• kimse 2014 yılında spurs'un oynadığı sıkıcı basketbolu açıp izlemek istemez.

    2017 yılında takımı 61 maç kazanmış koç demode kalmıştır.

    ergen cahillerin saçmalaması serbesttir.

    modern basketbol denilen şeyin benzemeye çalıştığının 8o ler basketbolu olması ise modern basketbol diye saçmalayanların sistem hatası vermesine sebep olur.

    popovich 3&d denilen oyuncuları ilk kullanan koçlardan biridir, üçlüğün ekmeğini çok yemiştir ama üçlükler ile şampiyon olurken bile 3 lük konusunda şikayet ederdi.

    modern takımların hiç biri 1972 yılındaki kareem abdul-jabbarîn oynadığı bir takımı yenemez, prime shaq'ın oynadığı bir takımı yenemez. hele 4 şütörlü bir sistem de 90 ların şütörleri ile 2 kez şampiyon olmuş bir hakeem bu gün oynasaydı neler olurdu düşünmek bile ilginç. koce ligde hakeem'i bire birde yavaşlatabilecek pivot sayısı "1".

    çünkü modern takımların bu şekilde oynamasının sebebi nerdeyse embiid gelinceye kadar olan shaq sonrası dönemde bir tane adam gibi uzun gelmemesidir lige.

    düşününki noah nba ilk beşine seçildi, howard yıllarca ligin en iyi pivotu idi savunma ilke en ufak bir alakası yokken sırf blok yapıyor diye yıllarca yılın savunmacısı seçildi.

    90 lın ikinci yarısında başlayan yetersiz oyuncuları parlatmanın yolunun savunma yapmayı imkansızlaştırıp hücum oyuncularına yeşil ışık yakılmasıda böyle bir şeye sebep oldu.steve kerr'ün gsw il bulls'u karşılaştırırken kullandığı ilginç bir laf var yaklaşık olarak şöyle bir şey di "o zamanki kurallar ile oynarsak bulls kazanır yeni kurallar ile gsw kazanır".

    yani kurallar belirleyici demiş gsw'nin koçu.

    modern basketbolun hakkını vermek diye bir şey yok 90 ların başında modern basketbol bad boys'tu, 90 ların ortasında ve sonunda modern basketbo one man show du, 90 ların ortasında modern basketbol 4 şütör bir pivottu, 2000 leirn başında modern basketbol içeriden oynana bir şeydi.

    benim en çok sevdiğim modern basketbol 80 lerin modern basketboluydu devrimdi o.

    neyse basketbol basittir senin rakibe üstünlüğün rakibin sana üstün olduklarından fazlaysa kazanırsın ve herkes seni modern kabul eder.

    önümüzdeki 5 yıl içinde 76er 2-3 kez şampiyon olursa modern basketbol ve pace-space diye saçmalayan ergenlerin nasıl kıvırdıklarına şahit olacağız.
  • kendisinin kariyerinin zirvelerinde oynattığı basketbolda bruce bowen denilen orospu çocuğu çok önemli bir rol üstleniyordu. ray allen’ından vince carter’ına kadar pek çok oyuncuyu sakatlama üzerine oynayan bu orospu evladı, 3&d’nin önemli parçası idi spurs için.

    kendisinin söylediği “üçlükten nefret ediyorum” lafı pek tabii daha düzgün cevaplar ile eleştirilebilir lakin böyle bir orospu çocukluğuna izin veren bir koça da koca bir hassiktir çekiyoruz.

    bir sonraki gsw maçında, eski askerin bowen taktiği işe şuta kalkan oyuncunun ayağının altına savunmacı ayağını soksun, belki böyle başarı kazanabilir.
  • günümüzün pace and space basketoluna ve 3 sayı trendine sağlam giydiren efsane koç.

    şimdi kendisine çamur atacak durum yok. adam komplike bir kültür yaratıcı, komple bir camianın yöneticisi. bu başka birşey. günümüzde önemi azalmış temel ahlaki kimi değerleri de (takımdaşlık, aile olma) oyunun bütününe ekleyebilmiş özel bir adam. 5 yüzüğü var. 20 yıldır düzenli playoff yapıyor. ve kendisine ekşi'de demode diye giydiriliyor.

    yanlız bir gerçek var ki curry'nin 73-9'luk sezondaki performansı oyunun kaderini ciddi anlamda etkiledi. tarihin oybirliği ile mvp olmuş tek ismi popovich'in tüm oyun kültürüne karşı bir tez geliştirdi. bu sistemde 3 sayı tehdidi yaratabilen her bir oyuncu, değer sahibi. deandre jordan, dwight howard, andre drummond ekolü değil, karl anthony town, joel embiid hatta brook lopez dönemi bu. +10 ribaund alıp içeride beklemek yerine dışarıdan oynanan oyuna katkıda bulunabilenlerin oyunu. popovich 80'lerde tedrisatı almış bir reyiz olduğu için bu gerçekle ihtilaflı, bunu anlamak mümkün. günümüz oyununu reddederek oyun kitabına sadık kalarak playoff'da yapabilir. ancak şampiyon olamaz. bu bugünkü spurs kadrosu zayıf olduğu için değil, oyunun dikte ettikleri sebebiyle mümkün değil. kawhi olsaydı belki ama derozan tam bir 90'lar kısa forveti, onunla 2010'ların sonunda nba'de yüzük olmaz.

    bununla beraber popovich'in oyunda sevdiği temel prensipler bence de çok leziz; fundamental ve oyun bilgisi, dengeli iç dış oyun. ama artık oyuncuların kendiliğinden sezgisel biçimde oynadıkları bambaşka bir seviyedeyiz. ben popovich gibi düşünüyorum. keşke dengeli iç dış oyunlar oynansa ama onun savunduğu tez, bugünkü oynanan oyunun anti-tezi değil. olay bu bence.
  • --- spoiler ---
    5 yüzüğü var. 20 yıldır düzenli playoff yapıyor. ve kendisine ekşi'de demode diye giydiriliyor.
    --- spoiler ---

    elbette demodedir. demodenin önde gideli, flama taşıyanı, bayrak sallayanıdır. bunun neresi tartışmaya açık olabilir ki?..

    bu adam izleyici, gazeteci ya da sokaktan geçen rastgele bir adam değil. onlar üçlüğü yahut pace n space'i sevmediğini söylerse, o tarz bir oyundan keyif almadığını söylerse, kişisel zevk der geçersin.

    ama popovich nba'de bir takımın koçu ve öncelikli karar vercisi. orada tek bir hedef ile oturtuluyor: takımını şampiyon yapmak.

    fakat popovich sırf şu modern anlayışı sevmediği için, elindeki en değerli adamı takas etmek için bile karşılığında nba'in en demode oyununu oynayan yıldızını, derozan'ı tercih ediyor.

    inadına akıntının tersine gitmeye çalışıyor. haliyle şampiyon falan da olacak bir kadro kuramıyor.

    elbette başka planı varsa, mevcut sisteme bir panzehiri varsa haklı olur. ancak olmadığı ortada. olmadığı gibi, kendi fikrinde ısrar ederek tüy dikiyor.

    bu demodenin tanımı değil de nedir?..

    bir traktör fabrikasının sahibi, sırf akaryakıta uyuz olduğu için makinelerini buharla çalışır şekilde üretebilir mi 2018 yılında?

    aranızda sas'ın bu kafa ile içinden geçtiğimiz yıllarda şampiyonluk adayı olabileceğine gerçekten inanan var mı?
  • hakkında saçma sapan ithamlarda bulunulan koç. yok sıkıcıymış yok demodeymiş.

    günümüzde nba'de elinde sadece 2017 model lamarcus aldridge olan bir takım, özellikle de bir batı takımı playoff göremez. brad stevens'tan mike budenholzer'a kadar hiçbir koç yapamaz bunu. ligin en az sayı atan 4.takımını playoffa götürmek cidden başarıdır. şu ligde davis bertans, patty mills, dejounte murray, tony parker, manu ginobili, danny green'den oluşan backcourt rotasyonu ile başarıya ulaşabilecek hiçbir hoca yok. üstelik bunu takımın yıldızı olan kawhi leonard'ın çıkmasına önayak olduğu dünya kadar spekülasyona rağmen başardı. spurs doktorlarının kötü olduğundan tut, kawhi'ın amcasına kadar konuşulmayan şey kalmadı o ara. spurs'te böyle şeyler görülmez genelde ama bu kadar spekülasyona ve ham takımına rağmen takımı playoffa götürdü, üzerine şu kadro ile süpürülmedi. (o maçta her ne kadar koç messina olsa da messina uzun süredir popovich'in yanında.)

    bu sezonki derozan takasıyla da yeniden yapılanmayı tek hamlede bitirmiştir. ama ekşi alimlerine göre dario saric ve robert covington'lı dandik bir pakete razı olmalıydı. takımının tek sorunu skorer eksiğiydi geçen sezon ve derozan gibi her maç 25 yazabilecek bir adamı isteksiz ve sene sonunda ayrılacak bir kawhi leonard karşılığında almayı başardı. hepsini geçtim, hadi diyelim san antonio spurs serbest oyuncu piyasasına girmeye karar verdi. adamların getirdiği en büyük oyuncu lamarcus aldridge. o da spurs'ün sapasağlam işleyen düzenine uymak için geldi. başka türlü serbest oyuncu çekmesi çok zor olan bir takım. teksas'ta olabilirler ama o eyaletin büyükleri dallas ve houston. yıllardır san antonio spurs'ten bahsediyorsak gregg popovich ve menajer rc buford sayesindedir, kendinize gelin.

    yaptığı yorumda da bir hata görmüyorum. üçlük analitik olarak daha verimli ama daha zevksiz. all star hafta sonunun bile en zevksiz etkinliği üçlük yarışması, maçlarda zevkli olmasını mı bekliyordunuz? oyuna bir akıcılık, bir estetik katmıyor sadece oyunu gereksiz yere hızlandırıyor. bunun çağdışılıkla alakası yok. nba finali izliyorsunuz, sanırsınız normal sezon maçı, sahada hiçbir şekilde çekişme, temas yok. halbuki basketbolda hem fiziksel olarak hem taktiksel olarak hem mental olarak durmaksızın bir mücadele vardır. fiziksel mücadele perdeden çıkmaya indirgenmiş vaziyette, mental mücadele de "bitch" kelimesine indirgenmiş durumda, draymond green bu ligin kötü çocuğu lan. taktiksel mücadele de en doğru şut aranmıyor artık, en iyi şutör aranıyor. bu doğru bir yaklaşım değil.

    kendisine çağdışı diyenlere de birkaç bakınız vereceğim, nba'in orta üstü/iyi koçlarını yetiştiren bu adama çağdışı lafını da sadece burada görebilirdik sanırım. (bkz: mike budenholzer) (bkz: james borrego) (bkz: brett brown)
  • kedi ciğer ikilemi misali kawhi leonard ın lider olmadığını buyurmuş olan amca. doğru raptors u da ben taşıyorum zaten amk.
  • o şahıs hakkında söylediklerinde doğruluk payı vardır. 2014 finallerinde popovich o şahıs'a spesifik olarak "bu artık senin takımın, çık oyna, top iste, sorumluluk al" diyene kadar o şahıs inisiyatif almaktan kaçınıp sadece görevini yapıyordu ve ilk iki maçta 9'ar sayı atmıştı. takımın liderlik rolünü eline alması için birilerinin bunu ona spesifik olarak söylemesini bekledi. o liderliğin de altından kalkabildi, o ayrı konu. ama gerçek bir lider kimsenin ona "çık bizi kurtar" demesini beklemez. takımının ihtiyacı olan şeyi yapabileceğini biliyorsa kimseye sormadan yapar, ve doğal lider haline gelir. gerçek bir lider sakatlıktan döndükten sonra "vay şuram hala ağrıyo, yok aslında tam iyileşmedim, yok ben kendi doktorlarıma da görüneyim, aman spurs'ün doktorlarına güvenmeyeyim, yöneticileriyle iletişim kurmamak için apar topar salondan ayrılayım" demez.
  • şanlı spurs'ümüzün phoenix suns'ı 111-86 yendiği maçla birlikte nba kariyerindeki 1211. normal sezon galibiyetini alan, böylece jerry sloan'ı geride bırakarak tüm zamanların en çok maç kazanan 4. koçu olan şanlı antrenör. konferansı 17. bitirip küme de düşürse sonuna kadar arkasındayız.
  • dün gece kazanılan suns maçıyla birlikte 1211.galibiyetini alarak pat riley'i geride bırakarak tarihin en çok maç kazanan 4.koçu olmuştur.şimdi sırada 10 galibiyet önünde bulunan jerry sloan'ı geçmekte ayrıca 21 maç daha kazanırsa lenny wilkins'i geçerek 2.sıraya yerleşecek ki büyük ihtimal bu sezon 2.sıraya yerleşir.listenin başında ise efsane koç don nelson var onun galibiyet sayısı ise 1335 eğer pop hocam bu sezon dışında 2 sezon daha kalırsa arada ki 124 galibiyet farkını kapatarak 1.sıraya yerleşecektir fakat büyük ihtimalle birdaha ki sezon son sezonu olacak ve emekli olacak.böylece 2.sırada kalmış olarak kariyerini bitirmiş olacak efsane goat koç gregg popovich.
  • yaklaşık 25 yıldır nba takip ederim. bir çok coach, oyuncu gördü bu gözler. gregg popovich ile ilgili olarak söylebileceğim; sadece nba camiası açısından da değil, genel itibariyle: bu adam aşırı derecede karizmatik abi..
hesabın var mı? giriş yap