• tam 100 yıl önce bugün olmuştur.
  • hilafet 3 mart 1924'de, 431 sayılı yasa ile kaldırıldı.

    96. yılı kutlu olsun...

    türk devrimi ilelebet payidar kalacak, kemalist cumhuriyet sonsuza dek varolacaktır.
  • fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller için tekrar kaldırılmasına ihtiyaç vardır.
    + tekke zaviyeler de kapatılsa iyi olur.
    (bkz: türkiye cumhuriyeti şeyhler dervişler müritler mensuplar memleketi olamaz)
  • eğer kaldılmasaydı, siyasal islamcıların götleriyle birlikte dolar cinsinden satacakları ilk şey hilafet olurdu. ırak'ın işgalinden önce "allah böyle buyurdu şapşikler, amerikan siki yemeliymişiz" falan derlerdi.

    (bkz: siyasal islam/@osx)
  • asr-ı saadet denen dört halife döneminde halifelik babadan oğula geçmiyordu.

    sonra ebu sufyan'ın oğlu olan muaviye hz. ali'yi halifelikten cebren ve hile ile indirdi. halifelik babadan oğula geçen bir kurum haline geldi. iki soy vardır: emeviler ve abbasiler. bunlar nettir.

    osmanlı'nın hilafeti devralması süreci ise biraz bulanık ve belirsizdir. mısır'ın alınmasından sonra moğollar gibi halifenin ve ailesinin toptan öldürülmesi gibi bir olay yaşanmamıştır. abbasi soyundan gelenlere mülki amirlikler tevdi edilmiş, böyle böyle o soy osmanlı'nın yönetici zümresine karışmıştır. tıpkı son rum hükümdarı konstantin'in akrabalarına olduğu gibi. paleologos soyunu sonradan arayan avrupalı gezginler müslümanlaşıp türklere karışmış mülki amirlerden ve onların torunlarından başka bir şey bulamamıştır. o sebeptendir ki yunanistan kurulduğunda anca, danimarka'dan kral ithal ederek tahtı doldurabilmişlerdir.

    osmanlı hükümdarları kendilerine mısır'ın fethinden önce de "emiru'l-müslimin" yani halife diyordu zaten. bunu siyasi bir enstrüman olarak kullanmaları ise mısır'ın fethinden çok sonradır. kırım türklerinin siyaseten çar'a, dinen halifeye bağlı olacağını antlaşmada kaleme almışlar da halifelik siyaseten ortaya konmuş. "mısır'dan önce halifelik abbasilerdeydi, mısır'ı alınca osmanlılar a geçti" tespiti modern zamanlarda yapılmış, geçmişe yönelik fazlasıyla kestirme bir tespittir.

    velhasıl, islam'ın özünde babadan oğula geçen halifelik diye bir kurum olmadığı gibi osmanlı'nın klasik dönemde de öyle bir hedefi yoktu. ingilizlerin dünya müslümanlarını daha iyi kontrol etmek, küresel dengeleri ayarlamakta fazladan bir enstrümana sahip olmak için kalmasını istediği bir makamdı o kadar.

    emevi, abbasi gibi halis arap, kureyşi aileler varken orta asya'dan gelen türklerden çıkmış bir ailenin halifeliğini araplar ne derece tanıyordu, ne derece sayıyordu o da ayrı bir muamma. ona ayrı bir entry girmek lazım. "tanımalılardı!" gibi bir iddiam da yok bu arada.
  • iyi ki kaldırılmış ki osmanlı soyu olmayan birisi de şimdi islam aleminin başı olma hayalleri kurabiliyor. yoksa kim ona liderlik şansı verecek? onun ülkeyi içine gömdüğü liyakatsizlik de bu kafanın ve tek adam rejiminin sonunun neye gittiğinin göstergesi.

    bu işin sonu ülkesinde okur yazarlık seviyesi %10 civarında dolaşan, kendi demiryolunu döşeyemeyen, sanayisini kuramamış, toplam 1,5 üniversitesi olan, başkentinin dış mahallelerine kadar gelen düşmanı durdurmak için avrupa'nın güçlü ülkelerine yalvar yakar olmuş, borçlarını ödeyemediği için mali yönetimini avrupalılara bırakmış, 500 yıldır yönettiği topraklardan teker teker kovulan avrupa'nın hasta adamının sonu. ancak beslendiğiniz cahil kitleler bu boş osmanlı güzellemelerine inanır.
  • öncelikle islam'da ruhbanlık diye birşey zaten yoktur.

    islam'ın ilk yılları için gerekli görülmüş ve zaten 30-35 yıl için öngörülmüştür. emeviler de islam'ın bozulmasında önemli rol oynamışlardır maalesef.

    osmanlı devleti'nde ise tamamen siyasi hale gelmiş, bilhassa son 200 senesinde ingilizler tarafından kullanışlı hale gelmiş bir makamdır.

    bakın, hilafet öncesi ve sonrasında hiçbir osmanlı padişahı hacca gitmemiştir.

    osmanlı devleti'nin son yıllarında (20. yüzyıl başlarında) zaten islam'ın yayıldığı arap yarımadasındaki arapların tümü de ingilizlerle işbirliği kurup, osmanlı'nın altını oymuştur. soru şu: kim taktı halifeyi? hiç kimse!

    evet, islam'da ruhban sınıfı yoktur. hilafeti kaldıran mustafa kemal atatürk'ü saygıyla anıyoruz.
  • 100 sene önce kaldırılan hem gereksiz ve hem aklen, hem manen hem de ahlaken zararlı mevki.

    atam'ın en güzel icraatlarındandır.
  • yeni kurulan modern türkiye cumhuriyeti’nin geleceği için bir tehdit olduğundan isabetli bir karar olmuştur.

    islam devletlerinde halife dini liderlikle birlikte devletin liderliğini de elinde tutar. bu bir islam devleti geleneğidir. o yüzden yeni gelen halife tiyatro, opera gibi sanatlarla uğraşıp modern bir dünya görüşüne sahip olsa bile bir süre sonra devletin iktidarını talep etmesi muhtemeldi ki zaten son halifenin de böyle davrandığını biliyoruz.

    yeni kurulan bir cumhuriyette henüz cumhuriyet kavramını sindirememiş bir toplumun var olduğu göz önüne alındığında, halifenin iktidar talebinin halk nezdinde destek bulması da oldukça olasıydı. bu yüzden zaten varlığının islam dünyası için pek bir anlam ifade etmediği osmanlı’nın son yıllarında da görülen bir kurumun varlığını kaldırmak isabetli bir karardır.
  • istanbul üniversitesi ilahiyat fakültesi islam hukuku hocası olan ve türkiye'nin ilk adalet bakanı olan mehmed seyyid bey'in atatürk'ün reformlarını desteklemesi ve mecliste hilafetin islamın bir gereği olmadığına dair uzun bir konuşma yapnasından sonra yapılan meclis oylamasıyla kaldırılan bir ünvan ve kurum.
hesabın var mı? giriş yap