• erdem yörük'ün t24'deki "8 maddede 'neden hdp’ye stratejik oy vermek' lazım?" başlıklı yazısında değindiği bir ihtimal:

    "..hdp’nin barajı geçmesi ile akp’nin iktidardan düşmesi mümkün olacaktır. selahattin demirtaş, akp ile koalisyon yapacak “en son partinin” hdp olduğunu ve seçim barajını kaldıracak bir chp-mhp hükümetine dışarıdan destek verebileceklerini belirtmiştir. yani, kemal kılıçdaroğlu’nun bu yaz başbakan olması mümkündür, bunun yolu da hdp’nin barajı geçmesidir. 12 eylül’ün ürünü seçim barajı bu garipliği türkiye siyasi sistemine hediye etmiştir.."

    http://t24.com.tr/…-stratejik-oy-vermek-lazim,11906

    birçok insanın aklından geçen ve erdem yörük'ün de ortaya koyduğu bu argümanı desteklerken hdp'nin oyunu arttıracağı asıl kitlenin akp'li kürt seçmen olduğu da akıldan çıkmamalı.

    özellikle, hükümetin kobane ve ışid mevzusundaki yaklaşımından sonra akp'ye oy veren kürt seçmende hdp'ye çok önemli bir miktarda geçiş var. hdp'yi %10 sınırına yaklaştıracak asıl kitle bu kitle. hem kürt illerinde hem de istanbul, izmir, adana, mersin gibi büyük metropoller başta olmak üzere batıdaki kürt seçmenlerden hdp'ye ilgi her geçen gün artıyor. bu kitle hdp'yi %10'a yaklaştıracak ama yetmeyecek.

    burada da, yavaş yavaş hdp'yi kendine yakın hissetmeye başlayan ve seçim matematiğini bilen duyarlı seçmen kitlesi devreye girecek. hdp'yi kendine yakın hissetmese bile 12 eylül'ün bize "armağan" ettiği bu seçim matematiğini anlayacak 250-300 bin civarındaki bu seçmen kitlesi sayesinde 7 haziran gecesi bütün muhalifler rahat bir uyku uyuyacak.
  • hdp barajı aşar milli mutabakat hukumeti üzerinde anlaşılırsa mecliste durum şöyle olabiliyor :

    chp 120 mhp 90 hdp 70 : 280 : hiç olmadı chp-mhp azınlık hükümeti kurar.
    akp :270

    280 > 270

    akp'siz hukumetimiz hayırlı olsun. başbakan kılıçdaroğlu olabilir veya devletin başına devlet gelebilir. en kötü ihtimal geçici hükümet kurulur, bu devlet kadrosuna sızmış hırsızlar, yandaşlar temizlenir, yargı sistemine bir çeki düzen verilir, baaağzı arkadaşlar bi güzel yargılanır.

    bence bu hükümet'in başbakan'ı da dindar-laik-milliyetçi ekmel olacak, ahan da buraya yazıyorum, at fava bekle.

    -------

    hdp barajı aşamazsa:

    akp 340
    hdp 0
    chp + mhp 210 falan.

    aynı tas aynı hamam. chp bir soma faciasından önce meclise önerge verir, hooop reddedilir 340>210. (bkz: fıtrat). akp ihale yasasını 217835. kez değiştirmek için oylama yaptırır, kabul edenler 340 etmeyenler 210 hooop kabul edilmiştir. milli iradenin gücü, yaşasın demokrasi. hayırlı olsun.

    yeni akp hukumetimiz, darbe anayasasının aratmayacak ak anayasamız, parlementer sisteme good-bye, en az bi yirmi yıl daha sürecek bir tek adam yönetimi, önce tayyibin sonra bilalin başkanlıkları milletimize hayırlı olsun.

    ben uruguay'a taşınıyorum.

    debe edit : la 40 yılda bir akp'yi sandığa gömecek şansı bulmuşuz, aramızda hala sandığına sahip çıkmak için kaydını yaptırmamış hayvanlar var. lan 4 senede bir oy vermekten başka demokrasiye bir katkın yok zaten bu seçimde bir zahmet o nazik g.tünü kaldır da, şurdan mahallendeki sandığı seç, 7 haziran günü gözlemci ol, verdiğin oyu çaldırma. rica ediyorum bak. pliiz.
  • inanmak için akp ile mhp'nin koalisyon yapmayacağından emin olmayı gerektiren ihtimal.

    o yüzden pek inanmıyoruz zaten.
  • mhp ile hdpnin koalisyon ortağı olacaği varsayımı üzerine kurulmuş iddia.
  • olsa güzel olur da, bunun olması için rtenin seçime hile katmayacagina da içten inanmak gerekir.
  • hdp'ye gram güvenmediğimden gerçekleşmesine olasılık vermediğim iddiadır.

    evet, kürt hareketi akp'ye gösterdiği tahammülün 10'da 1'ini chp'ye göstermeyecektir.
  • chp-mhp-hdp kolasiyonu gibi saçma sapan bir düşünceyi nasıl kafanız alıyor anlamıyorum. tek ortak noktası tayyip'i sevmemek olan bu 3 partinin kuracağı hükümet diktatörlüğü aratacak cinsten olacaktır.hele ki cumhurbaşkanı tayyipken.
  • azınlık hükümetinden haberi olmayanların karşı çıktığı ihtimal.

    chp-mhp koalisyonu kurulur, hdp de koalisyon ortağı olmadan hükümete güven oylamasında destek olur. hükümet sivil bir anayasa yapılması sözü verdiğinde ve bu konuda adımlar attığında hdp de desteğini esirgemez bence.
  • chp'nin oyunun 1 puan filan düşmesi, milletvekili sayısını sınırlı sayıda etkilerken, bu düşüşün sebebinin hdp'ye kayacak oylar olması, hdp'yi meclise sokarak akp'ye gitmesi muhtemel 50 küsür vekilliği hdp'ye çekmesi, akp'yi 276 altında bırakması anlamına gelebilir.

    demirtaş, mhp ile koalisyonun zor olduğunu ancak mhp-chp azınlık hükümetine dışarıdan destek verebileceklerini söyledi. bu hükümetin 1 yıl için kurularak anayasa çalışması ve erken seçim öncesi kritik kanunların (siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, denetlemeci birtakım mali ve idari kanunlar ile güvenlikçi pratiği ortadan kaldıracak toplantı-gösteri yürüyüşleri vs. gibi kanunlar) değiştirilmesi için çalışması mümkün olabilecek.

    kısacası bu genel olarak kötü bir senaryo değil.
  • alevi derneklerinin hdp'ye verdiği oya takmışlar. hakikaten bir takım batılı chp'li aile çocuğu alevileri chp'ye otomatik oy basan doğulu köylüler olarak görüyorlar ve nasıl olur da hdp'ye oy verirler diye kendilerini yiyorlar. yahu deniz baykallı bir chp'ye kaç tane alevi oy verdi sanıyorsun. chp'yi aleviler için çekici kılacak şey ne? sen izmirdeki, kadıköydeki laik yaşamına sorunsuzca devam et diye oy mu versin sivastaki,dersimdeki alevi chp'ye
hesabın var mı? giriş yap