• feline ürolojik sendrom. (kimi yerde feline urinary syndrome, kimi yerde de feline urologic syndrome.)
    kedilerin idrarındaki zengin mineraller (özellikle magnezyum diyorlar) çökelti yaparak idrar yolu taşlarına dönüşüp idrar yolunu daraltıyor, tıkanmasına sebep oluyor. kedi idrarını yapamıyor, acı cekiyor ve idrar kesesinde biriken idrar vücuda karısarak üre komasına sokuyor. ölümcül bir hastalık.
    gece bagırmaya baslayan kediyi sabah veterinere götürdügümde, ki ben hala kızgınlıktan kaynaklandıgını sanıyordum, idrar kesesini kontrol etti ve narkoz verip sonda takmaya calıstı. fakat tıkanıklık penis ucuna kadar geldiginden ve sonda 1 cm bile ilerleyemediginden dolayı öglen ameliyata aldılar. penisi ve topları kesildi, idrar yolu tıpkı disi kediler gibi anüsünün altına dikildi. 5 gün kadar sonda kalacak, yaranın kaynamasını bekleyecekler. vücudunda kreatinin miktarı fazla oldugundan buna yönelik serum veriliyor. yarayı kurcalamaması icin kafasında bir baslık var ve kafeste yatıyor. tam iyilesme süreci 15 gün sürecekmis.
    kediniz kumunu karıstırıp duruyor ve bir türlü idrar cıkartamıyorsa kabız olmus diye düsünmeyin ve veterinere götürün. erken giderse sonda ile halledilebiliyor ve diet mamalar ile (magnezyum miktarı daha düsük olan) ameliyatsız çözüm saglanabiliyor(mus). market maması denilen kalitesiz mamaların cok büyük etkisi oldugunu söylüyorlar. hem rahatsızlık süresince hem de ameliyat ve sonrasında cekecegi büyük acıları engellemek icin dikkatli olup önlem almalı.
  • belayı bulmaktır, 24 saat içinde.
  • günlerdir gece gündüz kedi peşinde idrar örneği alacağim diye koşturan illet. bir an önce geçse de o da rahatlasa ben de. ama en çok o rahatlasın zira çok canı yanıyor.

    7 sene sonra editi: oğlum iyileşti o dönem. biraz ilaç sonra hills'in bi tane şimdi hatırlayamadığım bir mamasını kullandı 6 ay. daha sonra proplan sterilize mamaya geçti. geçtiğimiz sene başka bir macerası sonucu rahmetli oldu.

    arkadaşlar kısır kediye düz mama vermeyin. ucuz mamadan uzak durun. öğrencilik, garibanlık, cahillik falan bu meseleyi yaşatmıştı bana. acilen tedavi için veterinere görünün ve sonrasında sterilize mama kullanın ve her zaman temiz su bulundurun.
  • insana bir anda neye uğradığını şaşırtan hastalık. bir haftada ne uyku bıraktı ne sinir. oğlum, dombilim yamak yılbaşında bir anda kan işemeye başlayınca hastalık hakkında ne var ne yok öğrendim korkudan. belirti vermiyor, o nedenle bazen fark edildiğinde geç kalınmış olabiliyor. ama genel olarak çok su içme, sık idrara gitme ama idrar yapamama, bazen de kanlı idrar gibi belirtileri var. bir hafta tüm gün yoğun bakım kabininde kaldı, serum+iğne+ilaç verildi, çişini yapamadığı için pipiye sonda takıldı ve bir hafta çıkarılmadı. idrar yolundaki tıkanıklık açılamazsa ameliyat gerekebiliyormuş. neyse ki bizde gerekmedi.

    burada ilk hastalandığında kan değerleri var. max 55 olması gereken üre 350 olmuş, max 2 olması gereken kreatinin 9.8 olmuş. zaten hayvan şoka girmiş, vücut ısısı düşmüş. ben gidiciyim diyor yani. bir haftalık yoğun veteriner çabası sonucu ikinci kan tahlilimiz de şurada. kreatinin normal seviyelere inmiş, üre de neredeyse normale dönmüş. bu seviyeye gelene kadar benim tansiyonum ne alemdeydi? orası çok karışık işte.

    yamak kusmaya başlamamıştı ama yükselen üre nedeniyle idrar yapmakta zorlanan kedi bir süre sonra kusmaya başlıyormuş. ki bu da zehirlenmeye başladığını gösteriyor. böbrekler ciddi hasar görüyor. o zaman ne yapıyoruz? şu aşağıdakiler varsa kediyi kapıp veterinere gidiyoruz:

    - çok su içme ama buna karşın az idrar yapma ya da hiç yapmama
    - idrar yaparken miyavlama, kabın etrafında dönüp durma, az az ve sık sık işeme
    - koyu renkli ya da kanlı idrar
    - karnında sertleşme, şişme (ki bu kısım çok önemli ve tehlikeli)
    - tüylere dokununca parça parça birbirine yapışması (bizim saçımız yağlanınca olan gibi işte)
    - kusma, iştahsızlık
    - bakışlarda donukluk

    kısırlaştırılan erkek kedilerde sık olan bir şey ama kesin bir sebebi yok. yani her kedide farklı bir sebep olabiliyor. bundan sonra normal mama yasak dedi veteriner. yamak efendi üriner diyet mama yiyecek. ben de tamamen iyileşince onun götünü yiyeceğim.
  • kısaca "fus" denilebilir.
    bu lanet hastalık yüzünden yedi yaşındaki erkek kedimi kaybettim. ilerlemiş safhası böbrek yetmezliğidir. kısacası bu hastalık hakkında, idrar yollarındaki kristalleşme denilebilir. erkeklerde, dişilere oranla daha sık görülür. dişilerin boşaltım sistemi, idrar yolu vs. erkeklere göre daha yayvan ve düz olduğu için bu hastalığa yakalansalar dahi, taş, kum, kristal vb. dökmeleri oldukça kolay olur, anlamazsınız bile. fakat erkeklerde durum çok daha zorludur, hastalık ilerlemişse ölümü engellemek pek de mümkün değildir.
    şanssızlığımdan mıdır bilinmez, sahiplendiğim iki kedinin ikisi de erkekti. az önce de dediğim gibi yedi yaşındaki erkek kedimi bu illetten kaybettim ve olaya bakın iki buçuk yaşında olan şimdiki kedimde de fus belirtileri var. iki gündür idrarını çok zor yapıyor, hatta ağlayışlarla, haykırışlarla bir iki damla yapıyor diyebilirim. dün gece kuma girerken ilk defa ağlamadı, hayırdır bu neden ağlamıyor dedim ve bir de ne göreyim, idrarında kan var!
    apar topar veterinere götürdüm, idrar örneği alınmadığı için kristallenme hakkında net bir şey söyleyemedi, fakat veterinerin de tahminleri bu doğrultuda. yine de cereyan edecek her hadiseye önlem olarak, 4 günlük antibiyotik tedavisine başladık. bugün idrar örneği götürmem gerekiyor, elimde kavanozla kedimin peşinde dolaşıyorum. aksi halde sonda takılması gerekecek ve tabii bunu anestezisiz yapmak pek mümkün değil.

    bu illetin ilk belirtisi idrarını tam olarak yapamama ve dolayısıyla ağlamalar, zırlamalardır. böyle bi durum fark ettiğiniz anda hemen veterinere götürün, geç kalırsanız kurtaramazsınız.
  • oglum daha 2 yasinda ve gecen agustosta kisirlastirildi. 10 gun once cisini degil kakasini yapamiyor diye veterinere goturduk. sonda takildi. 3 gun klinikte kaldi. eve geldiginde cok mutluydu. cisini once az az yapiyordu, sonra daha da iyi yapmaya basladi. veterinere her uc gunde bir gidip igne olmasi gerekiyor. son seferinde cok stres oldu ve tasima sepetine cis yapmisti. veterinerin verdigi mamadan nefret ediyor. veterinerin dedigine gore sebep olan ucuz ve kotu mamasini istiyor. en fazla bir tatli kasigi yas mama yiyor. cok keyifsiz gorunuyor. cok uzuluyorum. tam olarak ne kadar zaman iyilesecek bilemiyorum.
  • yavrumun sebebi olacak diye çok korktuğum hastalık. idrarını yapamaması sebebi ile götürdük. maalesef böbrekleri zarar görmüş. bugün üçüncü gün ve maalesef iyi bir gelişme yok. veterinerimiz elinden geleni yaptı, gerisi oğluma kaldı. inşallah bizimle evine dönecek diye inanmak istiyorum..
  • çareyi hills vetessentials serisinde bulanları buraya alalım. urinary mama ile herşey çok güzel olacak
  • ucuz mama* sebebiyle yakalanmaktan son anda kurtulduğumuz hastalık. kumundan başka yere yapmayan kısır erkek kedimiz birden evin içine idrar damlatır oldu. 10 dakikada 1 evin bir köşesine gidip işeme pozisyonuna geçiyor ancak sadece ıslatabiliyor. ayrıca bakışları da donuklaştı. tıkanıklık dolayısıyla idrarın biriktiğini ve taşma yaptığını düşünüp hemen veterinere götürdük. "ilk günden getirmiyorlar, 3 4 gün bekliyorlar o zaman da geç oluyor" dedi. mamayı sadece 2 ay kullanmıştık, kristal oluşturup tıkaması için yetmiş. benzer belirtiler olursa asla bekletmeyin, kan falan gelmeden götürün. ilerleyince ameliyata, hatta geri dönüşsüz böbrek yetmezliğine ve kısa sürede ölüme bile gidebilir.
  • 2,5 yaşındaki kısır erkek kedimi bu sabah idrarını yaparken bağırması sonucu kaptığım gibi veteriner hekime götürdüm. idrar örneği alıp analiz yaptılar. tıkanma olmadığından örneği rahatlıkla aldılar. idrarında kristallenme ve hafif bir enfeksiyona rastlandı. enfeksiyon için bir hafta kullanacağı şurup verdiler. kristallenme için ise hill's urinary care mamasından verdiler. bu mamadan iyileşme süresince tüketecek. üç paket yani 4,5 kg bitene kadar kullanmasını önerdiler. normalde kullandığım mama n&d düşük tahıllı kısırlaştırılmış kedi mamasını da değişmemin yararlı olacağını, daha düşük proteinli mama kullanmamı tavsiye ettiler. ama hangi mamayı seçeceğim konusunda kafam çok karışık.

    umarım buz, en kısa sürede eski sağlığına kavuşur. anladığım kadarıyla bu hastalıkta erken teşhis çok önemli. kediniz idrarını yaparken izleyin. eğer ki kuma gidip (gerçi benimki sadece lavaboya yapıyor) yapamama, sık sık gitme veye benimki gibi idrarını yaparken bağırma varsa hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime danışın. yardımcı olması amacıyla gelişmeleri buradan bildireceğim.

    edit: hastalığın yedinci günündeyiz. üçüncü gününde düzelme olmadığından tekrar götürdüm. idrar kesesinin içini boşaltıp temizlediler ve antibiyotik verdiler. dört gündür sabah akşam antibiyotik de içiriyorum. artık idrarını azar azar da olsa yapmaya başladı.

    edit: antibiyotik tedavisi bitti. artık tuvaletini çok daha rahat yapabiliyor. bir hafta daha düşük dozda piyeloseptyl kullanmaya devam edeceğiz. mamalar bittikten sonra da tahlil yapılacak.

    edit: kontrolde idrar kesesi tamamen boş olduğu için örnek alınamadı. tabi tamamen boşaltabilmesi de çok güzel bir şey. yüksek ihtimalde şu an için bir sıkıntısı kalmadı fakat garanti olsun diye devam maması yemeye devam edecek. sonra tekrar tahlil yapılacak. ben de bu sırada bundan sonrası için bir beslenme planı yapmam gerekiyor.
hesabın var mı? giriş yap