• (bkz: imposter)
  • spielberg'e ilham vermiş büyük deha.tabi leonardo'nun performansını da atlamamak gerek (bkz: catch me if you can)
  • kendi hayat hikayesinin anlatıldığı catch me if you can filminin sonlarına doğru leonardo dicaprio'yu kelepçeleyip götüren polislerden biridir..
  • sonraki zamanları nasıldır bilemem ama delikanlılık - ilk gençlik yıllarında çirkin olması sebebiyle yaşından oldukça büyük gösterirmiş. bunun avantajını da babasının kartlarıyla yaptığı cambazlıklar sayesinde yürüttüğü paralarla görmüştür. catch me if you can filminde ise bu çirkinlikten eser olmadığı gibi kendisini leonardo dicaprio canlandırmıştır. e tabi çirkin bir kahraman sinemada pek satmayacağı için yakışıklı bir adamı başrole oturtmuşlar.

    filmden önce kitabını tavsiye ederim. resmen siz de onun gibi olmayı onun gibi para harcamayı istiyorsunuz. okurken kendinize hakim olun lütfen*
  • yıllar önce cumhuriyet'e konuşmuş
  • ilk “dolandırma” olarak adlandırabileceğimiz olayını babasına karşı gerçekleştirmiş zeki insan.babasının ona arabaya gaz alması için verdiği kartla pil, lastik gibi otomobil parçaları alıp bunları satarak nakit para elde etmiş, babası bu olay yüzünden 3400 dolarlık bir fatura ile karşılaşmıştır ve düşünün ki, frank bunu yaptığında sadece 15 yaşındaydı. zaten bu olay, yaşı ilerledikçe yapacağı büyük dolandırıcılıkların habercisi olan ilk adımdı.
  • 27.nisan.1948 doğumlu, amerika'nın tarihinde gördüğü en genç dolandırıcı. anne ve babasının boşanmasından sonra 16 yaşında evden kaçmış ve kendi bulduğu dolandırıcılık yöntemiyle 26 ülkede 5 yıl boyunca 2.5 milyon dolar parayı zimmetine geçirmiştir.

    aynı zamanda bu evraklar üzerindeki dolandırıcılık becerisiyle avukatlık yapmış, yerel bir hastanede cerrah olmuş ve panam'de pilotluk yapmıştır. ve bunların hepsini 21 yaşından önce yapmıştır. yakalandıktan sonra 5 yıl hapis yatmış ama yine kendisini yakalayan fbi ajanının yardımları sayesinde hapisten şartlı tahliye edilerek fbi'da işe başlamış ve çok uzun seneler amerika'ya hizmet etmiştir. şu anda ise abagnale and associates isimli finansal dolandırıcılık danışmanlık şirketini yönetmektedir.

    steven spielberg'ün catch me if you can adlı filmi, abagnale'nin hayat hikayesini anlatmaktadır.

    kendisini daha yakından tanımak içinse, üniversitelerde yaptığı söyleşileri izleyebilirsiniz. çünkü bu ilginç adam her söyleşisinde şu ana fikri söylüyor; "ben 16 yaşındayken çocuktum. ve her 16 yaşındaki birey çocuktur. annesine ve babasına ihtiyacı vardır. o zamanlar yaptığım hırsızlık mı, dolandırıcılık mı hiçbir fikrim yoktu. sadece anne ve babamdan ayrı hayatımı idame etmeye çalışıyordum ve kovalamaca bana oyun gibi geliyordu. siz anne ve babalar; önce birbirinizi sevin. sonra çocuklarınızı sevin ve onları sevmeye devam edin."
  • havayolunda bulunan araç kiralama şirketlerinin günlük olarak topladıkları paraları bıraktığı kutuya ''servis dışıdır'' yazıp, kiraladığı güvenlik görevlisi kıyafetiyle bekleyen. gelen insanlardan 60 bin dolar toplayan ve yıllar sonra yaptığı röportajlarda ''olum siz manyak mısınız? kutu nasıl bozuk olabilir lan? kutu lan bu kutu? nasıl bir safsınız aq'' demiş adam.
    hayatı için calpazan
  • "eski günlerde dolandırıcılar iyi görünmeliydi. nazik olmalı, iyi giyinmeli, iyi konuşmalı, kısacası kendilerini çok iyi şekilde satmalıydılar. o günler artık yok, çünkü artık bütün bunlara ihtiyaç yok. dolandırıcılık suçları artık binlerce kilometre öteden, kendini hiç göstermeden gerçekleştiriliyor.

    küçük bir odada oturup, sadece bilgisayarını kullanarak istediğin her şeyin sahtesini yapabilirsin. gerçek dolandırıcılar bu yüzden artık yoklar."

    sözlerini söylemiş dolandırıcı

    kaynak: calpazan.com
  • bir ustteki yazarin dedigi gibi, ozellikle pilot olus hikayesi sisli. yani evet nyc’da yasiyor. baba parasi yiyor. ustelik filmde anlatildigi gibiyse 25 dolar, toplamda 125 dolarlik bir cek yazma hakki var, 100 dolari da bu gun kullandigimiz esnek hesap. diger aylardan avans alma seklinde. bu 25 dolar normal bir otel odasi icin 1 haftada bitiyor ve anlattigina gore son 1-2 gun kala bunun stresini yasayarak geciriyor. ilk hezimetini de esnek hesabindan yemek isterken yasiyor. zira alis veris yaptiginiz yerin bu esnek hesabi kullandirmama yetkisi var. yani soyle aktaralim. amerikada bir migros oldugunu var sayalim. migros’a gidip alis veris yaptiniz. nakit yerine cek verdiniz. kasiyer tipinize bakip “kusura bakmayin sizden cek kabul edemiyorum” deme yetkisine sahip. karsisindaki kisi de amiyane tabirle sorun cikaracak birisi degilse ki 16 yasinda bir veletten bahsediyoruz, hadi bebegim cikis su taraftan denip gonderiliyorsunuz.

    bu sorunu, abd de bir donem kimlik yerine gecen surucu belgesinin ustunde yaptigi tahrifatla asiyor. ki cok mantiksiz degil. fakat sahte cek isine tam giris kismi gercekten belirsizligini koruyor. filmde havaciliga girisi su sekilde gosterilmisti.

    hic bir amerikali ergen’in o donem giymek istemedigi ve genelde sivil olarak takilmayi tercih ettikleri okulunun resmi uniformasini giyip, eline bir fotograf makinesini de alip pan american hava yollarinin lokaline giderek roportaj yapmak istedigini soyluyor. burada panamin lokal islerini yuruten bir pilot amcayla tanisiyor ve ondan gerekli bilgileri temin ediyor. hatta filmde gosterildigi uzere, bu amcadan kullanim suresi gecmis bir ucus lisansi temin ediyor. geriye kalan tek sey uniforma temin etmek. bunu da parasiz hallediyor.

    lafi cok uzatmadan, hikayenin bu kismina kadar olani, pilot olmak isteyen alter-ego’lu sosyopatlarin ortak hayat hikayesi. uniformani alirsin, ucaga binersin, cok adanmissan pilot olur 10-15 yil ucagi ucurursun. buna benzer binlerce ornek mevcut, hala gunumuzde ki ozellikle psikoloji meslegi uzerinden cok sik bicimde icra ediliyor. ipini koparan muayenehane aciyor. kimsenin klinik psikoloji mezunu olup olmadiginizi kontrol ettigi yok. bir benzeri yakin zamanda bu sozluge de yansidi sanirim. olmayan okuldan olmayan diploma alip 1000 lerce kisiye konferans veren bir adam vardi.

    her neyse. bizim adamimiz para kasiyor arkadaslar. bunu da filmde gosterilen bir yontemle yapiyor. panam oyuncaklarinin kuyrugundaki logolari cikarip ceklerin uzerine yapistirarak, elinde bulunan tuzel kisi ceklerini, gercek kisi maas ceklerine donusturuyor. kendisi dandik bir bankanin cek defterine sahipti. filmde adi cok kucuk bi an geciyordu. panam calisanlarinin maaslarini ise o donem bank of america oduyordu. e bu kahramanimizin babasinin da bank of america’ya gidip yalvardigi bir sahneyi gormustuk hatirlarsaniz...

    siz ne ayaksiniz olm? neyse kayip link baba bence. yaptigi her halti babasi sayesinde yapti. hic bir zaman babasindan tam olarak ayri yasamadi. aralarindaki ayrilik, cocugun velayetinin amerikan hukumetine gecmemesi icin yasanmis zoraki bir ayrilikti.

    sunu asla unutmayin. buyuk zenginler ve dolandiricilar (ki aralarinda pek bir fark goremiyorum) her daim sizlere kendilerinin super zeka olduklarini ikna eden datalar sunarlar. iste soyle zorluk cektim, soyle zekiydim, kimsenin aklina gelmeyecek seyi ben aklima getirdim, tek basima mucadele ettim vs.

    bunlarin özünde dogruluk payi vardir. evet illaki tek basina mucadele ettigi bir donem olmustur, evet muhakkak kimsenin aklina getirmedigi bir seyi yapmistir ve hakikaten sansi da yaver gitmistir.

    gencler!

    bilgi dediginiz seyin zekayla alakasi yok. zeka karsisiniza aldiginiz kisiyi yemlerken var, topluluklari ikna ederken var. ama oyuncak ucak kuyrugundan logo cikarip ceke yapistirmanin zekayla alakasi yok. 4 yasindaki cocugun hayal gucu yeterli bunun icin. milletin sizi aptal yerine koymasina izin vermeyin. zekanizla alay ettirmeyin. sizle ayni zekaya sahip kisileri yuceltmeyin.

    baba frank abagnale, baya baya tasakli bir babaydi ve dolandiriciligin kitabini yazmisti. bunu da bir sekilde jr. a aktardi. onu yetistirdi. zeki insanlara bilgi gokten gelmez. zeki insanlara bilgi, mentorlar araciligiyla gelir. bu insanlar, bir mentorun yardimlarini, mentordan daha iyi bicimde kullanabilen insanlardir. fakat bu sozlukteki her yazara bir mentor atansaydi sayet, frank’in tum hikayesini yasayamazlardi belki ama, hepsi istisnasiz co-pilot olarak belese ucaga binip iki hostesi yatagina atabilirdi diye dusunuyorum.
hesabın var mı? giriş yap