• senfoni orkestrası olmayan, oda orkestrası olmayan orkestralara verilen, belli bir orkestra tipi tanımlamayan genel ad.
    fil + armoni = "armonisever" (armonipolisi gibi, ehem)
  • vakıflar ve özel sektör tarafından kurulan we finanse edilen orkestralar..
  • "muzik"*"severler"*den olusan,özel sermaye destekli ve çogu zaman yöresel birimlerin destekledigi orkestralar. misal: "new york philharmonic orchestra"
  • senfoni orkestrası ile kesinlikle aynı şeydir. hiç bir farkları yoktur. aynı şehirde iki farklı senfoni orkestrası kuruluysa birbirlerinden ayırt etmek için ikincisine filarmoni orkestrası denir. denilir.
  • senfoni orkestrasıyla arasında hiçbir fark bulunmayan orkestra çeşidi. filarmoni kelimesi müzikseverler anlamına gelen bir kelime olduğu için eskiden kamuya ait olmayan ama "müziksever" kişi, topluluk, kurum veya vakıflar tarafından desteklenen orkestralara filarmoni orkestrası denirken, kamu kurum ve kuruluşları tarafından desteklenenlere ise senfoni orkestrası** denilirdi. ancak senfoni orkestrası senfonik müzik çalan orkestraların tümüne verilen genel bir isimdir ki filarmoni orkestraları da senfonik müzik yaparlar. dolayısıyla her filarmoni orkestrası aslında bir senfoni orkestrasıdır. (ancak her senfoni orkestrası da bir filarmoni orkestrasıdır demek saçmadır)

    bununla birlikte geçmişteki farklı bir kullanım şekli de, aynı şehirde kurulup da şehrin adını almak isteyen orkestralardan önce kurulan senfoni ismini alırken, sonradan kurulanın karışıklık olmaması için filarmoni orkestrası adını almasıydı. tabi aynı şehirde kurulan iki orkestranın da saplantılı gibi illa ki şehrin adını almak istemesi tarzı garip bir durum olmadığı sürece bu ayrımın da gereksiz olduğu görülmektedir.

    dolayısıyla günümüzde bu ayırımlara artık pek itibar edilmemektedir. çünkü özel kuruluş ya da vakıf destekli olup da senfoni orkestrası ismini alan orkestralar olduğu gibi*, aynı şehirde olup da iki orkestranın da senfoni orkestrası ismini aldığı* görülmüştür.

    her iki durum için de örnek: bilkent senfoni orkestrası.
  • eğer bir orkestra 50 kişi ve ya daha az kişiden oluşuyorsa oda orkestrası adını alır. filarmoni orkestrası ise 100 ün üzerinde müzisyenden oluşan orkestra şeklidir. bu sene yine viyana filarmoni orkestrasının yeni yıl konsepti oldukça başarılıydı.
  • fiolarmoni orkestrası özel, senfoni orkestrası kamu iştirakidir.
  • saraybosna'da ilk defa dinlediğim ve adeta hayran kaldığım, şimdiye kadar herhangi bir konserine katılmamakla kendi kendime hayıflandığım müzik korosudur. piyanist adeta döktürdü. bir orkestra şefi, dünyayı savaşa karşı ayağa kaldırabilir mi? üstelik her an bombaların patladığı, ölümün sıradanlaştığı ve yokluktan başka hiçbir şeyin olmadığı bir ortamda... buruk ayrıldık, savaşta bile susmayan bir orkestradan geriye içimizde tarif edemediğimiz hüzünler kaldi, sanki bir yanınıza orada bıraktık.
hesabın var mı? giriş yap