*

  • finlandiya' nın 2016 yılı oscar adayı film. yönetmenin ilk uzun metraj filmi olmasına rağmen iyi bir şekilde kotarılmış. türkçeye olli makinin en mutlu günü adıyla çevrilmiş.

    filmi 10. eskişehir palto film festivalinde izleme şansı buldum. film siyah-beyaz tonu ve görüntüler açısından bile görülmeye değer.

    film tipik bir kuzey avrupa filmi . kuzey avrupa filmlerinde bulunan melankolik hava ve bu melankolinin yarattığı seyirciyi gülümseten durumlar söz konusu. filmin siyah-beyazlığı melankolik havaya ayrıca katkı sağlamış.

    film bir boksörün çıkacağı önemli bir maçtan yola çıkarak çekilmiş olsa da alıştığımız spor filmlerinden çok farklı bir şekilde ilerlemekte. film olli maki adlı bir boksörün gerçek hikayesine dayanmakta.

    --- spoiler ---

    olli makinin en mutlu günü diye hesap edilen gün unvan maçına çıktığı gündür. ancak olli için bokstan ve unvan maçından daha önemli bir şey vardır o da hoşlandığı raija dır. olli aslında başkalarının ona dayattığı hırslarıyla unvan maçını kabul etmiştir. o basit bir fırıncıdır ve onun en mutlu günü unvan maçına çıkacağı gün değil raijanın evlenme teklifini kabul edeceği gün olacaktır. film ilerleyişi ve sonuyla herhangi bir boks filminden veya spor filminden ayrılmakta.

    --- spoiler ---
  • türkçeye çok isabetli bir şekilde '' olli maki'nin en mutlu günü'' olarak çevrilmiş 2016 yılı yapımı herb kuosmanen filmi. finlandiya yapımı filmimiz, küçük bir kasabada fırıncılık yapan ve katıldığı boks müsabakalarında avrupa şampiyonluğunu kazanan bir genç adamın hikayesi. kahramanımız, hırslı çalıştırıcısının zorlamaları ve medyanın baskıları neticesinde dünya şampiyonu amerikalı bir boksörle karşılaşacağı organizasyona pek gönülllü olmasa da katılacaktır. aşırı ilgi ve şatafattan hoşlanmayan kahramanımızla sevimli sevgilisinin ilişkisi maça hazırlık devresinde küçük inişler çıkışlar gösterse de sonunda mutlu gün gelecektir. gerçek anılara dayanan ve bir kadının kalbini kazanmayı dünya şampiyonluğuna bile değişmeyen kocaman yürekli bir adamın hayat hikayesini anlatan filmimizi öneriyor, iyi seyirler diliyorum..
  • --- spoiler ---

    türkçesiyle "olli maki'nin en mutlu günü", ingilizcesiyle "the happiest day in the life of olli mäki", 1962 dünya tüy sıklet şampiyonası finalisti olli maki’nin gerçek hikayesinden uyarlanan boks temalı etkileyici biyografik drama-romantizm filmi. finlandiya-isveç-almanya ortak yapımı olan film, 2016 cannes film festivali'nde belirli bir bakış (un certain regard) ödülünü kazanmış önemli bir prodüksiyondur. juho kuosmanen'in yönettiği ve senaryosunu mikko myllylahti ile birlikte yazdığı film, finlandiya adına en iyi yabancı film dalında oscar'a aday olmuştur. filmin başrollerinde jarkko lahti, oona airola ve eero milonoff yer almışlardır. son olarak, filmin imdb.com puanı 7,3/10'dur.

    konusu
    finlandiya, varını yoğunu ülkeden çıkmasını ümit ettikleri ilk dünya tüy sıklet boks şampiyonu 25 yaşındaki utangaç ve içine kapanık boksör olli maki (jarkko lahti) için harcamaktadır. tüm ülke ve boksörün arkasındaki ekip, onun şampiyonluğuna gönülden inanmıştır. şampiyonluğa çok yaklaşmış olan olli maki’nin tek yapması gereken şey, sıkı bir diyet programına girmek ve kendini yoğun antrenmanlarına ve hedefine odaklamaktır. fakat o, tüm bu ilgi alaka ve beklentinin üstesinden gelmeye çalışırken, aksi gibi hayatındaki ilk defa aşık olur.

    imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt4771932/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/…_in_the_life_of_olli_mäki

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=jxbgb-yy5vs

    --- spoiler ---
  • hayatımın en mutlu günüymüş bilmiyordumculara cevaptır olli makinin en mutlu günü
  • zevkle izlediğim bir film oldu. meraklısına not: son sahnede kıyıda yürülerken yanlarından geçen yaşlı çift, gerçek olli -raija çiftiymiş. olli maki şu geçtiğimiz nisan ayında 82 yaşında hayata veda etmiş. son zamanlarında alzheimer hastası imiş.
  • juho kuosmanen'in yönettiği ve senaryosuna katkıda bulunduğu, ünlü fin boksör olli mäki'nin gerçek yaşam öyküsünden uyarlanmış 2016 yapımı bir fin filmi hymyilevä mies. 92 dk. ve s/b olan filmin ingilizce adı "the happiest day in the life of olli mäki".

    imdb: hymyilevä mies (2016) / juho kuosmanen
  • son sahnesinde gerçek olli ve raija çiftinin sahne almasıyla, yıllar sonra akla geldiğinde bile gülümseten; 2016 yılında çekilmesine rağmen o nostaljik havayı buram buram hissettiren film.

    olli'nin "bazen hayatının en kolay mücadelesi, hayatının en büyük yenilgisi olabilir" cümlesi, balık hafızalı zihnimin asla unutmayacağı cümlelerden.
  • olli maki bugün niye bu kadar mutlu? finlandiya boks tarihinin en önemli maçına çıkacak olmasından dolayı mı? medyanın gözbebeği, ülkesinin gururu haline gelmesinden mi? kız arkadaşı raija’nın ona içtenlikle gülümsemesinden mi? olli maki’nin en mutlu günü, kariyerinin en önemli müsabakasına çıkmak üzere olan ve bununla pek de ilgilenmeyen bir boksörün hikâyesini anlatıyor. finlandiya’nın oscar adayı olmuştu.

    gerçek bir boksör olan olli maki'nin ringdeki birçok muhteşem başarılarından söz etmek pek mümkün değil. avrupa tüy sıklet boks şampiyonluğunu kazanmış ve dünya şampiyonu unvan maçına çıkmış bir isim elbette küçümsenemez lakin yönetmen juho kuosmanen, bu ilk uzun metrajında kamerasını ringden gerçek hayata çevirmiş. diğer tüm boks ve boksör filmlerinin aksine karşımızda boksu hayatının merkezine koyan, dünya şampiyonluğu unvanı peşinde kendini parçalayan bir karakter yok. ''kokkola fırıncısı'' lakabıyla sade, sıradan bir vatandaş var. olli maki, (jarkko lahti) şampiyonluklar kazanmış olsa da bunu işine olan saygısıyla, biraz da sevgisiyle başarmış bir karakter. kız arkadaşı raija’ya (oona airola) karşı hissettiği duygulardan emin olunca, bir yol ayrımına geliyor. bir tarafta yıllarını verdiği sporda en önemli unvan maçına çıkmak var: amatörlükten profesyonelliğe geçiş, sponsorlar ve bir menajer edinmek, reklamların yarattığı illüzyonun parçası olup kendine yabancılaşmak ama sonunda emeklerinin karşılığını almak. diğer tarafta ise bunları reddederek raija ile mutlu bir hayat kurma hayali: bir garantisi olmasa da gerçek bir duygunun peşinden gitmek, gerçek acıyı ve sevinci tatma şansı. boksörümüz öyle bir ikilemde kalıyor ki: ya galibiyetten başka bir sonucun akıldan geçirilmesi bile yasak edilen ama tatmin olarak karşılığını fazlasıyla veren bir keyfi yaşayacak ya da sevdiği kadınla birlikte doyasıya hayatı. olli maki'nin en mutlu günündeki tercihi ve unvan maçında yaptıkları, acaba 17 ağustos 1962 tarihini nasıl unutulmaz kılacak?

    alışık olduğumuz gibi dibe vurmuş ama zirveye çıkmaya çalışan hırs küpü bir boksör anlatısı yerine, sınırlarını bilen, sakin ve realist bir birey görüyoruz bu sade, minimalist ve naif siyah-beyaz filmde. yağmurlu havanın yer aldığı gece sahneleri büyüleyici. 60’lı yılların atmosferi nefis yansıtılmış. izleyiciyi karakterin vardığı yol ayrımına kadar gayet iyi taşıyan anlatı, beklenti yaratan ve hikayenin kırılma noktası olan şampiyonluk maçının hakkını biraz daha fazla verebilirdi; sonucundan çok, film içindeki yeri açısından. bu da bir nazar boncuğu olmuş diyeyim. bütün olarak bakılınca olli maki’nin en mutlu günü, kuzey avrupa sinemasının kendine has sıcacıklığını barındıran ve sinemadan mutlu ayrılmanızı sağlayacak tatlılar tatlısı bir film.

    yaz dedi, yazdım..
  • bugün itibariyle mubi'de gösterimde olan film.
  • izlediğim en güzel siyah beyaz filmlerden olabilir. süt içen tombul yanaklı çocuklardan, gün ışığının oyunlarına kadar incelikle düşünülmüş dönem filmi. aşkın siyah beyazı her zaman melankolik olacak değil ya. bu film gülümseten taraftan.
hesabın var mı? giriş yap