• mulakatinda neye ugradigimi anlamadan siktiri ceken kurum kurulu$. cok biliyonuz, ibneler sizi.
  • bugun (ya da onceki gun) new york times'da dunyanin en kolpa makalesiyle elestirilmis firma. sektorun disinda olan, ya da takip etmeyen bir suru kisi tarafindan "vay be, adama bak, ne cesur, itin gotune soktu koskoca goldman'i, helal" modunda elestirilebilir, ama bence butun bunlarin hic bir manasi yok.

    soyle aciklayayim. amerika'nin iyi okullarindan birinden mezun oldum ve ekonomi okudum, dolayisiyla mezun olunca basvuracagim yerlerin arasinda goldman sachs de vardi, bir cok yatirim bankasiyla beraber. bu bankalar genelde eylul-ekim aylarinda okullara gelip kendilerini pazarlarlar: birkac takim elbiseli genc gelir, kolpa bir tanitim videosu gosterir, ilgilenen genclerle tanisir, ardindan onlarla mulakat yapar, her okuldan ortalama 2-3 kisi ise alir, cark boyle devam eder. butun bu surecte basvuran genclerin de, ise alan insanlarin da savundugu tek bir gercek vardir: biz super bir firmayiz, kulturumuze cok onem veriyoruz, dunyaya iyi bir yonde katkida bulunuyoruz, bizim icin calismaktan gurur duycaksiniz. ama basvuran da, ise alan da bilir ki bu buyuk bir yalandir: herkesin tek amaci kesesini doldurmaktir. bir cok yeni mezun girer, 2-3 sene kopek gibi calisir, hirsini ve libidosunu tatmin eder, sonra master/mba yapar, daha insancil bir ise transfer olur: bir nevi dogal dongu. ben de goldman'la mulakata girdim, son tura kadar kaldim ama elendim, en sonunda dunyaya daha faydali bir ise girdim, goldman'da kazanacagim paranin ucte birini anca kazaniyorum ama mutluyum, bir hayatim var.

    neyse, konuya gelelim. greg smith isimli dostumuz bir makale yazmis, demis ki "ah, vah, 12 yil once girdigim sirket boyle degildi, cok degisti, artik musteriye degil sadece kendimize onem veriyoruz, bize ne oldu?" sana ne oldugunu soyleyeyim mr. smith; hic bir sey olmadi. 12 yil onceki goldman neyse 112 yil onceki goldman da oydu, sen sadece su anda farkettin ve gene daha fazla unlu olmak icin, belki yakin zamanda bir kitap yayinlamak icin, belki baska bir sey yapmak icin zaten yeni bir ise girmisken bu makaleyi yazdin, liberal new york times da tabii ki mutlu mesut yayinladi, konudan anlamayan bir cok kisi de seni destekledi.

    burda asil tartisilmasi gereken finans sektorunun dunyadaki gercek roludur. komplo teorilerinde bogulmaya gerek yok: eger finans olmasaydi, bugun kullandigimiz bir cok sey de olmazdi: butun yeni kurulan sirketler ciddi anlamda finansmana ihtiyac duyar, onu da kosebasindaki banka degil buyuk sermayeli, risk alma kapasitesi olan yaritim bankalari yapar. zaten isin boku da burda cikti: bankalar risk aldikca daha da risk almaya basladilar, abuk subuk finansal enstrumanlar icat ettiler. butun bu surec boyunca bir cok hukumet tarafindan da desteklendiler, kurtuldular.

    isin ozu su yani bence: sistem bok, bok olmaya da devam edecek. goldman sachs'in new york ve new jersey'deki gokdelenleri boktan heriflerle dolu; hepsinin amaci keselerini doldurmak ve siktir olup gitmek. yuzlerce yildir degismeyen sistem gene degismez, ayni kalir: ama kimse de kalkip ben finans sektorune dunyayi degistirmek icin girdim, cok guzel kulturu var diye girdim demesin, finans sektorunu bogmus samimiyetsizligi kullanip kendisini kurtarmaya calismasin.
  • amerika (ve dunya) finans sisteminin gizli hukumdari... paranin ergenekonu. 1929-2009 yillari arasinda dunyaya saldiklari (ve devam ettirecekleri) finansal balonlar (commercial paper'ler, dotcom hisseler, gayrimenkule dayalı varlıklar, petrol, bailout parasi ve karbon cap'leri) ne $ekilde dizayn edilmi$, hukumetin ce$itli kademelerindeki yuzlerce ex-goldman'li tarafindan nasil pohpohlanmi$ ogrenmek icin rolling stone dergisinin 9-23 temmuz 2009 sayisinda matt taibi tarafindan yazilmi$ 12 sayfalik makale "the great american bubble machine" okunabilir. tek duzgun rakipleri lehman'i batirdiklari gibi keskin iddialara kolay inanilmasa bile, buyuk cogunlugu insanin gozlerini falta$i gibi acan cinliklerle dolu goldman tarihine iyi deginilmi$. kisacasi; dunyada somurulen ve ac kalan her insanin alinterini cebe atan bir dev goldman. bu $ekilde de asla batmayacak ve hep en cok kazanan; bonus odeyen olacak.

    her yıl ölüyor bu meretin linkleri. son şuralarda buldum:

    https://www.scribd.com/…eat-american-bubble-machine

    https://peakwatch.typepad.com/goldman_taibbi.pdf
  • eger it ile ilgili bir teknoloji pozisyonu istiyorsaniz c , c++ , c# , perl , shell , java , html , xml , sql , vb , .net , asp , jsp , servlet , ruby , vc++ programlama dillerini uzaktan gorunce bir tanidiga benzetmis olmaniz; windows, unix, linux isletim sistemlerini yalayip yutmaniz; sybase, access, oracle, db2/udb, mysql,sqlserver, postgresql database'leriyle hasir nesir olmaniz; infrastructure olarak ise web server, network router, switch, tcp/ip'yi cocuk oyuncagi olarak algilamanizin ise girmenizi kolaylastiracagi makul bir sirkettir kendileri.
  • 2006'da libya varlık fonu ile işbirliği yapıp, libya'ya 1.3 milyar dolar kaybettiren oluşum. goldman sachs, 200 milyon dolar komisyon aldığını söylemiş, libyalı yetkililer ise kendilerine 1.3 milyar dolar kaybettirdiklerini söylemiş. mahkemeyi sachs kazanmış. fakat kazanmaları, libya'nın bu tarz yatırımlardaki tecrübesizliğinden kaynaklı. çünkü goldman sachs, libya paraları ile kompleks yatırımlar yapmış öyle zarar etmişler. gs eski başkan yardımcısı greg smith "toy müşteri bulmak, altın bulmak gibidir. para kazanmanın en kolay yolu en karmaşık yatırımı en tecrübesiz yatırımcıya satmalısınız" diyor. yani libya'nın başına geleni tam olarak özetliyor. libyalı yetkililer daha sonra çok aşındırmışlar gs kapısını ama, nafile.
    goldman sachs daha sonra malezya'ya el atıyor. malezya varlık fonu (1mdb). bu varlık fonunu jho low isminde bizim tosuncuğa benzeyen 27 yaşında bir finançı, başbakan necip rezak'a tavsiye edip 1mdb'yi kurduruyor. yatırımcıları ikna ediyorlar. fakat daha sonra gerçekler gün yüzüne çıkmaya başlıyor. milyonlarca dolar 1mdb'den hortumlanıyor. jho low ve necip rezak 4.5 milyar dolar çalmakla suçlanıyorlar. jho low denilen tosuncuk, doğum gününde amerikalı şarkıcılara konserler, paris hilton ile partiler, özel jetler, özel yatlar, özel katlar, ne ararsan var. hatta resim koleksiyonlarına milyonlarca dolar paralar harcalamalar. hatta söylentilere göre, the wolf of wall street filmini çeken şirket, jho low'un yatırımı ile kurulan bir şirket. şöyle bir poz,

    https://www.artsy.net/…nancial-scandal-ensnared-art

    düşünsene adam film şirketi kuruyor, tarihte yaşanmış bir olayı anlatıyoruz ayağına kendi hayatının filmini çektiriyor hem de yaşarken. *
    hatta leonardo dicaprio, altın küre'de ödül alırken teşekkür ettiği kişiler arasında bizim tosuncuk da var, jho.

    bütün bu varlık fonu, yatırım olaylarının arkasında goldman sachs ismi duruyor yine. yani 1mdb varlık fonunun o kadar güçlenmesi, jho low'un bu kadar at koşturması, her şeyi gs'ın desteği ve gözü önünde gerçekleşti. ayrıca goldman sachs, kredi notu sıfır olan 1mdb'nin güçlenmesi için, enerji yatırımı yapıyoruz diye para toplamaya başladı, kredi notu çok yüksek olan abu dabi yatırım fonu şirketi 70 milyar dolar değerindeki ipic ile ortak yapıp güvenilir yatırım limanı olarak gösterdi. bir yıl içerisinde gs, 1mdb için 6.5 milyar dolar fon topladı. paraları ise enerji santralleri yerine, jho low'un 1.4 milyar dolarını çalıp yolladığı paravan şirketine gitti. ve jho low destekçilerinin ceplerine. goldman sachs ise 600 milyon dolar komisyon almış. kendilerine göre bu komisyon normal. ancak söylenenlere göre bu tarz bir işten kazanılan komisyonun 200 katı fazla bir para, 600 milyon dolar. daha sonra malezya tahvil ihracı için gs'ye ödediği 588 milyon doların kaybolduğunu iddia edip, geri istemişler. dönemin başbakanı necip rezak ise, kendisine komplo kurulduğunu söylemiş. bu olaylardan sonra necip rezak tutuklanmış. jho low halen kaçakmış. malezya ekonomisi 13 milyar dolara yakın zarara uğramış. ekonomilerine olan güven azalmış ve itibar kaybetmişler. jho low'a ve rezak'a yardımcı olan goldman sachs çalışanı 2 kişiden roger ng suçlamaları kabul etmiyor, tim leissner ise savcılık ile anlaşmaya gidip rüşvet, kara para aklama ve komplo kurma suçlarını itiraf etmiş. goldman sachs ise, bu olaylardan hiç haberdar olmadıklarını, bu iki çalışanın yasaları çiğneyip şahsi suç işlediklerini söylüyor. itirafcı leissner ifadesinde "yasalardan kaçınmak, goldman sachs kültürünün bir parçası" demiş.

    *
  • orospu cocuklugunun alasini yapmis, stokculuk kavraminin da amina koymus sirket, banka, bok.

    sirf kar yapmak icin 1.5 milyon ton aluminyum stoklayip butun dunyadaki aluminyumun piyasa degerini yukseltmis. atilan kazigin boyutu feci buyuk. koskoca 310 milyon nufuslu abd'nin yillik uretim kapasitesi 1.9 milyon ton. oradan hesaplayin yaptiklari stogun ne kadar buyuk oldugunu. bu arada dunya genelinde fiyati yukselenler arasinda, uretim esnasinda aluminyum kullanilan bira ve kola gibi her gun tuketilen mesrubatlar da var. ictigimiz suyu da stoklar bu ibisler.

    (bkz: http://www.washingtonpost.com/…ory.html?tid=rssfeed)
  • 2006 yili sonunda tum calisanlarina yeni yil bonusu olarak ki$i ba$ina ortalama us$700.000 (yaziyla yediyuzbin dolar) veren yatirim bankasi.

    (bkz: emmeli gommeli)
  • bonus verdiği "çalışanları" toplam 28000in sadece 973 tanesidir, her birine ortalama birer milyon dağıtmıştır. çalışanları derken bonusların müşteri temsilcisine gittiğini düşünmek saflık olur.

    (bkz: http://www.guardian.co.uk/…man-sachs-bonus-payments)

    sorun şu ki yatırım bankacılığı yapan golman sachs'ın diğer spekülatif bankalarla krizin en önemli nedenlerinden biri olduğu ortadayken, krizin üstünden 8 ay sonra bonus dağıtmaya başlamış olmasıdır. kriz bahanesiyle dünya'nın her yerinde insanlar işlerinden ve evlerinden olurlarken, öğrenim gibi sosyal hizmetlerdeki kısıntılar artırılırken, yöneticilerine milyonları onar onar dağıtması tam bir istihza.

    sonuçta kimse yatırım bankalarının sadakasına muhtaç değil, sorun g8 ülkelerinin bankalarını parayı basmalarına rağmen hala regüle etmemesi.
  • yunanistan'ın hep yaptığı makroekonomik verilerle oynama çakallığına, babalık yapmış amerikalı. der spiegel ve new york times haberlerine göre, yunanistan'ın drahmi'den euro'ya geçişi sırasında uymak zorunda olduğu kriterleri, goldman sachs yunanistan'a uydurmuş. en temel kriterlerden olan bütçe açığının yüzde 3 ve kamu borç oranının yüzde 60 sınırlarının altında olması şartını, eski tarihli kurlar kullanarak yunanistan'ın borcunu olduğundan çok daha az göstermiş, allem edip kallem edip euro bölgesi kriterlerine uydurmuşlar.
  • birleşik krallık'ın olimpiyatlarda kaç madalya alacağını -65- tam olarak tahmin etmiş.
    altın madalya sayısında ise sadece 1 eksik kalmışlar.

    bi' el atmadıkları madalya sayısı kalmıştı.
    yakında rio 2016'da ülkelerin kaç madalya alacaklarına dair bir türev enstrüman çıkarırlar. kontratlarlar. piyasaya sürerler.
hesabın var mı? giriş yap