksine "teori" sözcüğü bilimde "ispatlanmamış veya asılsız düşünce" anlamına gelmez.tam tersine, uzun süreli, çok açılı, çok disiplinli gözlemler ve incelemeler sonucunda elde edilen verilerin "neden" ve "nasıl" o şekilde olduğunu açıklayabilen bilgi bütünleri anlamına gelir." olan sorudur.

    kaynak: evrim ağacı
  • evrim kesin ispatlanamaz ispatlandı diyip durmayın. evet veriler olduğunu gösterir fakat canlıların başkaşım süreci uzaylılar tarafından yapılmış olabilir tanrı tarafından oluşmuş olabilir. bunu asla bilemeyiz. bu yüzden kanıtlanamaz.
  • yav siz hala koronadan ölmediniz mi?
  • teori yasaları da kapsayan bilimsel açıklamalardır. günlük yaşamda kullandığımız anlam değil.
    teori kitaptır, yasalar denklem. yük korunumu yasası vardır bunu alırsın standart model teorisinde parçacıkların etkileşim denklemlerinde kullanırsın. yasaları birleştirerek hepsini birbirine bağlayan cümleler kurarsın olur sana teori. buna teori diyoruz çünkü teoriler gelişebilir, bazı kısımları düzeltilebilir ama tamamen yanlış olması imkansızdır çünkü yasalara, verilere, bulgulara dayanır.

    elektromanyetik teori ile icat ettiğimiz telefonun mesela, çalışıyor değil mi?

    ikna olmayanlar için ingilizce bir kaynak
    scientific theory vs law
  • teori kanunmuş gibi algılanıp etrafa öyle anlatılınca evrimde ispatlanmış sayıldı kimilerine göre. teori bir şeyi ortaya koyar, defalarca ispatlandığında kanun olur. ancak insan sayısının çok olmasını ve canlı çeşitliliğini teorinin ispatı sayarak , bir çok defa gerçekleşmiş farzederek ispat edildi zannediyorlar. kopuk halka muhabbeti vardı önceden onu ispatladığımız an iş bitiyor, bir türlü ispatlanamadı o halka ne sikimse. yeni yöntemde tüm dünyada teori olan şeye bug bulup kanun saymak oldu.
  • hakkında bilgi üretilmeye devam edildiği için teori deniyor; yani evrim konusunda bilgi üretimi halihazırda devam ediyor. evrimle ilgili yeni saha çalışmaları yapılıyor, tezler ve bilimsel makaleler yazılıyor, veri toplanıyor... tüm bunlar teorik çalışma adı altında yapılıyor. bilim bu şekilde işler. tüm bu çalışmalar evrimin bilimsel bir olgu olduğu fikrinden yola çıkılarak yapılıyor.
  • evrim kuramı ve mekanizmaları kitabında ilk 10 sayfada bu sorunun cevabını bulabilirsiniz çağrı bakırcı’nın kitabıydı galiba çok güzel anlatmış
hesabın var mı? giriş yap