• fbi ajanlari kimlerden secilir sorusuna cevap arayanlar icin sonunda bir derlemesini yaptim. aslinda asagida yazanlarin cogunu eksi duyuru`da sorulan ilgili soruya cevap olarak yazmistim, sonra dedim ki bu kadar yazmisken az daha toplayip entry yapayim bari. asagida yazdiklarimin bi kismini internet sitesinden bakarak bulabilirsiniz, bi kismi ise sitede yazmayan bilgilerdir.

    * basvuru nereden ve nasil yapiliyor?
    en temel haliyle internet sitesine giriyorsunuz ve apply bolumunden basvuru yapiyorsunuz.

    en dusuk gereksinimler neler?
    - abd vatandasi olmalisiniz. (dogustan ya da sonradan vatandas olabilirsiniz, bu kismi daha sonra asagilarda acicam.)
    - en az 23, en fazla 37 yasinda olmalisiniz. (eger amerikan ordusunda hizmet edip veteran olduysaniz, 37 yas sinirindan muaf olabilirsiniz.)
    - en az 4 senelik bir universite mezunu olmalisiniz.
    - herhangi bi eyaletten ehliyetiniz olmali. (bi zahmet)
    - en az 3 senelik profesyonel is gecmisiniz olmali. (alakasiz sektorler de olabilir, haftada min. 36 saat olmak kosuluyla)

    fbi special agent giris programlarindan en az birine hakim olmalisiniz. nedir bunlar:
    bilgisayar, hukuk, yabanci dil, muhasebe-finans ya da diversified kategorisi altinda baska uzmanliginiz olmali.

    * kimler secilir? kimlerin avantaji var?

    secilen adaylarda onem verilen seyler sunlar:
    1- okudugunuz belirli bolumler size avantaj sagliyor (hukuk, finans, bilgisayar vb)
    2- amerikan ordusunda hizmet verip honorable sekilde (yani sozlesme bitip ayrilarak, kovularak vs degil) veteran olmaniz
    3- normalde polis iseniz ilgili meslek tecrubeniz olmasi
    4- yabanci dil bilmeniz

    bunun disinda kredi gecmisiniz ve sicilinize de bakiliyor. amerika`da kredi gecmisiniz cok onemlidir. sizin nasil bir insan oldugunuz gosterir diyebiliriz.
    bir de cok ciddi bir drug policy var, uyusturucuya bulastiysaniz eleniyorsunuz.

    simdi gelelim sonradan vatandas olup secilme durumuna. bununla ilgili bi yuzde bulmustum bi ara ama su an bulamadim. ben diyim %15 siz deyin %20`si baska ulkede dogup sonradan vatandas olanlardan (naturalized citizen) olusuyormus. yani azimsanamayacak kadar cok.

    cok ciddi bir gecmis arastirmasi yapiliyor, top secret clearance almaniz gerekiyor cok ustduzey dosyalara erisiminiz olacagi icin, dolayisiyla yurtdisi baglariniz varsa o clearance`i da almaniz cok zor oluyor. bu security clearance olaylari cok karisik, amerika`da dogup alamayanlar da var, afganistan dogumlu olup alan birini de biliyorum. yani tamamen case by case denilen bir olay. bu arastirma surecinde komsularinizdan, eski is arkadaslarinizdan, okulunuzdaki profesorlerinize kadar gorusup sizin hakkinizda bilgi aliyorlar.

    yine eger orduda hizmet ettiyseniz bu clearance`i almaniz kolaylasiyor. zaten eger onaylanirsa sizden asil vatandasliginizdan vazgecip sadece abd vatandasliginda kalmaniz isteniyor. kendi ulkenizin pasaportunu yirtip atiyorsunuz yani.

    * secilirsek ne oluyor?

    fbi academy`de (quantico/virginia) hem akademik hem taktik olarak 21 haftalik egitime aliniyorsunuz.

    * maas ne kadar?

    yillik ortalama 65000$ diyebiliriz. bu tarz islerde genelde kalifiye olma durumunuza gore ekstra tazminatlar da alabilirsiniz. ornegin yabanci dil biliyor olmaniz ekstra tazminat getirebilir.

    * nereye ataniyoruz?

    abd genelinde toplam 56 tane fbi merkezi var. kura ile bunlardan birine ataniyorsunuz. eger derece yaparsaniz calismak istediginiz yeri kendiniz secebiliyorsunuz. ornegin derecedeki ilk 5 kisi ben new york`ta calisacam beni oraya atayin diyebilme luksune sahip olabiliyor.

    *fbi ve polis arasinda ne fark var?

    en temel haliyle yetki alanlari farkli. fbi tum ulkede yetkildir, digerleri ise bagli bulunduklari bolgede yetkilidir.

    o da su sekilde:

    town-city police: bu bulundugu sehirde yetkilidir sadece.
    county police - sheriff police: bu ikisi county`de yetkilidir. county dedigimiz de birkac sehirlik bolgeyi kapsar.
    state police ya da state trooper: bunlar tum eyalette yetkilidir.
    fbi, atf, dea vb benzeri federal kurumlar da tum ulkede yetkilidir.

    aklima bu kadar geldi su an, yanlis olan kisim varsa mesaj gonderirseniz duzeltirim. ozel mesajla baska soru gelirse onu da buraya cevaplayarak editleyecegim.
  • yıllar önce okuduğum bir kitapta çözdükleri olayı bir güzel anlatmışlardı.

    fidye için kaçırılan vatandaşları kendisinin de yerini bilmediği, giderken gelirken gözünün kapatıldığı bir yerde rehin tutulur. fidye ödenir, serbest bırakılır ama kendisini kaçıran kişiler hakkında en ufak bir bilgi dahi veremez. olay federallere verilir, herşey sorulur, araştırılır elde ama sonuç alınmaz.

    sonra çevrendeki yaşananları anlat derler, ne vardı? odanın içinde, birşey yoktu der. dışarıyı göremezdim ama sadece bir uçak sesi, hergün aynı saatlerde bir uçak sesi duyardım, der.

    fbı tüm ülkede aynı rotayı aynı saatte izleyen uçakları araştırır. o bölgede sadece bir kargo uçağı aynı saatte uçar, başka yoktur. uçağın izlediği rotadan ve üzerinden geçtiği saatten rehinenin alıkonulduğu şehir dışındaki evi tespit ederler, gerisi çorap söküğü gibi gelir.
  • kanal d haber'in 7 ocak 2009 da bombayı patlatmasına neden olan bot (çizme) markası. son ergenekon dalgası sonrası bomba haber yapmaya çalışan kanal d, gözaltına alınan bir kişinin evinin önünde duran fbi marka çizmeyi göstererek "içerde kimler var bilinmiyor ama kapının önündeki ayakkabının üzerindeki fbi yazısı göze çarpıyor" diyor.

    benim de var o botlardan. oha diyorum.
  • komik durumlara düşen kurum.

    fbi, “cihatçıları” tespit etmek için müslüman cemaatin arasına ajan yerleştirmiş ama cemaattekiler adamın radikalliğinden rahatsız olup fbi’a ihbar etmiş.

    independent.co.uk
  • amerika herkezin bildigi uzere eyaletler sistemi ile yonetilir,her eyaletin kendine gore kanunlari,kendi polisler ve hatta kendi baskentleri ve bayraklari vardir, bir eyaletteki polis diger eyalette gorev yapamaz, fbi ise tum eyaletlerde sozu gecen yetkili kurumdur.
  • akşama kadar ofislerinde fal bakıp facebook'a giren adamların takıldığı vasat istihbarat servisi. güzide ülkü ocaklarımızın bir haftada çökertebilecekleri şebekelerle yıllarca uğraşır bu adamlar.

    (bkz: tostumu yedim bekliyorum)
  • amerikan polisinin üstünde, eyaletler arası güvenlik birimi. direk olarak adalet bakanlığına bağlıdır ve (bkz: cia)'den farklı olarak yalnız içişleri ile ilgilenir. terörizm, kaçakçılık, zart, zurt. bütçeleri amerika'da hep tartışma konusudur ve denetlemeleri yoktur. ondandır ki filmlerde sanki bir iş yapıyorlarmışcasına lanse edilir.
  • bir zamanlar ülkemde pek aktif olan bir giyim markası... arkasında kocaman fbi yazan lacivert montları sayesinde istiklal caddesi'ni amerikan federal ajanları* basmış gibi bir görüntü çıkıyordu ortaya...
  • abd'de yalan söylemenin kanunen suç sayıldığı örgüt. polise yalan söyleyebilirsiniz ama fbi'a söyleyemezsiniz. dur bakalım suç işledin deyip tutuklayabilirler sizi.
  • gokyuzune lazer dogrultan insanlari rapor edenlere 10.000 (on bin) dolar teklif ediyorlarmis, hatta federal yasaya gore gokyuzune herhangi bir turde lazer dogrultmak yasakmis; kedileri ziplatip dellendirdigimiz lazerler de buna dahil.

    sebebi icin: (bkz: #42414393)
hesabın var mı? giriş yap