• udi. ferit el atra$ da iyidir, enver ibrahim de, münir be$ir de ama hamza el din bir kere dinlendikten sonra uzerine pek diyecek bir $ey kalmiyor. dogunun batiya gore olan o kusurlu kusursuzlugunun vucut bulmu$ hali. "a wish" ve "al oud" albumleri resmen sine qua non.
  • world music kategorisi daha kullanilmadan once, bati'da meshur olmus muzisyenlerden biridir hamza el din. sudanlidir. 60'larda abd'de albumleri unlu vanguard sirketince yayinlanmis, 70'lerde grateful dead ile calismalar yapmis, hatta grubun 1978'deki misir piramitleri konserini hayata geciren kisi olmustur..
  • muvaşşah* adli albumu icin de diyecek cok fazla $ey yok. daha once belirtmem gerekip de unuttugum bir $ey ise, hamza el din'in vokalinin de ud cali$i gibi oldugudur. muhte$emdir.
  • ne denir ki bu adama...samimiyetidir belkide tüm o ud çalışının içinde kaybolunmasının nedeni.!
    kirlenmemişliği hiç bir beklentisi olmadan sunan bir üstad.!
  • bilmiyorum, mühendis olup da başka bir özelliğiyle tanınanlar arasında hamza abiden daha güzel gülümseyen bir adam daha var mıdır. günlerden bir gün, hamza abinin kafasına ninniler takılıyor; ulan diyor, sözler aynı kalsa da her kadın bir değişik söylüyor bu ninnileri: nasıl oluyor da oluyor? hamza abide kitabî bilgi yok, ama belki o zamanlar henüz ortaya çıkmamış allah vergisi bir yetenek; bundan da önemlisi, mısır'ı eşek sırtında dolaşıp nubya türküleri derleyecek azim var. keşfettiği her öz varlığı bir saklı hazine biliyor abiciğimiz; işte tam bu noktada da, allah vergisi sesi, sazı giriyor devreye; öyle bir çalıyor, öyle bir söylüyor ki, sormayın gitsin. kendisi ud ve tar çalıyor. albümlerinde de zaten daha ziyade bu iki enstrümanın hemhâl oluşuna şahit oluyoruz. araya vurmalıların girdiği de olmuyor değil.

    hamza el din abimizin sitesi kolayca akılda kalan türden: http://www.hamzaeldin.com/ siteye girince kendisini biraz ev haliyle yakalamış gibi bir hissine kapılıyorum şahsen; mesela konser takvimini gösteren sayfası 2001'den bu yana yenilenmemiş. inşallah, türkiye konserinin duyurusuyla açılır bir sonrakine temennisiyle kapatıyorum her seferinde. diskografisi şöyle şimdilik:

    ·music of nubia
    ·al oud
    ·escalay
    ·eclipse
    ·song of the nile
    ·a journey
    ·nubiana suite - live in tokyo
    ·muwashshah
    ·available sound/darius
    ·escalay/the water wheel
    ·a wish
  • gönül telini hem mızrabı hem sesi ile titretenlerden... oturduğunuz yerden alır götürür sizi çöllere uzatır elinizi yıldızları avuçlarsınız. mekanı cennet olası adam.
  • desse barama adlı parçası dinlenirken yüzdeki istemsiz gülümsemenin ve parçanın her dizesini anlıyormuş gibi kendini salmanın, neden gerçekleştiğini hiç bir zaman çözemeyeceğim ama kendisinin tüm bunları zaten benim yerine çözdüğünü düşündüğüm ninnici.
  • babel adlı filmin soundtrack inde de karşımıza çıkan muhteşem udi, muhteşem yorumcu.
    (bkz: the visitors)
  • safra kesesi ameliyatı sonrası ortaya çıkan bir komplikasyon sonucu ölen büyük udi. ilk kez dinlendiğinde "bugüne kadar yaşıyor muydum?" sorusunu kendinize sorabilirsiniz. dinlerken mekan ve zaman algınızı yitirebilir, nirvana'ya ulaştığınızı düşünebilirsiniz.
  • çok samimi ve dinlendiren bir sesi ve müziği var.erken keşfedilesi müzisyenlerden bir tanesi.
hesabın var mı? giriş yap