• kendisine karşı çok sıcak duygular beslediğim viking. ne zaman aklıma gelse kendisini düşünürüm, onu ıstanbul'a paralı asker olarak getiren şartları ve ıstanbul'da muhtemelen imparatorun katıldığı uzun ve sıkıcı bir dini tören sırasında belki mızrağının ucuya çiziktirdiği yazıyı. belki yükünü iyi tutmuştu memleketine dönmek üzereydi ve imparatorun dini törenleri ne kadar da can sıkıcı oluyordu. onu orada , ağırlığını bir ayağından diğerine vererek kaç yüzyıl sonra kimler tarafından okunacağını aklının ucuna dahi getirmeden adını bir demir parçası ile öylesine kazırken görüyorum: "halvdan buradaydı.."
  • ayasofya denince aklıma gelen en ilginç şeyi yapmış olan komutan. basit ama kalıcı bir eser bırakmıştır.
  • türkiye süper güç olsa dizisi-filmi yapılacak adamdır. ama olmadığımız için hala kanatsız kuşlar, çukur, inleyen böcekler, çükümün fişi falan çekiliyor.

    bir tek sektör ya da siyasi ortam değil, toplum da halvdan'ın hikayesine pek açık değil. gerçi halvdan'ın kezban sevgilisi olsa, ayasofya'ya adını kazımadan önce girişte uzun uzun bakışsalar ya da hikayesi kudüs'e falan uzatılsa, yolda da müslüman olsa belki tutabilir. bilemiyorum altan, bilemiyorum.
  • buradaydı!
  • bıraktığı not gerçekten karizmatik. kısa ve öz, halvdan buradaydı...
  • ayasofya'da saydam plastik bir levha ile korunan runik yazıda “halfdan bu runeleri oydu” veya “halfdan buradaydı” yazıyor (görsel). yaklaşık 1.100 yıl önce ılık bir pazar günü büyük olasılıkla anaphora duası sırasında sıkılan bir asker kilisenin üst galerisinde adını balkonu çevreleyen beyaz mermer parapetine oymuştu. ayasofya içindeki bu graffiti yunanca değildi runik dilde yazılmıştı. çünkü 'halfdan' iskandinav topraklarından istanbul'a imparatoru korumak için gelen ve vareg veya vareng olarak anılan bir viking paralı askeriydi. vareg mufafızları başlangıçta viking sonrasında slavlar arasında seçilmişti.
  • ne kadar barbar yakıştırmaları yapılıyorsada ben vikingleri medeni kültürlü insanlar olarak görüyorum, kemiksiz ivar ve halvdan gözümde nasıl tasvirlenmişse bilemiyorum.
  • adını tarihe altın harflerle yazdırmak sözünün çıkış noktası olan kişidir.
hesabın var mı? giriş yap