• süleyman demirel 'e duyduğum toplu iğne başı kadar olan sempatimin tek nedeni.
  • 12 mart paşalarındandır. cumhurbaşkanı olabilmek için askerliği bıraktı ancak süleyman demirel politik bir vücut çalımıyla fahri korutük'ü seçtirdi. faruk paşa yediği bu kazık üzerine kahrından öldü derler.
  • can dundar kose yazisinda bu kisinin cumhurbaskanligi adayligi hakkinda soyle yazmistir:

    "...

    ikinci örneği bülent ecevit anlatmıştı.
    bu olaydan 12 yıl sonra...
    yıl: 1973.
    12 mart'ın kudretli generali faruk gürler, genelkurmay başkanı oldu. cevdet sunay'ın boşalttığı cumhurbaşkanlığına aday olmak için istifa etti. kontenjan senatörlüğüne atandı.
    ordunun adayıydı. seçimine kesin gözüyle bakılıyordu. aleyhte haberlere sansür konmuştu. seçilmezse askerin yeniden darbe yapacağını ima eden "bir gece ansızın gelebilirim" şarkısı dillerdeydi.
    seçimin yapılacağı 13 mart günü ecevit meclis'e geldiğinde etrafın silahlı askeri birliklerce kuşatıldığını gördü. içeri milletvekilleri ve gazeteciler dışında sivil giyimli hiç kimse alınmıyordu. parlamento koridorları yüksek rütbeli subaylar ve öfkeli generallerle doluydu. koridorda rastladıkları milletvekillerine, gürler'e oy vermeleri için baskı yapıyorlardı. ecevit, tanıdığı bir general tarafından telefonda ölümle tehdit edildi.
    oturum başladığında izleyiciler arasında genelkurmay başkanı ve tam 52 general vardı. tankların şehre girmek için emir beklediği söylentisi yayıldı.
    bu ortamda oylamaya geçildi.
    milletvekillerinin önünde birbirinden beter iki seçenek vardı:
    iki yıl önce meşru hükümeti deviren askerlerin adayını seçmek... ya da seçmeyip yeni bir müdahale için askere koz vermek...
    sonuçlar açıklanınca herkes şoke oldu:
    ap'nin adayı, gürler'e büyük fark atmıştı.
    ap ve chp'liler silahlı baskıya direnmişlerdi.
    ecevit'i ertesi gün genelkurmay'a çağırdılar. eşiyle helalleşti. ama gidince genelkurmay başkanı org. sancar hiç ummadığı bir şey duydu:
    "meclis şahsiyetli davrandı. biz cumhurbaşkanlığı seçiminden elimizi çekiyoruz. istediğinizi seçin."
    bu, meclis'in 12 mart rövanşıydı.
    ..."
    http://www.milliyet.com.tr/…06/20/yazar/dundar.html
  • esasen cumhurbaşkanlıgı koltuguna oturamamasının nedenlerinden biri de secimden hemen once havacı paşa muhsin batur'la ters düşmesidir.iki paşanın ittifakına kimse dayanamıyordu, zira en ufak bir hamlede muhsin paşa jetlerini uçururdu yalnız batur destegi cekip de jetler uçmayacak mesajı gelince, demirel'in de çakallığıyla genelkurmay'dan istifa eden paşa kendini açıkta bulacaktı.
  • 9 mart 1971 günü arkadaşlarına okkalı bir kazık atması sebebiyle arkasında en ufak destek kalmayan kuvvet komutanı. cumhurbaşkanlığı için bastırdığı hazin günlerde ecevit ile demirel'den gelen cesur tepki bundan dolayıdır.
  • 12 mart 1971'de hükümete muhtıra veren ordu, mart 1973'te yapılması gereken cumhurbaşkanlığı seçimiyle çankaya köşkü'ne de hakim olmak istiyordu. bu iş için faruk gürler uygun görüldü. henüz altı ayını doldurmadığı genelkurmay başkanlığından ayrılan faruk gürler, cumhurbaşkanlığına aday oldu. ama meclisten yeterli oyu alamadı ve adaylıktan çekildi. 6 nisan 1973'te, fahri korutürk, türkiye'nin 6. cumhurbaşkanı oldu.
  • 9 mart için düğmeye basmayan komutan. belki düğmeye bassaydı ne 12 mart ne 12 eylül olacaktı. doğal olarak ne de 12 eylül'ün ardından gelen siyasal islam varolabilecekti. tabi 9 mart'ın başarılı olması ihtimalinden kaynaklı bu söylediklerim. cumhurbaşkanlığına seçilemeyince de 2 yıl sonra kahrından ölmüştür bu komutan.
  • genelkurmay başkanlığı'ndan 1 sene dolmadan ayrılmıştır. 12 mart 1971 muhtırasından sonra, ordu 1973'te yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçiminde çankaya köşkü'ne de hakim olmak ister. bu iş için ise faruk gürler uygun görülür. genelkurmay başkanlığından ayrılır, ki daha bu görevde altı ayını doldurmamıştır ve cumhurbaşkanlığına aday olur. işler burada karışır. süleyman demirel, attığı politik bir çalımla bunu engeller ve faruk gürler tbmm'den yeterli oyu alamaz akabinde adaylıktan çekilir.

    6 nisan 1973'te, fahri korutürk, türkiye'nin 6. cumhurbaşkanı olur. faruk gürler'in aday olduğu bu cumhurbaşkanlık seçimler ordunun meclis üzerindeki baskısının en güçlü hissedildiği dönemlerden biridir. meclisin askerler tarafından kuşatıldığı, gürler'in seçilmesi için vekillerin tehdit edildiği gibi sözler hala söylenmektedir. tabi bu seçimlerim hezimeti gürler'i etkiler. gürler en büyük hayallerinden biri olan genelkurmay'lık makamını terk etmiştir ve geri dönmesi mümkün değildir çünkü. bu olaydan sonra gözler önünden çekilir bir kaç yıl sonra da vefat eder.
  • çapa'nın cerrahi profesörlerinden çetin gürler, faruk gürler'in oğlu olur.
  • orgeneral gürler; 1913 yılında istanbul'da doğdu. 1929 yılında kuleli askeri lisesi'ni, 1931 yılında topçu asteğmen rütbesi ile harp okulu'nu , 1933 yılında topçu sınıf okulu'nu bitirdi. 1939 yılına kadar çeşitli topçu birliklerinde batarya takım komutanlığı yaptıktan sonra, 1939 yılında girdiği harp akademisi'ni 1942 yılında bitirerek kurmay oldu. 1959 yılına kadar çeşitli karargah ve birliklerde ve napoli'de görev yaptı. 1959 yılında tuğgeneral, 1962 yılında tümgeneral, 1963 yılında korgeneral ve 1966 yılında orgeneralliğe yükseldi. tuğgeneral rütbesi ile harp okulu komutan vekilliği, harp akademileri komutan vekilliği, tümgeneral rütbesi ile msb müsteşar vekilliği ve 15 nci kolordu komutan vekilliği, korgeneral rütbesi ile 5 nci kolordu komutanlığı ve kara kuvvetleri kurmay başkanlığı görevlerinde bulundu. orgeneral rütbesinde msb müsteşarlığı, genelkurmay ii nci başkanlığı ve 2 nci ordu komutanlığı yaptı. 28 ağustos 1970 tarihinde kara kuvvetleri komutanlığı'na atandı. 29 ağustos 1972 tarihinde atandığı genelkurmay başkanlığı görevinden 5 mart 1973 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu.

    ingilizce, fransızca, italyanca bilir. evli üç çocukludur.

    23 ağustos 1975'de vefat etti. cebeci şehitliği'nde toprağa verildi

    kaynak: www.tsk.mil.tr
hesabın var mı? giriş yap