• hocaları arasında vakti zamanında ahmet ünal yarımağan'ın, bilgisayar kelimesini türeten aydın köksal'ın, 1987-1985 yılları arasında tbd'nin başkanlığı yapan ersin töreci'nin de bulunduğu türkiye'nin en eski bilgisayar mühendisliği bölümlerinden biridir.
    eskiden bu bölümün adı bilgisayar bilimleri ve mühendisliği idi.
    öğretim şekli denize at yüzmeyi kendi öğrensin şeklinde olduğundan piyasada çok başarılı olabilmektedirler.

    not : mezunları genellikle odtülüleri sevmezler.

    :düzeltme: odtülüleri kimse sevmiyormuş.
  • 1. ödev
    2. ödev
    1. vizeler
    3. ödev
    4. ödev
    2. vizeler
    5. ödev
    finaller

    bütün bu işleri sıralı olarak 3 aylık bi dönem içinde yapmanızı bekleyen, ödevlerin ayrı bi ders olarak notunun olduğu,
    topu topu 3-5 tane hocası kalmış, gençliğin heder edildiği hissine kapılmanıza sebebiyet veren ilim irfanla alakası kalmamış yer
  • kampus icerisinde resmen saklanmis bolum. bulmak icin jack sparrow' un pusulasina ihtiyaciniz var.
  • geçen sene mezun olduğum bölüm. eminim bölümü yeni kazanmış ve kendisini nasıl bir geleceğin beklediğini merak edip burayı okuyanlar vardır. kendimden biliyorum. 5 sene öncesinde ben de yapmıştım aynı şeyleri.

    başlığa yazılan ilk yazılar üstünden yıllar geçmesine rağmen, yazılanların birçoğu hala doğrudur. bölüm halen piyasa adamı yetiştirmektedir. bunda lab ödevlerinin etkisi fazladır. öğretim görevlisi eksikliğini hala yaşamaktadır. ödevler,projeler ve vizeler derken dönemin nasıl geçtiği anlaşılmaz.

    1. sınıfta bölümün yarısı calculus dersinden kalır. programlamayı ilk defa öğrenen kişiler ise bilgisayar programlamaya giriş dersinden ve labından kalırlar. pazartesi sabahları olan fizik lab dersi de bölümden epey bir soğumanızı sağlar. bu yüzden en sıkıcı sene ilk senedir. ondan sonra daha anlamlı işlerle uğraşıldıkça, bölüm sevilmeye başlanır.

    eğer bölüme yeni geldiyseniz ve nereye düştüm ben diyorsanız, sabredin. 2. sınıfta bölümü bırakma noktasına gelmiş biri olarak şu an işimden gayet memnun olduğumu söyleyebilirim. hacettepe bilgisayar mezunu olmak, mezuniyet sonrası iş görüşmelerinde sizi bir adım öne çıkartacaktır. (düzgün bir şekilde çalışıp, hakkını vererek mezun olanlar için geçerli bu durum tabi ki. projeleri başkalarına yaptırıp, naylon staj yapanların gelecek kaygısı yoktur zaten. bu yüzden buraları okumazlar.)
  • fransız ekolünde mühendislik eğitimi veren bölümdür.

    ödevler ders veren hocalar tarafından derste verilmez, hoca tarafından değerlendirilmez; ayrı bir laboratuvar dersinde, asistanların sorumluluğunda dönem boyunca sıraya konularak tüm derslerden konular için iki haftalık ödevler verilir.

    avantajı: ödevler hocanın hazırlık ve değerlendirme zamanı nedeniyle sınırlı kapsamda kalmaz, harbi harbi birşeyler öğretir. teknik bilgi yanında iş yapma ahlakını, zaman kısıtlarına uymayı öğretir. mezunlarının tutulma nedeni budur.

    dezavantajı: ödevler hocanın hazırlık ve değerlendirme zamanı nedeniyle sınırlı kapsamda kalmaz, harbi harbi kol gibilerdir. asistan grubu genelde iki haftalık süreyi tam kullandırtacak ödevler kanırtır.

    labları hakkıyla yapan öğrenci için 4 yıl, 40'a yakın proje yaparak geçer. yeni mezun bir yazılım mühendisinin cv'sinde bu çok çok iyi bir deneyim ifadesidir.
  • mezunları türkçe bilgisayar terimlerini iyi bilir. zaten bilgisayar, bilişim, yazılım, donanım gibi kelimeleri de dilimize kazandıran bu bölümün kurucularından olan aydın köksaldır.

    bağlam, bağlamdan bağımsız , sıradüzensel, koşut, ardıl, kütük, betik, dizge, dizgi, özdevinir gibi kelimeleri sektörde birisinin ağzından duyarsanız büyük ihtimalle bu bölümdendir.
  • bölümün türkçe terminoloji konusunda hassas olduğu doğru. ama sadece inglizce terminolojiye hakim olmaktansa ingilizce'ye ek olarak türkçe terminolojiye de hakim olmak önemli bir avantaj. özellikle de dokümantasyonun genelde türkçe yapılması gerektiği kamu/savunma projelerinde çalışıyorsanız.
    öncelikle bilgisayar mühendisliğinde tabii ki ingilizce literatüre hakim olmak zorundasınız. zaten bunu yapamazsanız bölümden kolay kolay mezun olmazsınız, mezun olsanız bile mezuniyetten sonra sektörde/akademik ortamda başarılı olmanız mümkün değil. ama unutmayın ki aynı bölüm sayesinde bilgisayara "kompüter" demiyoruz. buna yazılım, donanım, bilişim vs. birçok kelime eklenebilir.
    hacettepe bilgisayarın yaklaşımı "good morning" diye derse başlanan sömürge zihniyetli yaklaşımdan kat be kat iyidir. diyeceksiniz ki bölümde yabancı öğrenciler de var, e bi zahmet türkiye'ye kadar gelmişken türkçe öğrenip gitsinler, o kadar imkan ve kolaylık sağlanıyor yabancılara.
    bu bölümden mezun olduğunuzda sektörde betik, dizgi, dizge, çizelge, özdevinir, özyineli, koşut falan dersiniz ilk zamanlarda diğer bölüm mezunları pek anlamazlar, bi süre sonra alışırsınız siz de mecburen ingilizcelerini kullanmaya :)
    ama şöyle düşünün, bunların inglizcelerini herkes biliyor, hacettepe mezunları ekstradan türkçelerini de biliyor. bu bağlamda eklenebilecek bir diğer kelime de (bağlam kulladım, dikkat :) ) föy. türkçe değil ama bölümde kullanılıp dışarda pek bilinmeyen kelimelerden biri, bunu da kullanınca garip garip bakıyor insanlar. bu kelime bölümün ilk hocalarının galatasaray lisesi, fransa'da üniversite vs. fransız ekolünden geliyor olmalarından dolayı kullanılıyor sanırım (bkz: aydın köksal), (bkz: ali saatçi), (bkz: ünal yarımağan).
  • türkiye ve ankara'nın en iyi bilgisayar mühendisliği bölümlerinden birisidir. öğrencilerini bu denli kaliteli yapan laboratuvar dersleridir. 1. sınıfta lab. dersleri lanet ettirebilir fakat diğer sınıflarda eğlenceli hale gelir ve kendinizi iş hayatında rahat ettirmek için bunları yapmak zorunda hissedersiniz. diğer dersleri geçmek o kadar zor değildir, çıkmış sınav sorularına bakmanız yeterli olacaktır. tek olumsuz faktör bölüm'ün konumu, beytepe'yle ilgilidir. üniversite, merkez diye anılan ankara ilçelerine uzaktır.* tercih yapacak adaylara tavsiye edilesi bir bölümdür sonuç itibariyle.
  • en iyi yazılım mühendisliği eğitiminin verildiği bilgisayar mühendisliği bölümdür. bunda bölümde mezun olunana kadar ki verilen ödevler, projeler önemli bir yer tutmaktadır.
  • verilen labaratuvar ödevini yapmanın (bunun için çoğu sosyal insan faaliyetlerinden feragat etmeniz gerekebilir) önemli olduğu, kendi bölümleri dışında ki arkadaş çevreleri çok yoğun olmayan öğrencilerin bulunduğu bölüm.

    bu girdinin yazıldığı tarihte, hoca sıkıntısı sebebiyle, temel dersler haricinde, seçmeli ders sayısının az olduğu, mezunlarının birbirlerine yakınlık gösterdiği ve iş piyasasında tercih ve takdir edilen kitleyi de mezun eden bölüm olarakta bir tanım yapılabilir. mezunlarının piyasada tercih edilme sebebi, bölümün bilgi ve tecrübeyi, eğitim hayatında birlikte sunabilmesidir.

    yıllar sonra gelen edit : bu girdiyi biraz düzenledim. bölümün yukarıda yazdığım mantalitesinde herhangi bir değişiklik olmadan devam ettiğini görüyorum. doğal olarak öğretim görevlisi sayısı, eskisi kadar problemli değil. yıllar içinde artık tecrübe ile sanırım şöyle bir şey söyleyebilirim. genelde bu bölüm piyasa mühendisi çıkarıyor. mezunları, işlere daha kolay adapte oluyor ve konuyu daha kolay kapıyor. örneğin odtü'lüler teorik yönden daha kuvvetli iken, işin pratik tarafında göreceli daha zayıflar. tabi bu yazdıklarıma, "bütün genellemeler yanlıştır" sözünü hatırlayarak yaklaşın.
hesabın var mı? giriş yap