• gi olarak okunan bu yağ, vücut sağaltım işlemlerinde vücudu pasaktan( toksinden) arındırmak için de kullanılır. hindistan'da dededen toruna miras olarak kalan ve yüz yıllık olanı bile rahatlıkla kullanılan bu yağı evde de hazırlayabilirsiniz. güvendiğiniz bir yerden tuzsuz tereyağı alarak bu yağı çelik bir tencerede kısık ateşte erimeye bırakırsınız. yağ erirken üzerinde oluşan köpükler tahta bir kaşıkla toplanır. kaşık mutlaka tahta olmalı ve yağın dibi karıştırılmamalıdır. yağdan hafif bir patlamış mısır kokusu gelene kadar, yaklaşık 45-50 dakika köpükler alınarak işleme devam edilir. koku gelince ocağın altı kapatılır. temiz ve kuru cam kavanoza tülbent ile süzülerek (dibindeki tortu hiç karışmadan) dökülür.tortu atılır. donana kadar kapak kapatılmaz, çünkü içinde hiç nem, buhar, su damlacığı olmamalıdır, su yağı bozar.
    köpüklerde çok zayıf insanlarda, ameliyat sonrası iyileşme dönemlerinde kullanılabilir, çok yararlıdır.
  • (bkz: sadeyağ)
    tereyağının en sağlıklı hali. ghee dedikleri sadeyağ işte, ananelerimizin falan yaptığında burun kıvırdığımız yağ. yapması da çok kolay.
    tereyağını bir tencereye alın, yağın yanmasına izin vermeden ısıtın, eriyecek ve fokur fokur kaynayacak. üzerinde biriken köpükleri bir kaşık, kepçe vs yardımı ile alın. kalan şeffaf kısım sadeyağımız. mümkünse tülbentten ve ya kahve filtresi gibi bir şeyden süzmekte fayda var.
    bir kavanoza koy, tezgah üzerinde 1-2 ay, dolapta çok daha uzun saklayabilirsin.
    bütün yemekleri bununla yapabilirsiniz.
    neden tereyağını böyle bir işleme tabi tutuyoruz peki? içerisinde çok kıymetli vaksenik asit bulunmasına rağmen, kazein, laktoz ve oksitlenmiş kolesterol de barındıran tereyağını bu işlemle sadeleştirmiş ve temizlemiş oluyoruz. vaksenik asit kalıyor neyse ki kendisi kötü kolesterolü düşürüp iyisini artırma özelliğine sahip. (iyiler kazanacak!)
    ayrıca tereyağının içindeki nem çıkarıldığı için de yanma noktası yükselir 250 c'ye çıkar bu da bize yemek pişirmek için muhteşem bir yağ kazandırmış olur. tereyağı gibi köpürmez ve tortu bırakmaz.
    her zamanki gibi en zorlu kısmı doğal tereyağı bulmak. yani marketten aldığımız markalanmış yağlar için geçerli değil. üreticiye ulaşmaya çalışalım bence.
    ghee haline getirilmiş tereyağı aynı hindistancevici gibi ortazincirli yağ asitleri
    (mct) açısından zenginleşmiş olur. yani egzersiz yapanlar ve kilo verme sürecindekiler için bulunmaz nimet.
    hatta ve hatta ayurveda hekimleri tarafında yüzyıllardır ghee lavmanları ülseratif kolit gibi müzmin barsak hastalıkları için tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.
  • hint yemeklerinde kullanılan, kökeni çok eskiye dayanan, arındırılmış tereyağı.

    şöyle ki, tereyağını -ki genelde kaliteli ve inek tereyağı olması tercih edilir- ateşte ısıtıyorsunuz, bir süre sonra tereyağının içindekiler birbirinden ayrılmaya başlıyor. kısaca ghee, içindeki su, protein ve tuzdan arındırılmış yağ demek oluyor.

    işlemin ayrıntıları için:
    http://en.wikibooks.org/wiki/cookbook:ghee
    http://www.food-india.com/…ients/i001_i025/i007.htm
  • bildiğimiz sade yağ. yapımı çok basit, faydası ise çok.
  • inek ve ürünlerini tüketmeyen hintliler için bitkisel* olanı da satılır tenekelerde.

    hatırladığınız vita tenekeleri vegetable ghee idi aslında. idi falan da değil hala var, bitkisel kuru yağ adı altında.
  • ana kullanim amaci mango tur$usu gibi goz ya$artan yiyeceklerin acisini azaltmaktir. ce$itli yorelerde tatlilarda tereyagi yerine de kullanilir.
  • babaannelerimizin aslında evde yıllarca yaptığı tereyağını saflaştırma işlemi. fransız bu durur mu buna da isim vermiş. klarife yağ olarak da bilinir
    gastronomide.

    bünyesindeki suyun ve süt proteini (bkz: kazein) arındırılması sonucu ortaya çıkan sapsarı, müthiş lezzetli, uzun ömürlü tereyağıdır. (bkz: sade yağ)

    kardeşlerim, arkadaşlar, romalılar; yaklaşın nasıl yapıldığını anlatıyorum.

    yağı tencereye alın,altını kısın. bir süre sonra kaynamaya başlayacak. evet. su buharlaşmaya başladı.

    daha sonra kısabiliyorsanız altını ocağın daha da kısın ve kaynayan yağın üzerine birikmeye başlayan köpükleri kaşık yardımıyla sıyırın. yağı lütfen karıştırmayın.

    köpükler tamamen toplandığında artık daha fazla köpük çıkmadığında ateşi kapatın ve yağı dinlendirin.
    temiz bir kavanoza aldıktan sonra soğukta saklayın.
    yağın yaklaşık olarak 5’te 1’i fire veriyor bu yöntemde. 1 kg tereyağından yaptıysanız yaklaşık 800g sade yağ elde edeceksiniz.
    ısıya dayanıklı, inanılmaz lezzetli sade yağınız hazır.

    edit: düzeltme
  • (ing. butter oil ya da clarified butter)

    http://www.whfoods.com/…age.php?tname=newtip&dbid=9
    http://www.vedicheritageinc.com/…dicine/49-gheegood
    http://www.livestrong.com/…/470598-is-ghee-healthy/
    http://nutritiondata.self.com/…and-egg-products/2/2
    http://nutritiondata.self.com/…/fats-and-oils/509/2

    çıkardığım sonuç:
    - bitkisel diye margarin ve rafine dilmiş yağları tereyağına tercih edenlerin ciddi bir hata içinde olduklarını düşünüyorum.
    - tek bir besin grubuna bağlı diet yapanların ya da dietinden belli besin grubunu çıkaranların da hatası büyük. bu iki nokta, arındırılmış olmasa bile terayağını üçüncü en sağlıklı yağ kategorisine sokmaya yetiyor. ama yine de bir zeytinyağı olamaz kanımca, temkinle yaklaşıyorum.

    en sağlıklı yağ kaynağı besinler ise rafine edilmemiş bitkisel yağlar (işlenmemiş besinler zeytin, çiğ fındık fıstık ve ceviz veya sızma zeytinyağı) ve balık yağları (taze balığın doğrudan etinden almamız en sağlıklısı ama dietinde yeterli balık yağı olmayanların omega 3ve 6 kapsülleri de almaları iyi olabilir).

    hintli ghee'nin faydalarını içeren bir liste yapmış ama ben zeytinyağının bir sağlık listesini çıkarırım sayfalar yetmez (ancak sadece naturel sızma olmalı çünkü rafine edilmiş olan zeytinyağı artık zeytinyağı değildir).

    yanma eşiğinin yüksek oluşu sebebiyle ghee'nin kızartma yağı olarak avantajlı olduğuna iddiasına gelince: mümkünse yağı zaten asla ısıtmamak gerekir. ısınan hangi yağ olursa olsun bir kısım besin değeri yiter ve bir kısım yağ asitleri doymuş hale gelir. bu da kimyasal reaksiyona giremedikleri için bünyeden atılamamaları anlamına gelir.

    oysa eti bile haşlayarak ya da daha iyisi buharda pişirerek yağları bünyeye sokmak en sağlıklısı. tereyağına gelince, ghee olarak tüketilmese bile bence yumurta gibi o da haksız yere öcü gibi gösterilmiş besinlerden biri, o yüzden "dikkatle" tüketilmesi oldukça sağlıklı bir takım yağ, vitamin ve mineralleri bünyeye kazandırabilir. ama bir yaşam iksiri gibi gösterilmesi sakıncalı bence çünkü öyle lezzetli ki aşırıya kaçmak an meselesi. ve sızma zeytinyağının aksine kalp hastalıklarının ana kaynağı doymuş yağ asitlerince çok zengin bir besin.

    ayrıca (bkz: damıtılmış tereyağı /@andrew)
  • aylar once bi gazla baslayip, doktorun bizi oldurmeye calistigina kanaat getirip biraktigimiz diyetten elimizde kalan yegane aliskanlik ghee yapmak oldu sanirim. hos, burada yazilanlara gore o kadar da saglikli olmayabilirmis. nasilsa siviyaga donustu bu artik diye bol keseden kullaniyordum oysa. neyse, cok lezzetli olmasi bile bu aliskanliga devam etmek icin yeter neden.

    tereyagini guvendigimiz ve isi sadece sut urunleri olan bir yerel dukkandan temin ediyoruz. kullanilan yaga gore ghee halinin tadi da kokusu da degisiyor. iki kiloya yakin yagdan dunya kadar ghee cikiyor, bir kismini yakinlarimiza dagitiyoruz. oyle cok zor bir is de degil, arada bir bakip kopugunu topluyorum sadece. bir saate yakin suruyor seffaflasmasi ama degiyor bence.
  • geçen hafta 3 kavanoz yaptım yine. sabah kahvaltılarımın, balla birlikte, olmazsa olmazı. ayurvedik beslenmenin baş tacı. pitta olan şahsıma şifa.
hesabın var mı? giriş yap